Ministrul Muncii anunță o creștere a salariului minim brut de la 1 noiembrie

Finalul de an ar putea aduce concedieri, închideri de firme și creșteri de prețuri. Și toate se vor vedea în inflație. Este scenariul facut de patronate, sindicate și opoziția din parlament, după ce au aflat că Guvernul vrea să crească salariul minim brut cu 180 de lei, și chiar de luna viitoare.

Majorarea nu a fost discutată cu partenerii sociali și va reprezenta un şoc pentru multe companii care așteptau abia anul viitor o astfel de măsură.

Salariul minim brut ar putea crește cu 180 de lei chiar de la 1 noiembrie. Intenția Ministerului Muncii i-a luat prin surprindere pe oamenii de afaceri și pe sindicaliști.

Discuțiile purtate anterior vizau o majorare a salariului minim cu 150 de lei, dar de la 1 ianuarie. În plus, ministerul vrea ca angajații cu studii superioare și cei cu vechime mai mare să primească minimum 2350 de lei brut.

Pentru angajații care sunt plătiți cu salariul minim 1900, o astfel de măsură ar însemna venituri mai mari. Aproximativ 100 de lei în plus la salariu. Un milion și jumătate de oameni au salariul minim pe economie. Vorbim despre muncitori necalificați sau angajați în servicii comerț sau industria prelucrătoare.

Pentru cei cu studii superioare care au salariul minim pe economie, creșterea ar urma să fie și mai mare, până la 2350 de lei.

Cei care au de plătit aceste salarii sunt însă în dificultate.  Creșterea costurilor pentru companii ar putea însemna concedieri, creștere a prețului produselor sau serviciilor pe care le oferă. Ar putea chiar închiderea în cazul firmelor vulnerabile.

Nu există un studiu de impact cu privire la această măsură.

Decizia ar putea fi luată mâine în consiliul economic și social după care să fie aprobată de Guvern. Dacă nu se va aplica de la 1 noiembrie s-ar putea aplica de la 1 ianuarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.