Minori forțați să se prostitueze pentru a trece frontiera dintre Italia și Franța

Fenomenul „sex de supraviețuire” crește puternic. Save the Children denunță: „Riscuri foarte grave de abuzuri și exploatare pentru fetele tinere care doresc să ajungă la familia lor în alte țări europene”

Este o alarmă dată pentru migranții copii forțați să se prostitueze pentru a părăsi Italia și pentru a ajunge în Franța. Salvați copiii, potrivit căruia fenomenul se referă în principal la fetele din Cornul Africii și țările sub-sahariene, care se vând pentru hrana sau cazare. „Toți sunt foarte tineri – spune ONG-ul -, adesea aparținând fluxului de minori neînsoțiți”.

„Sex de supraviețuire”, așa cum se numește fenomenul îngrijorător, se referă la multe fete tinere care încearcă cu disperare să ajungă la familiile lor și cunoștințelor lor, care se află în alte țări europene decât Italia. Prostituatele foarte tinere, pentru ca să plătească  o „călăuză”, pe care să le iau peste graniță în schimbul a 50-150 de euro. „Lipsiți de posibilitatea de a călători pe căi rutiere sigure și legale, aceștia sunt puternic expuși unor riscuri foarte grave de abuz și exploatare – spun denunțătorii – și trăiesc în condiții de degradare și promiscuitate”. Potrivit Salvați copii fenomenul trist apare mai ales la granița de la Ventimiglia.”

Traficul și exploatarea minorilor în Italia, estimări – În Italia, traficul și exploatarea minorilor este încă un fenomen în cea mai mare parte în creștere. În anul 2017, Departamentul pentru Egalitatea de Șanse, în cadrul platformei naționale anti-trafic, afirmă că minorii aflați în regim de protecție au fost în total 200 (aproape dublu față de anul precedent, 111), dintre care 196 fete .

Jumătate din cazuri (46%) sunt victime ale exploatării sexuale și mai mult de 93% sunt fete nigeriene între 16 și 17 ani. Această tendință este confirmată și de rezultatele unităților stradale ale programului „via di uscita“ a Salvați Copiii, pentru combaterea exploatării sexuale a minorilor, între ianuarie 2017 și martie 2018, în unele zone-cheie ale fenomenului (Abruzzo, Marche, Sardinia, Veneto și Roma), a intrat în contact cu 1904 victime, dintre care 1744  minori și 160 de minori de vârste sub 14 ani, în majoritate clară (68%), în Nigeria, urmată de România (29%).

Un număr care crește rapid în comparație cu perioada Mai 2016 – Martie 2017, când au fost contactate 1.313 victime. Într-o singură noapte, în octombrie 2017, rețeaua organizațiilor anti-trafic a detectat 5 005 victime ale străzii, inclusiv 211 de minori, înregistrând o creștere de 53% față de luna Mai a aceluiași an.