Mircea Cărtărescu pentru a doua oară anul acesta la Roma

Sâmbătă 10 Decembrie 2016, la librăria Altroquando din centrul istoric al Romei, aproape de ora opt seara, își face apariția în fața unui public select și restrâns, Mircea Cărtărescu, cel mai important prozator român actual, primul scriitor român care a obținut premiul Strega în Italia, anul acesta, nominalizat la premiul Nobel pentru literatură, tradus aproape în toate limbile pământului, cunoscut sutelor de milioane de cititori…  L-am revăzut după aproape 24 ani de când l-am cunoscut, la un târg internațional de carte de la Neptun – Constanța.
Aici la Roma taman fusese la un alt event important, un târg de carte, ”Più libri, più liberi,, împreună cu două personalități, prieteni ai marelui scriitor, Bruno Mazzoni, traducătorul în italiană a cărților cărtăresciene și scriitorul Vanni Santoni.
Mircea Cărtărescu este un om sensibil, blând și modest, totodată cu distincție și ascuțime a minții …și a privirii! Este aproape la fel de timid ca atunci când l-am întâlnit, mă bucură faptul că s-a păstrat la fel de copilăros când stă de vorbă cu prietenii, că imensul succes nu l-a transformat în omul înfumurat, așa cum adesea îl creionează malițios o parte din presa de proastă calitate.
S-a bucurat să revadă fotografii vechi de un sfert de veac pe care le-am păstrat neștiind atunci că omul alături de care am fost va ajunge un scriitor atât de mare… Și-a reamintit oamenii și întâmplările de atunci și, de asemenea, că există cel puțin un cenaclu literar românesc la Roma, promițând ca la vară să ne facă onoarea să îl avem ca oaspete.
Discursul ținut de către scriitor la această întâlnire cu cititorii din Roma, a fost direct, cordial și a sintetizat crezul său scriitoricesc, accentuând respectul față de poezie… spunând că, deși nu mai scrie versuri de peste treizeci de ani, toate cărțile sale în proză sunt cumva fiecare un poem în sine.
Mulțumesc Mircea Cărtărescu, te așteptăm la vară cu emoție, mulțumesc Bruno Mazzoni pentru că faci cunoscute operele sale publicului italian.