Mirese minore – Un fotograf a refuzat să facă foto la nuntă, mirele a sărit la bătaie!

Cazul s-a născut după ce un fotograf chemat să facă serviciul fotografic la o nuntă unde mireasa era de 15 ani, a refuzat să lucreze.

Un fotograf turc, Onur Albayrak, a devenit erou național, după ce a refuzat să-și continue serviciul foto la nuntă, când a descoperit că mireasa la nunta în cauză era de 15 ani, cu trei mai puțin decât vârsta minimă legal permisă pentru căsătoriile civile.

S-a întâmplat în Malatya, în estul Anatoliei. Decizia lui Albayrak l-a înfuriat pe mire acesta sărind la bătaie.

Mai mult de o sută de planificatori de nunți s-au aliniat de partea fotografului, care au promis să boicoteze orice nunți care implică mirese copii.

Fotograful s-a gândit să petreacă o zi obișnuită la lucru, dar când și-a dat seama că era o fetiță, a refuzat să continue munca. „Mi-am dat seama că fata tremura, am întrebat-o câți ani are, mai întâi mi-a spus 15, apoi 16. Apoi m-am întors și m-am pregătit să plec”, a spus el. Decizia a provocat totuși reacția grea a mirelui, care l-ar fi invitat ​​pe Albayrak să „își ia banii și să-și facă treaba”. Discuția a degenerat apoi într-o bătaie. „Am auzit că doresc să mă denunțe, n-au decât, am fotografiat o realitate a acestei țări și încerc doar să opresc căsătoriile cu minori”, a adăugat omul care a devenit acum o vedetă a rețelelor sociale.

De când s-au răspândit știrile, Albayrak a primit multe aprecieri și declarații de sprijin. Printre admiratorii săi se numără și planificatorii de nunți care au decis să sprijine lupta sa. „Mă bucur că am ajutat la creșterea gradului de conștientizare a problemei, iar în ultimele două zile telefonul meu nu s-a oprit din sunat.”

Gestul fotografului a adus în centrul dezbaterii fenomenul mireselor-copii din Turcia, care, potrivit unor ONG-uri, „rămâne alarmant”. Deși, potrivit legii, vârsta minimă pentru căsătorie este de 18 ani – care poate fi redusă la 17 în cazuri excepționale și cu permisiunea unui judecător – cazurile de mirese minore sunt larg răspândite, în special în cele mai conservatoare zone. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, la 5% dintre nunți, în Turcia, mireasa este minoră. O cifră semnificativă în scădere conform ONG-urilor, deoarece căsătoriile religioase cu minorii adesea nu sunt  înregistrate.