Momente teribile surprinse fotografic

Omenirea a trecut prin numeroase tragedii și momente de cumpănă. Până la apariția fotografiei, dimensiunea acestor tragedii era greu de imaginat, iar oamenii afectați de ele erau niște figuri îndepărtate și nu aveau forța de a ne impresiona.

Însă totul s-a schimbat de când avem capacitatea de a înregistra vizual astfel de momente. Pentru a înțelege mai bine ce forță are o fotografie, vă prezentăm câteva imagini uluitoare și teribilele povești din spatele lor.

1. Soldatul în stare de șoc în tranșeele din Primul Război Mondial

Soldat socul de obuz

Foto: rarehistoricalphotos.com

Fotografia a fost realizată în timpul bătăliei de la Flers-Courcelette, în timpul ofensivei de pe Somme, din septembrie 1916. La acea vreme, armele moderne schimbaseră total fața războiului, făcând mult mai multe victime.

Pe acest fond, numărul soldaților care sufereau tulburări psihice și traume a crescut considerabil. Ceea ce psihologii ar defini drept „șocul obuzului” se manifesta adesea în rândul soldaților de pe front, care se simțeau epuizați, tremurau, aveau coșmaruri, stări de confuzie și deveneau incapabili să gândească.

Uneori, simptomele mergeau până la deteriorarea vederii și auzului, paralizie sau isterie. La acea vreme, „șocul de obuz” și tulburarea de stres post-traumatic nu erau tolerabile și nu erau înțelese aproape deloc.

Potrivit RareHistoricalPhotos.com, John Vereker, un soldat britanic denumit adesea Lord Gort, chiar a declarat în fața Comisiei Regale care analiza această problemă cu stările de șoc induse de război erau un semn de slăbiciune, iar cei care le sufereau nu erau soldați buni.

2. Un congolez se uită la rămășițele fiicei lui, ucisă de colonialiști drept pedeapsă pentru că n-a reușit să atingă cota de cauciuc

Barbat Congo

Membrii miliției ABIR erau obligați să prezinte rămășițele celor uciși, pentru a justifica folosirea muniției și a nu fi acuzați de contrabandă.
Foto: rarehistoricalphotos.com

Regele Leopold al II-lea al Belgiei a fondat Statul Liber Congo și l-a condus ca pe propria plantație timp de 23 de ani, între 1885 și 1908. În timpul domniei lui Leopold, statul a devenit o sursă inepuizabilă de scandaluri internaționale, din cauza încălcărilor repetate ale drepturilor omului.

Membrii miliției companiei Anglo-Belgian India Rubber (ABIO), care exploata resursele de cauciuc natural din Congo, impuneau pedepse severe celor care nu reușeau să realizeze cota zilnică de cauciuc.

Fotografia de mai sus, realizată în 1904 de Alice Seeeley Harris, înfățișează un bărbat pe nume Nsala, care se uită șocat la mâna și piciorul fiicei sale de cinci ani, care fusese omorâtă împreună cu mama sa de miliția ABIO.

3. Un bărbat și o femeie alături de cadavre canibalizate, în timpul marii foamete din Ucraina (1921-1922)

Foametea din Ucraina

Cazurile de canibalism erau întâlnite în special în zonele rurale
Foto: Wikipedia.com

Foametea din 1921-1922 din Ucraina a venit după cei șase ani și jumătate de violențe ai Primului Război Mondial, revoluția bolșevică din Rusia și Războiul Civil Rus, dublate de o secetă puternică. Foametea a început în primăvara lui 1921 și a fost atât de gravă, încât cei veniți cu ajutoare au fost șocați de numărul mare de cadavre pe care le-au găsit pe străzile Kievului.

Situația era și mai gravă în zonele rurale, unde oamenii reușeau cu greu să supraviețuiască. Lucrurile au mers atât de departe, încât autoritățile i-au sfătuit pe oameni să macine oasele animalelor moarte și să le transforme în făină, pentru a face pâine.

Nu se știe exact câți au recurs la canibalism, însă în zonele din bazinul Volgăi acest fenomen era des întâlnit, așa cum o demonstrează și fotografia de mai sus, publicată de AlphaHistory.com.

4. Un călugăr budist își dă foc în semn de protest

Calugar budist

Foto: rarehistoricalphotos.com

Regimul lui Primului-Ministru vietnamez Ngo Dinh Diem a fost unul extrem de tumultuos. În mai 1963, în timpul sărbătorii sacre a budiștilor, Vesak, adepților acestei religii le-a fost interzis să arboreze drapeluri budiste în orașul Hue.

Potrivit Wikipedia.com, Premierul Diem era un adept convins al religiei catolice și a suținut politici de persecuție și oprimare a budiștilor, care erau majoritari. Intoleranța religioasă a lui Diem a stârnit indignare printre budiști și civili, care au organizat demonstrații și proteste cerând libertatea religioasă.

Mulți dintre protestatari au fost uciși în confruntări. Conflictele au generat situații disperate, cum a fost cea a lui Thich Quang Duc, călugărul budist care și-a dat foc în mijlocul unei intersecții aglomerate din Saigon, în semn de protest.

5. Rămășițele cosmonautului Vladimir Komarov, omul care a căzut din spațiu

Vladimir Komarov

Foto: npr.org

Vladimir Komarov a fost primul cosmonaut sovietic care a zburat în spațiu de mai multe ori, dar și primul care a murit în timpul unei misiuni spațiale. Komarov și-a găsit sfârșitul în 1967, când capsula Soiuz 1 s-a prăbușit la întoarcerea pe Terra, din cauza unei erori a sistemului de deschidere a parașutei.

În fotografia de mai sus, publicată de npr.org, îi înfățișează pe oficialii ruși inspectând rămășițele lui Komarov. Singura parte identificabilă din trupul cosmonautului a fost osul călcâiului.

6. Cum arată un om după 67 de sesiuni de exorcism

Anneliese Michel

Foto: historicmysteries.com

Pe când avea 16 ani, Anneliese Michel a început sufere de crize epileptice și a fost diagnosticată cu epilepsie. Tânăra a fost tratată la un spital psihiatric și a primit medicație pentru boala sa.

Patru ani mai târziu, Anneliese a devenit convinsă că boala sa era cauzată de demonii care o posedau. Pe măsură ce starea ei s-a înrăutățit, în ciuda tratamentelor, părinții tinerei au apelat la un preot catolic specializat în exorcism, iar episcopul local le-a acordat permisiunea de a începe sesiunile.

Timp de zece luni, în 1975-1976, Anneliese a fost supusă la 67 de sesiuni de exorcism, câte una sau două pe săptămână, ultima durând patru ore. În tot acest timp, Anneliese mânca extrem de puțin, iar pe 1 iulie 1976 a murit din cauza deshidratării și înfometării.

Avea 30 de kilograme, iar genunchii îi erau rupți din cauza frecventelor îngenunchieri.

7. Un băiat japonez își cară fratele mai mic spre locul de incinerare, în 1945

Baiat japonez

Foto: rarehistoricalphotos.com

Băiatul, a cărui vârstă nu este cunoscută, ține în spate trupul fratelui său mai mic, care urmează să fie incinerat, și încearcă din răsputeri să nu plângă.

Fotografia a fost realizată în 1945, după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, în încercarea de a documenta efectele bombardamentelor convenționale și ale celor două bombe atomice lansate asupra Japoniei.

Potrivit lui Joe O’Donnell, cel care a realizat instantaneul, citat de RareHistoricalPhotos.com, când a venit rândul băiatului, câțiva bărbați cu măști albe au preluat trupul fratelui mai mic și l-au incinerat.

În timpul incinerării, băiatul s-a străduit din răsputeri să nu izbucnească în plâns, iar când operațiunea s-a încheiat, a părăsit locul în liniște.

8. Copil rănit în gara din Shanghai, în urma bombardamentului japonez din 1937

Copil ranit

Foto: rarehistoricalphotos.com

În timpul celui de-al Doilea Război Chino-Japonez, forțele armate japoneze avansaseră și atacaseră Shanghaiul. Fotografia de mai sus, denumită „Sâmbăta sângeroasă”, a fost realizată în 28 august 1937, când Gara de Sud din Shanghai a fost bombardată de japonezi.

Potrivit fotografului H. S. Wong, aproximativ 1.800 de oameni, majoritatea femei și copii, se aflau pe peronul gării în momentul în care japonezii au lansat atacul.

9. Evreică atacată cu bâtele în timpul pogromului de la Liov

Pogromul Liov

Foto: Wikipedia.com

Pogromurile de la Liov au fost două masacre consecutive comise de naționaliștii ucraineni în 1941 împotriva evreilor care trăiau în orașul Liov. Richard Breitman, istoric al Holocaustului, afirmă că 5.000 de evrei au pierit în timpul acestor pogromuri, iar alți 3.000 de oameni, majoritatea evrei, au fost executați de germani.

Apoi, în noiembrie 1941, a fost înființat ghetoul din Liov, în care au fost ținuți peste 120.000 de oameni, dintre care cei mai mulți au fost uciși sau trimiși în lagărul Belzec.

10. Trupul mumificat al unui aventurier german, descoperit pe un yacht în derivă

Navigator german

Foto: DailyMail.co.uk

Corpul mumificat al lui Manfred Fritz Bajorat a fost descoperit în yahctul său, aproape scufundat, de către doi pescari. DailyMail.co.uk a relatat că Bajorat era un navigator experimentat și a călătorit prin apele lumii timp de 20 de ani.

Cauza exactă a morții germanului nu este cunoscută, însă doctorii cred că este posibil ca mortea să-i fi fost provocată de cauze naturale. Bajorat a fost găsit prăbușit lângă aparatul radio, probabil în încercarea de a cere ajutor.

În loc să se descompună, cadavrul său s-a mumificat, probabil datorită vântului, aerului sărat și temperaturilor ridicate. SURSA: https://incredibilia.ro/