Monsanto – ”lupul își schimbă părul…”!

Monsanto va renunța la numele său infamant, după ce l-a vândut la Bayer
Activiștii spun că afacerea este „o căsătorie făcută în iad”, creând cele mai puternic agro-business din lume.

Numele Monsanto, care a devenit sinonim cu alimentele modificate genetic și o țintă permanentă pentru activiștii de mediu, va dispărea după finalizarea vânzării sale către compania germană Bayer, o afacere în valoare de 63 de miliarde de dolari.

Bayer, gigantul farmaceutic și chimic, a anunțat astăzi că va retrage imediat numele de brand Monsanto, vechi de 117 de ani. „Bayer va rămâne numele companiei, Monsanto nu va mai fi un nume de companie”, anunță Bayer. „Produsele își vor păstra brandurile și vor deveni parte a portofoliului Bayer”.

Monsanto a fost mult timp ținta atacurilor activiștilor de mediu pentru rolul său de pionierat în crearea culturilor modificate genetic și a erbicidelor, printre care cel mortal, Agent Orange, folosit de Statele Unite în războiul din Vietnam. Compania, fondată în St Louis, Missouri, în 1901, a fost descrisă ca un “example of American corporate evil”.

Președintele Bayer, Werner Baumann, a promis că societatea va negocia cu activiști, care au descris achiziția ca o „căsătorie făcută… iadului”.

„Ne propunem să aprofundăm dialogul cu societatea, să ascultăm criticii noștri și să lucrăm împreună colo unde vom găsi un teren comun”, a spus Baumann. „Agricultura este prea importantă pentru a permite diferențelor ideologice să încetinească progresul, trebuie să vorbim unii cu alții, trebuie să ne ascultăm unul pe altul, este singura modalitate de a construi punți de dialog”.

Adrian Bebb, fermier și agricultor de la Friends of the Earth Europe, a declarat că decizia Bayer de a renunța la numele companiei Monsanto, nu va schimba moștenirea companiei.

„Bayer va deveni Monsanto în toate, cu excepția cazului în care vor lua măsuri drastice pentru a se distanța de trecutul controversat al colosului chimic al SUA”, a spus el. „Dacă nu vor vrea să elimine pesticidele periculoase și OMG-urile nedorite, Bater va fi în curând în fața unei rezistențe globale pe care a avut-o Monsanto”.

Prietenii Pământului au organizat o campanie lungă pentru a încerca să prevină preluarea, pe care a avertizat-o că ”va crește controlul asupra fermierilor și va elimina concurenții și va permite să devină Facebookul dominant al agriculturii…”

În luna mai, anul trecut, zeci de persoane au protestat împotriva achiziției de către Bayer.

„Această fuziune va crea cea mai mare și mai puternică corporație din domeniul agro-businessului din lume, care va încerca să plaseze semințele sale modificate genetic și pesticidele toxice în produsele alimentare și pe meleagurile noastre”, a spus Bebb. „Unirea acestor două entități este o căsnicie făcută în iad, rău pentru agricultori, rău pentru consumatori și rău pentru organizația noastră”.

Achiziția de către Bayer a fost aprobată de către autoritățile americane și de cele europene de reglementare, după ce a fost de acord să vândă activele de 9 miliarde de dolari pentru a reduce cumva dominanța companiilor combinate pe piața mondială a semințelor.

„Achizitia companiei Monsanto reprezinta o piatra de temelie strategică în consolidarea portofoliului nostru de companii de top din domeniul sănătății și nutriției”, a spus Baumann. „Vom dubla dimensiunea afacerii noastre agricole și vom crea un motor de inovare pentru agricultură, poziționându-ne pe noi înșine pentru a ne servi mai bine clienții și pentru a debloca potențialul de creștere pe termen lung în industrie”. Așadar, ”lupul își va schimba doar părul….!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.