Moțiunea de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă a fost adoptată cu 238 de voturi – Epoca PSD s-a încheiat

În urma moțiunii de cenzură introdusă de PNL, votată astăzi joi, 10 octombrie 2019, plenul camerelor reunite a decis căderea Guvernului.

Moțiunea de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă a fost adoptată cu 238 de voturi.

În fața Parlamentului au fost adunate (de cine?!) grupuri de oameni care scandau împotriva Guvernului: ”demisia” și ”anticipate”.

Liderul USR Dan Barna a declarat joi, după trecerea moțiunii de cenzură și căderea Guvernului Dăncilă, că soluția mai departe sunt alegerile anticipate și aceasta va fi propunerea Alianței USR PLUS la consultările ce vor urma cu șeful statului.

„Alegerile anticipate sunt cheia, de a ne întoarce la cetățeni (…) În momentul de față vom merge la Cotroceni la consultările cu președintele Iohannis. În ultima întâlnire pe care am avut-o cu dânsul mi-a spus că și el susține ideea alegerilor anticipate. Este soluția firească , soluția corectă. Orice altă variantă nu va face decât să continue acest troc pe care l-am văzut și în aceste zile, de încercare de cumpărat și inventat majorități”, a spus Barna.

„Coșmarul pe care îl trăiește România de trei ani a încetat”, a declarat liderul PNL, Ludovic Orban, după ce s-a confirmat că moțiunea de cenzură împotriva guvernului Viorica Dăncilă a fost votată de Parlament.

„Parlamentul a demis guvernul PSD care și-a bătut joc de România așa cum nu și-a bătut joc de România nimeni în ultimii 30 de ani. Mulțumesc președintelui Klaus Iohannis pentru implicarea decisivă în succesul acestei moțiuni”, a spus Orban, de la Palatul Parlamentului.

„Oficial s-a încheiat epoca Dragnea” și s-a demonstrat că politicieni ”cu viziuni diferite își pot da mâna în interesul acestei țări”, a declarat președintele PMP, Eugen Tomac, după ce moțiunea de cenzură a trecut.
 
”Oficial s-a încheiat epoca Dragnea. Victorie pentru români. Din respect pentru români. Este un lucru extraordinar. S-a demonstrat că oameni politici cu viziuni diferite își pot da mâna în interesul acestei țări”, a declarat Eugen Tomac.
Viorica Dăncilă a acuzat, după ce moțiunea de cenzură a fost votată de Parlament, că au existat „colegi din PSD care au trădat” dar pleacă de la Palatul Victoria cu „datoria împlinită”. „Le doresc succes celor care vor veni la guvernare”, a adăugat ea.

„Au fost și colegi din PSD care au trădat. Nu este o problemă, plecăm cu datoria împlinită”, a declarat Dăncilă, după ce a ieșit din sala de plen unde s-a votat moțiunea.
Viorica Dăncilă a făcut un apel la președintele Klaus Iohannis să nominalizeze „cât mai curând” un premier astfel încât să-și asume guvernarea, „dacă ar putea și azi”.

Premierul demis a susținut că va intra în turul doi al alegerilor prezidențiale și că nu are de ce să plece din fruntea PSD.

„Nu mă tem de absolut nimic, mă tem doar că putem pierde încrederea românilor”, a continuat ea.

Chestionată dacă are ceva să-și reproșeze, Dăncilă a răspuns: „Nu-mi reproșez nimic. Nu am ce să-mi reproșez. Am ținut ținut o echipă unită, tot partidul aproape”.

Întrebată de ziariști cum va rămâne în istorie guvernul Viorica Dăncilă, premierul a răspuns: „Ca un guvern foarte bun. Aș vrea ca această întrebare să o reluați după un an de guvernare cu cei care astăzi se bucură”.

Dacian Cioloș cere ca președintele Klaus Iohannis să convoace consultări la Cotroceni cu toate partidele politice responsabile din România și să prezinte un calendar. Liderul PLUS mai cere declanșarea alegerilor anticipate parlamentare, după dizolvarea actualului Parlament, și spune că adoptarea moțiunii de cenzură este doar primul pas pentru organizarea de anticipate, „nu o ocazie de a prelua guvernarea fără legitimitate prin jocuri de culise netransparente”.
 
„După aproape trei ani și trei guverne haotice, incompetente și iresponsabile, PSD a pierdut puterea și s-a prăbușit, astăzi, în Parlament. Târziu, după ce au făcut praf legile justiției, finanțele țării, după ce au mințit și au furat. Parlamentarii care au votat azi moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă trebuie să meargă până la capăt și să redea puterea cetățenilor cât mai repede. O nouă majoritate trebuie să devină legitimată, cât mai repede, prin votul cetățenilor României”, a scris Dacian Cioloș, pe Facebook.
După căderea Guvernului, preşedintele trebuie să convoace la consultări partidele parlamentare și să desemneze un candidat pentru funcţia de premier. În termen de 10 zile de la desemnare, candidatul propus pentru funcția de prim-ministru trebuie să vină în Parlament cu echipa guvernamentală, pentru votul de încredere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.