Mult prea discutatul BREXIT are loc chiar astăzi 31 ianuarie 2020 – Dar ce se va întâmpla de mâine?

Motivul fundamental pentru acest subiect este că, deși Marea Britanie a părăsit efectiv UE, încă nu a stabilit o nouă relație cu UE.

Anul acesta, 2020, este o perioadă de tranziție, timp în care nu se schimbă prea multe. Regatul Unit nu va mai fi membru al Uniunii Europene, dar va continua să respecte regulile sale, inclusiv în ceea ce privește libera circulație.

În perioada de tranziție, relațiile viitoare ar trebui negociate. Va exista un program intens pentru toți cei implicați și o serie de puncte de captura pe tot parcursul anului.

Februarie 2020: priorități și calendare

Primul pas în procesul Brexit presupune organizarea mesei de negocieri. Aceasta va avea loc în februarie, după plecarea oficială din UE. Odată cu începutul perioadei de tranziție, Comitetul mixt al oficialilor UE și Marea Britanie își începe activitatea de gestionare a practicilor zilnice. Între timp, atât Marea Britanie, cât și UE vor încheia discuții interne cu privire la ceea ce vor să se întâmple în continuare.

O declarație politică a fost atașată la acordul de retragere Brexit, semnată de ambele părți. Aceasta stabilește lista ”brută” a ceea ce trebuie convenit, cu un acord comercial care atrage cea mai mare atenție.

Există însă o listă lungă de alte elemente care trebuie discutate, inclusiv modul de elaborare a planurilor pentru frontiera irlandeză și modul în care datele vor fi împărțite între Marea Britanie și UE după Brexit.

Cele două părți trebuie să fie de acord cu privire la modul în care se va împărtăși accesul la apele de pescuit și dacă va exista un acord privind serviciile financiare – un pilon important al economiei britanice.

De asemenea, vor trebui să decidă dacă Marea Britanie va continua să participe la programele de finanțare ale UE în domenii precum cercetarea științifică, chiar dacă nu mai este membru.

Este important să subliniem că toate acestea trebuie acoperite de un cadru instituțional, care ar include reguli privind soluționarea litigiilor. Acest lucru ar putea avea ca rezultat un rol permanent pentru Curtea Europeană de Justiție – lucru pe care îl susțin mulți susținători Brexit.

Ambele părți vor trebui să-și stabilească mandatul de negociere pentru fiecare element, precum și un calendar și un sens al priorităților lor. Februarie va fi momentul să se facă.

Pentru a remedia totul în timpul disponibil, va fi o solicitare excepțional de mare, așa că aici vom vedea primele tensiuni.

Va dori o parte să rezolve un anumit element, cum ar fi pescuitul și cealaltă mai întâi ceva diferit? Acest lucru va deveni deosebit de dificil dacă Marea Britanie sau UE încearcă să lege progresele într-un domeniu, cu progresele într-un altul, de exemplu spunând că nu vor trece la a vorbi despre servicii financiare până nu va fi soluționată problema schimbului de date.

Martie 2020: încep negocierile

Martie marchează începutul negocierilor formale, când toate aceste probleme ating punctul culminant. Acesta va fi momentul în care vom avea mai multe idei despre ce este stringent și ce trebuie negociat. Pentru UE, acest lucru ar putea evidenția orice diferențe interne de opinie între statele membre, în timp ce premierul Boris Johnson ar putea afla cât de multă susținere în camere îi va oferi parlamentarilor săi.

Vara 2020: prelungiți sau nu extinderea?

Până la sfârșitul lunii iunie vom fi avut prima mare dilemă: extinderea sau nu a perioadei de tranziție. Acordul de retragere include opțiunea de a prelungi perioada de negociere cu unul sau doi ani, dar această decizie trebuie luată până în iulie. Johnson a mai spus că nu intenționează să se extindă.

Decembrie 2020: perioada de criză

Este important dacă Johnson respectă acest angajament. Dacă nu există nicio prelungire, restul anului 2020 va deveni o cursă pentru încheierea unui acord pe cât posibil înainte de termenul limită pentru 31 decembrie.

Având în vedere pauza de Crăciun, aceasta înseamnă să ajungem la un text final până la jumătatea lunii decembrie, astfel încât să poată începe o implementare provizorie. Aceasta înseamnă să permită o mare parte a acordului să intre în vigoare, în timp ce ratificarea ambelor părți trece la chestiunile de fond.

Deoarece această cronologie trunchiată face mai dificilă realizarea unei relații globale, întreprinderile și cetățenii vor trebui să se gândească la pregătirea pentru o schimbare marcată a circumstanțelor la sfârșitul anului. În cel mai rău caz, fără nicio afacere, acest lucru ar putea arăta mult ca scenariile fără acord despre care s-a discutat mult în 2019. Numai Irlanda de Nord va avea un tampon.

Până în 2021 sau chiar 2022?

Dacă există o prelungire – care ar putea ajunge la sfârșitul anului 2022 – a doua jumătate a anului 2020 va fi mult mai relaxată și potențialul unui acord de anvergură va fi, de asemenea, mai probabil. Dar acest lucru nu este lipsit de pericolele sale.

Prin urmare, Marea Britanie va fi în continuare legată de bugetul UE pentru 2021, când începe un nou ciclu financiar, care este probabil să producă o creștere netă a contribuțiilor nete. Prin urmare, va fi necesar să se decidă dacă Marea Britanie continuă să plătească la acest buget și, dacă da, cât de mult.

Decembrie este și momentul revizuirii anuale a cotelor de pescuit, pe care Regatul Unit va trebui să le respecte, dar fără vot la masă, impuse deci. Și, în general, cu cât Regatul Unit va rămâne mai mult în tranziție, cu atât sunt mai mari șansele ca acesta să aibă de pus în aplicare o decizie luată de UE pe care ar prefera să nu o facă.

În orice caz, este puțin probabil ca Revelionul 2021 să marcheze sfârșitul a ceea ce se poate numi… saga Brexit.

Sursa: autor Simon Usherwood, profesor de politică, Universitatea din Surrey, pe site-ul theconversation.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.