Mulți încearcă să profite de noua urgență coronavirus – Ce trebuie știut? – Cel mai amplu articol referitor la epidemie

Înarmează-te cu răbdare și citește aceste detalii despre coronavirus, mai mult ca sigur s-ar putea să îți salveze viața ta, a celor dragi, precum și …bunurile sau portofelul…

Mai întâi, vă anunțăm că noul coronavirus din China se va numi oficial „COVID19”, după cum anunță Organizația Mondială a Sănătății.

Noul coronavirus se va numi oficial „Covid-19”, a anunţat marţi, la Geneva, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează agențiile internaționale de presă.

Indiferent ce nume i s-ar da, nefericirea este că …a devenit o alertă globală.

Acest virus se manifestă ca o pneumonie, o gripă obișnuită, se transmite direct din aerul respirat în preajma unui om infectat, devenit purtător de virus. Virusul rezistă până la două săptămâni pe materiale din plastic, lemn, metal.

Unii oameni de știință consideră acest virus ca fiind de origine artificială, o armă biologică creată de om. Se presupune că a fost creat în laboratorul orașului celui mai afectat, Wuhan (sau Uhan), un oraș din China, capitală a provinciei Hubei, considerat și cel mai populat oraș din China centrală.

Unele voci afirmă că epidemia este minoră față de altele, cum ar fi anualele gripe care seceră zeci de mii de oameni în toată lumea. Alte voci mai alarmiste afirmă că acest virus ar avea menirea să fie propagat până la două treimi din populația planetei și va avea ca urmări decimarea populației globului și că propagarea va fi controlată militar, aflându-ne în plin război mondial desfășurat prin arme psihologice și bacteriologice.

Totodată, toate statele lumii, în special centrele de cercetări, sunt angajate într-un concertant program de limitarea epidemiei, descoperirea urgentă a unui vaccin și a tratamentului adecvat vindecării. Deja multe victime au scăpat cu viață după infectare și se caută cauzele vindecării.


Odată infectați sau suspecți de infectare, doar medicul vă poate salva, așadar, nu luați haotic antibiotice sau alte medicamente, mergeți urgent la medic unde veți face analizele necesare după care se va ști care grupă de virus vă afectează sănătatea.

O viroză de sezon, o gripă sau o banală răceală nu este deloc de neglijat. Răcelile netratate aduc daune mari organismului, mai ales la persoanele vulnerabile, afectate și de alte maladii, copiii, bătrânii, femeile gravide și orice om cu sistemul imunitar destabilizat.

Obiceiul de a lua antibiotice fără un control prealabil la medic, afectează puternic sănătatea, ucigând flora intestinală și bacteriile care ne mențin în viață și fără de care nu am exista.


Nu este de neglijat nici starea psihică și spirituală a omului, bunătatea, optimismul, eliminarea stresului, a negativității, a stărilor conflictuale, o mai mare grijă față de natură și de toate vietățile Terrei.


Din punct de vedere economic, statele lumii deja înregistrează pierderi uriașe, sunt la risc sute de mii de locuri de muncă, în multe zone sensibile economic.

Nu doar industria, prin lipsa unor componente, și nu doar tot ceea ce este legat de turism, transport, toate converg și aduc o sărăcire accelerată. De aceia vă recomandăm să vă economisiți resursele chiar și dacă epidemia va fi stăvilită, țineți seama că un consumerism exagerat afectează planeta și ne referim aici la risipe…

Panica în ideea că vom muri cu toții și că să apucați să vă distrați… este nejustificată, INUTILĂ dar mai ales extrem de păguboasă.


Ne putem aștepta la o încetinire și mai rapidă a economiei globale dar asta poate avea atât consecințe dezastruoase cât și pozitive. Depinde din care unghi privim.

Deocamdată câștigă industria farmaceutică și cifrele sunt colosale.


Peste toate acestea, foarte mulți indivizi caută să se căpătuiască de pe urma nenorocirilor altora. Escrocii sunt o permanență în comunitatea locală sau globală. Ei inventează orice și adaptează din mers, speculând și alimentând frica și ignoranța oamenilor, credulitatea mai ales, iar când e vorba de sănătatea celor dragi, oricine își pierde firea și tinde să creadă …orice… și pe oricine.

Nu vă salvează, în caz de infectare cu temutul virus, precum și cu orice altfel de virus, niciun remediu de pe Facebook sau alte mijloace, mergeți urgent la medic. 

Nu credeți în leacurile, chipurile naturiste, descoperite nu știu unde și care ar fi salvat nu știu câte persoane sau pe cine știe cine… Nu dați bani aiurea nimănui. Pentru acest virus, și nu doar, statul vă îngrijește gratuit.

Alarmiștii vă provoacă intenționat panica pentru a putea profita imediat. Multiple sunt formele prin care vă pot păgubi. Fiți vigilenți. Informați-vă corect.


Iată câteva detalii, lansate oficial, legate de acest teribil virus:

Ce este un coronavirus?Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri cunoscute că ar cauza boli care variază de la răceala comună la boli mai grave, precum sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și sindromul respirator acut sever (SARS).

Sunt virusuri ARN cu catenă pozitivă, cu aspect de coroană sub microscopul electronic. Subfamilia Orthocoronavirinae din familia Coronaviridae este clasificată în patru genuri de coronavirus (CoV): Alpha-, Beta-, Delta– și Gammacoronavirus. Genul betacoronavirus este separat în continuare în cinci subgene (inclusiv Sarbecovirus).

Coronavirusurile au fost identificate la mijlocul anilor ’60 și sunt cunoscute că infectează oamenii și anumite animale (inclusiv păsări și mamifere). Celulele țintă principale sunt celulele epiteliale ale tractului respirator și gastro-intestinal.

Până în prezent, șapte coronavirusuri s-au dovedit a fi capabile să infecteze oamenii:

Coronavirusuri umane comune: HCoV-OC43 și HCoV-HKU1 (Betacoronavirus) și HCoV-229E și HCoV-NL63 (Alphacoronavirus); ele pot provoca răceli comune, dar și infecții grave ale tractului respirator inferior. Alte coronavirusuri umane (Betacoronavirus): SARS-CoV, MERS-CoV și 2019-nCoV.

Ce este un nou coronavirus?

Un nou coronavirus (nCoV) sau mai nou, „Covid-19”, este o nouă tulpină de coronavirus care nu a fost niciodată identificată anterior la om. În special, cel numit „Covid-19”, Nu a fost niciodată identificat înainte de a fi fost raportat la Wuhan, China în decembrie 2019.

Noul coronavirus este același ca SARS? – Nu. 2019-nCoV aparține aceleiași familii de virusuri acute cu sindrom respirator (SARS), dar nu este același virus. 2019-nCoV este în strânsă legătură cu SARS-CoV și este clasificat genetic în cadrul subgenului de Betacoronavirus Sarbecovirus.

Cât de periculos este noul virus?

Ca și alte boli respiratorii, noile infecții cu coronavirus pot provoca simptome ușoare, cum ar fi friguri, dureri în gât, tuse și febră sau simptome mai severe, cum ar fi pneumonia și dificultăți de respirație. Rar poate fi fatal. Persoanele cele mai sensibile la forme severe sunt persoanele în vârstă și cele cu boli preexistente, precum diabetul și bolile de inimă.

Cum să contractați acest coronavirus

Mai multe informații sunt necesare pentru a înțelege mai bine modalitățile de transmitere și manifestările clinice ale acestui nou virus, cu toate acestea, posibilitatea transmiterii de la persoană la persoană a fost demonstrată atât în ​​China, cât și în alte țări.

Sursa acestui nou virus nu este încă pe deplin cunoscută, dincolo de ipotezele de la cele mai șocante până la originea artificială. Prin urmare, ar fi prudent să se reducă riscul general de infecții respiratorii acute în timpul deplasării către sau din zonele afectate.

Pot fi transmise coronavirusurile de la persoană la persoană?

Da, unele coronavirusuri pot fi transmise de la o persoană la alta, de obicei după un contact strâns cu un pacient infectat, de exemplu în rândul membrilor familiei sau într-un cadru medical.

Cum se transmite noul coronavirus de la persoană la persoană?

Noul coronavirus este un virus respirator care se răspândește în principal prin contactul strâns cu o persoană bolnavă. Modul principal este picăturile de respirație ale persoanelor infectate, de exemplu prin: salivă, tuse și strănut, contacte personale directe, mâinile, de exemplu prin atingerea mâinilor contaminate (încă nespălate) cu gura, nasul sau ochii. În cazuri rare, infecția poate apărea prin contaminare fecală.

În mod normal, bolile respiratorii nu sunt transmise prin alimente, care în orice caz trebuie manipulate respectând practicile bune de igienă și evitând contactul între alimentele crude și cele gătite. Sunt în curs de desfășurare studii pentru a înțelege mai bine modul în care virusul este transmis.

Noua infecție cu coronavirus poate fi contractată de un caz care nu are simptome (persoane asimptomatice)?

Conform datelor disponibile în prezent, persoanele simptomatice sunt cauza cea mai frecventă a răspândirii virusului. OMS consideră că noile infecții cu coronavirus sunt rare înainte de apariția simptomelor.

Cine poate primi infecția?

Persoanele care trăiesc sau au călătorit în zone infectate cu noul coronavirus pot fi expuse riscului de infecție. Noul coronavirus circulă în prezent în China, unde este raportat cel mai mare număr de cazuri. În alte țări, majoritatea cazurilor raportate au călătorit recent în China. Puține alte cazuri au avut loc la cei care au trăit sau au lucrat îndeaproape cu persoanele infectate din China.

Oamenii pot primi noi infecții cu coronavirus de la animale?

Investigații detaliate au descoperit că, în China, în 2002, SARS-CoV a fost transmis de la pisici la oameni și, în Arabia Saudită, în 2012, MERS-CoV de la dromedari la oameni. Numeroase coronavirusuri circulă la animale care încă nu au infectat oamenii. Pe măsură ce supravegherea se îmbunătățește la nivel mondial, este posibil să fie identificate mai multe coronavirusuri.

Sursa animală a noului coronavirus nu a fost încă identificată. Se presupune totuși că primele cazuri umane din China provin dintr-o sursă animală.

Pot primi infecția de la animalul meu de companie?

Nu, momentan nu există dovezi științifice conform cărora animalele de companie, cum ar fi câinii și pisicile, au contractat infecția sau o pot răspândi. Este recomandat să te speli pe mâini frecvent cu apă și săpun sau să folosești soluții alcoolice după contactul cu animalele.

Cum se răspândește noul coronavirus?

Noul coronavirus este un virus respirator care se răspândește în principal prin contactul cu picăturile de respirație ale persoanelor infectate, de exemplu atunci când strănută sau tușesc sau își sufla nasul. Prin urmare, este important ca persoanele bolnave să aplice măsuri de igienă, cum ar fi strănutul sau tusea într-o batistă sau cu coatele încovoiate și aruncă țesuturile folosite într-un coș închis imediat după utilizare iar voi spălați-vă frecvent mâinile cu săpun și apă sau folosind soluții alcoolice.

Cât durează perioada de incubație?

Perioada de incubație reprezintă perioada de timp care trece între infecție și dezvoltarea simptomelor clinice. În prezent, se estimează că variază între 2 și 11 zile, până la maximum 14 zile.

Care sunt simptomele unei persoane infectate cu un coronavirus?

Depinde de virus, dar cele mai frecvente simptome includ febră, tuse, dificultăți de respirație. În cazuri grave, infecția poate provoca pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficiență renală și chiar moarte.

Care este diferența dintre simptomele gripei, o răceală comună și noul coronavirus?

Simptomele sunt similare și constau în tuse, febră, răceală. Cu toate acestea, acestea sunt cauzate de diferite virusuri, prin urmare, în cazul suspectării coronavirusului, testele de laborator sunt necesare pentru a confirma diagnosticul.

Ce pot face pentru a mă proteja?

Rămâneți la curent cu răspândirea epidemiei, disponibilă pe site-ul OMS și luați următoarele măsuri de protecție personală:

– spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun sau cu soluții pe bază de alcool pentru a elimina virusul de pe mâini;
– păstrează o anumită distanță – cel puțin 1 metru – față de alte persoane, mai ales atunci când tușesc sau strănută sau dacă au febră, deoarece virusul este conținut în picăturile de salivă și poate fi transmis prin respirație la distanță apropiată;
– evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura, deoarece mâinile dvs. pot atinge suprafețe contaminate de virus și ați putea transmite virusul de pe suprafețe către corp;
– dacă aveți febră, tuse sau dificultăți de respirație și ați călătorit recent în China sau dacă ați fost în contact strâns cu o persoană care s-a întors din China și suferă de boli respiratorii, raportați-o foarte urgent la medic, la orice instituție a Ministerului Sănătății cum ar fi spital, dispensar, policlinică.

Nu uitați că există mai multe cauze ale bolilor respiratorii, iar noul coronavirus poate fi unul dintre ele.

Dacă aveți simptome ușoare și nu ați fost recent în China, rămâneți acasă până când simptomele sunt rezolvate prin aplicarea măsurilor de igienă, care includ igiena mâinilor (spălați-vă deseori pe mâini cu apă și săpun sau soluții alcoolice) și modalități respiratorii (strănut sau tuse într-un țesut sau cu cotul flexat, folosiți o mască și aruncați țesuturile folosite într-un coș închis imediat după utilizare și spălați-vă mâinile);

În mod normal, bolile respiratorii nu sunt transmise prin alimente, care în orice caz trebuie manipulate respectând practicile bune de igienă și evitând contactul între alimentele crude și cele gătite.

Trebuie să port o mască pentru a mă proteja?

Organizația Mondială a Sănătății recomandă purtarea unei măști numai dacă bănuiți că ați contractat noul coronavirus și că prezentați simptome precum tuse sau strănut sau dacă aveți grijă de o persoană cu o infecție suspectă de coronavirus nou (călătoria recentă în China și simptome respiratorii).

Utilizarea măștii ajută la limitarea răspândirii virusului, dar trebuie adoptată pe lângă alte măsuri de igienă, descrise mai sus. Nu este util să purtați măști suprapuse multiple.

Cum ar trebui să așez masca?

– Înainte de a pune masca, spălați-vă mâinile cu apă și săpun sau cu o soluție alcoolică;
acoperiți gura și nasul cu masca, asigurându-vă că aderă bine pe față;
– evitați să atingeți masca în timp ce o purtați, dacă o atingeți, spălați-vă mâinile;
– când se udă, înlocuiți-o cu una nouă și nu o reutilizați; de fapt, ele sunt măști doar de unică folosință;
– scoateți masca luând-o de elastic și nu atingeți partea din față a măștii; arunc-o imediat într-o pungă închisă și spală-ți mâinile.

În special, în ceea ce privește noul coronavirus identificat în China (2019-nCoV), ce este recomandat în ceea ce privește călătorii?

Se recomandă amânarea călătoriilor inutile în zonele cu risc din China. Zonele de risc ale Chinei pot fi găsite la următorul link OMS.

Dacă mergeți în China, în zonele cu risc, vă recomandăm să vă vaccinați împotriva gripei sezoniere cu cel puțin două săptămâni înainte de călătorie.

Vaccinarea împotriva gripei cu cel puțin două săptămâni înainte de plecare servește la simplificarea diagnosticului și gestionării cazurilor suspectate, având în vedere simptomele similare dintre coronavirus și gripă, pentru a evita coexistența celor doi viruși în același organism și pentru a reduce accesul la camera de urgenta pentru complicații cauzate de gripă.

De asemenea, este recomandat să evitați vizitarea piețelor pentru alimente proaspete de origine animală și animale vii, să evitați contactul cu persoanele care au simptome respiratorii și să vă spălați mâinile frecvent.

Dacă o persoană dezvoltă simptome respiratorii (tuse, dureri în gât, dificultăți de respirație) în timp ce se află în zonele cu risc, ar trebui să solicite asistență medicală imediată.

La întoarcere, dacă nu sunteți cetățean care locuiește în China, pentru orice nevoie, contactați Ambasada sau Consulatul țării dvs.

Dacă în cele două săptămâni următoare revenirii din zonele de risc, și ați fost infectat, trebuie să apară simptome respiratorii (febră, tuse uscată, dureri în gât, dificultăți de respirație): contactați numărul de telefon gratuit al Ministerului Sănătății; purtați o mască chirurgicală dacă sunteți în contact cu alte persoane; folosiți țesuturi de unică folosință și spălați-vă regulat pe mâini.

Sunt profesioniștii din domeniul sănătății la risc de infectare cu noul coronavirus?

Da, acestea pot fi, deoarece profesioniștii din domeniul sănătății intră în contact cu pacienții mai des decât o face populația generală. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă profesioniștilor din domeniul sănătății să aplice măsuri de prevenire și control adecvate pentru infecțiile în general și în special pentru infecțiile respiratorii.

Există un vaccin pentru un nou coronavirus?

Nu, fiind o boală nouă, nu există încă niciun vaccin și pentru a face unul ad hoc, timpurile pot fi, de asemenea, relativ lungi. NU VĂ LĂSAȚI PĂCĂLIȚI DE CINE PRETINDE CĂ POSEDĂ VACCINUL SAU TRATAMENTUL.

Există un tratament pentru un nou coronavirus?

Nu există un tratament specific pentru boala cauzată de un nou coronavirus. Tratamentul trebuie să se bazeze pe simptomele pacientului. Îngrijirea de susținere poate fi foarte eficientă. Se studiază terapii specifice.

Poate fi utile antibioticele în prevenirea unei noi infecții cu coronavirus?

Nu, antibioticele nu sunt eficiente împotriva virusurilor, ci funcționează doar împotriva infecțiilor bacteriene.

Unde se produc infecțiile cu 2019-nCoV?

La 31 decembrie 2019, Comisia municipală de sănătate din Wuhan (China) a raportat OMS un grup de cazuri de pneumonie de etiologie necunoscută în orașul Wuhan, în provincia chineză Hubei.

Pe 9 ianuarie 2020, Centrul chinez pentru prevenirea și controlul bolilor (CDC) a raportat că un nou coronavirus (2019-nCoV) a fost identificat ca agent cauzator și secvența genomică a fost făcută publică.

La 30 ianuarie 2020, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că această epidemie reprezintă o situație de urgență pentru sănătate publică, de importanță internațională.

Situația epidemiologică este în continuă evoluție. OMS publică în fiecare zi o actualizare epidemiologică.

Vedeți, de asemenea, link-uri și informații utile pe pagina Situația în Italia, România, și în întreaga lume.

Care sunt riscurile propagării în Europa?

Riscul este considerat la nivel mondial ridicat. Probabilitatea apariției unor cazuri importate în Europa este medie-ridicată.

Respectarea practicilor adecvate de prevenire și control al infecțiilor, în special în unitățile de asistență medicală din țările UE / SEE, cu legături directe cu zonele de risc, înseamnă că probabilitatea ca un caz raportat în UE să genereze cazuri secundare în cadrul UE / SEE este scăzută.

Ce să faceți dacă ați stat recent în zonele cu risc?

S-a scris și mai sus. Dacă în cele două săptămâni următoare revenirii din zonele de risc apar simptome respiratorii (febră, tuse uscată, dureri în gât, dificultăți de respirație), ca precauție, vă recomandăm: contactați numărul de telefon gratuit al Ministerului Sănătății (în Italia 1500) unde se raportează călătoria recentă; purtați o mască de unică folosință dacă sunteți în contact cu alte persoane; folosiți țesuturi de unică folosință și spălați-vă regulat pe mâini.

Ce să faceți dacă ați stat într-un spital unde a fost internat un bolnav?

Riscul de transmitere există numai dacă ați fost în contact strâns și prelungit cu pacientul. În plus, pacienții care suferă de o nouă infecție cu Coronavirus sunt spitalizați în medii separate de alți pacienți.

Ce recomandări OMS pentru țări?

OMS se așteaptă ca alte cazuri să fie raportate în întreaga lume, de aceea încurajează toate țările să consolideze măsurile preventive, supravegherea activă, depistarea timpurie a cazurilor, izolarea acestora în urma procedurilor adecvate de gestionare și reținere și urmărire precisă contacte pentru a preveni răspândirea în continuare.

Țările sunt încurajate să continue îmbunătățirea pregătirii lor pentru situații de urgență în sănătate, în conformitate cu regulamentul internațional de sănătate (2005) și să împărtășească informații despre cazurile și măsurile implementate.

Ce dispozitiv de monitorizare a fost introdus la nivel național pentru acest virus?

În Italia, și nu doar, la nivel național a fost activată supravegherea specifică a acestui virus. Situația este monitorizată în mod constant de către Minister, care este în contact continuu cu OMS, ECDC, Comisia Europeană și publică prompt orice actualizări noi pe portalul său.

Având în vedere declarația OMS de „Urgență internațională de sănătate publică”, Consiliul Miniștrilor a declarat starea de urgență la 31 ianuarie 2020 ca urmare a riscului de sănătate asociat cu infecția cu coronavirus.

Ce măsuri specifice de sănătate pentru călători a fost lansată în Italia?

După notificarea epidemiei de către China, Italia a recomandat imediat amânarea zborurilor inutile către Wuhan și, ulterior, odată cu răspândirea epidemiei, în toată China. China a anulat toate zborurile din Wuhan.

La 30 ianuarie, ministrul Sănătății a dispus suspendarea traficului aerian cu Republica Populară Chineză, inclusiv cu regiunile administrative speciale din Hong Kong și Macao. Măsura se aplică și Taiwanului.

În cazul în care este prezent un caz suspect de coronavirus nou (bazat pe simptome clinice și informații epidemiologice), la bordul unui zbor de orice origine, se adoptă imediat o procedură de urgență care presupune transferul pacientului la izolarea într-o unitate spital desemnată și urmărirea contactelor apropiate.

Pe aeroporturi există material informativ pentru călătorii internaționali, în italiană, engleză și chineză.

Care sunt indicațiile pentru managementul din sectorul școlar al studenților și elevilor care se întorc din orașele de risc din China?

Directorul școlii la care învață un copil / student din zonele de risc din China, informează Departamentul de Prevenire ASL. În prezența unui caz care intră în această categorie, supravegherea activă, zilnică, este realizată pentru evaluarea oricărei febre și a altor simptome, în cele 14 zile de la ieșirea din zonele cu risc sau a oricărui alt protocol de sănătate considerat adecvat pentru în conformitate cu legislația în vigoare.

În prezența simptomelor la care se face referire în definiția cazului OMS, se începe calea asistenței medicale pentru cazurile suspecte. În toate cazurile, este propusă și favorizată adoptarea voluntară, de încredere, la domiciliu, până la finalizarea perioadei de 14 zile.

Cât timp noul coronavirus supraviețuiește pe suprafețe?

Informațiile preliminare sugerează că virusul poate supraviețui câteva ore, chiar dacă este încă în studiu. Utilizarea dezinfectanților simpli este capabilă să omoare virusul anulând capacitatea acestuia de a infecta oamenii. De exemplu, dezinfectanți care conțin 75% alcool (etanol) sau 1% pe bază de clor (înălbitor).

Este sigur să primiți colete din China sau din alte țări în care virusul a fost identificat?

Da, este în siguranță. OMS a spus că persoanele care primesc colete nu riscă să contracteze noul coronavirus, deoarece nu este în măsură să supraviețuiască pe suprafețe mult timp.

Ce măsuri preventive împotriva donatorilor de sânge, de organ și de țesut au fost introduse la nivel național pentru acest virus?

Centrul Național de Sânge și Centrul Național de Transplant au stabilit măsuri specifice care vizează aplicarea de către profesioniștii din domeniul sănătății a criteriilor de suspendare temporară pentru donatorii din zonele afectate.

Sunt donator de sânge. Cum ar trebui să mă comport?

Nu uitați că sângele poate fi donat numai dacă vă aflați într-o stare de sănătate bună, astfel încât chiar și o simplă răceală sau durere în gât, fără nicio legătură cu Coronavirus, ar fi cauza excluderii temporare.

Dacă credeți că ați fost expus riscului de infecție cu Coronavirus, așteptați cel puțin trei săptămâni înainte de a merge la donație.

Când mergeți să donați, avertizați întotdeauna medicul selector cu privire la mișcările dvs., mai ales dacă într-una dintre zonele afectate de noul Coronavirus.

De asemenea, se raportează dacă ați fost diagnosticat cu infecția sau dacă ați avut simptome asociate cu cele cauzate de Coronavirus (febră, tuse, dificultăți de respirație) chiar și atunci când simptomele în cauză au fost deja rezolvate în urma unei terapii sau nu; medicul responsabil cu selecția, care vă va vizita, poate decide să vă suspende temporar din donație.

Dacă ați donat deja, nu uitați să contactați serviciul dvs. de transfuzie în caz de simptome asociate cu cele cauzate de Coronavirus.

Unde pot găsi mai multe informații despre noul coronavirus?

În Italia, precum în oricare dintre țările civilizate, Ministerul Sănătății a creat un site web dedicat: www.salute.gov.it/nuovocoronavirus, iar numărul de utilitate publică 1500 a fost activat.

Institutul Spallanzani (INMI) publică un buletin medical la aproximativ 12 în fiecare zi cu privire la cazurile confirmate în Italia și la testele contactelor monitorizate.


Ferește-te de infractorii care se prefac a fi de la OMS

Infractorii se deghizează în agenți sau medici de la OMS pentru a fura bani sau informații sensibile. Dacă sunteți contactat de o persoană sau organizație care pretinde a fi de la OMS, verificați autenticitatea acestora înainte de a răspunde.

Organizația Mondială a Sănătății vă avertizează că:

– nu vă cerem niciodată să ne dați informațiile sensibile și private, niciodată atașamente la acte prin e-mail
– nu vă cerem niciodată să vizitați un link în afara site-ului www.who.int
– nu trimiteți niciodată bani pentru a solicita un loc de muncă, să vă înregistrați pentru o conferință sau să rezervați un hotel
– nu derulăm niciodată loterii și nu oferim premii, subvenții, certificate sau finanțare prin e-mail.

Ferește-te fiindcă infractorii folosesc e-mail, site-uri web, apeluri telefonice, mesaje text și chiar mesaje de fax pentru înșelătorii, pretinzând că sunt autorizați de OMS sau ministere. Puteți verifica dacă acea comunicare este legitimă contactând direct OMS.

Practica cea mai răspândită este Phishing-ul: e-mailuri dăunătoare care par a fi de la OMS.

OMS este conștientă de mesajele de e-mail suspecte care încearcă să profite de noua urgență coronavirus din 2019. Această acțiune frauduloasă se numește phishing.

Aceste e-mailuri „Phishing” par a fi de la OMS și vă vor solicita:
– să dați informații sensibile, cum ar fi nume de utilizator sau parole
– să faceți clic pe un link rău intenționat
– să deschideți un atașament rău intenționat.

Folosind această metodă, infractorii pot instala malware sau pot fura informații sensibile. Cum să preveniți phishingul: Verificați expeditorul, verificând adresa de e-mail la OMS.

Asigurați-vă că expeditorul are o adresă de e-mail, cum ar fi „person@who.int” Dacă există „altcineva” după simbolul „@”, acest expeditor nu este de la OMS.

OMS nu trimite email de la adresele care se termină în „@ who.com”, „@ who.org” sau „@ who-safety.org”.

Verificați linkul înainte de a face clic. Asigurați-vă că linkul începe cu „https://www.who.int”. Mai bine, navigați direct pe site-ul OMS, tastând „https://www.who.int” în browserul dvs.

Aveți grijă când furnizați informații personale. Luați în considerare întotdeauna motivul pentru care cineva dorește informațiile dvs. și dacă acestea sunt adecvate. Nu există niciun motiv pentru care cineva să aibă nevoie de numele dvs. de utilizator și parola pentru a accesa informațiile publice.

Nu vă grăbiți și nu vă simțiți sub presiune. Hoții Ciberneticii folosesc situații de urgență precum 2019-nCov pentru a determina oamenii să ia decizii rapid. Luați-vă întotdeauna timp să vă gândiți la o solicitare despre informațiile dvs. personale și dacă solicitarea este adecvată.

Dacă ați furnizat informații sensibile, nu intrați în panică. Dacă credeți că ați furnizat date precum numele de utilizator sau parolele, schimbați imediat datele de acreditare pe fiecare site unde le-ați folosit.

Dacă vedeți o înșelătorie, raportați-o. Dacă vedeți o înșelătorie, spuneți-ne despre asta.

Cel mai important: orice fel de speculanți care pretind că vă ajută să preveniți, tratați sau să vă imunizați organismul, dându-vă chiar și gratis produse, denunțați-l imediat autorităților.

Vă mulțumim pentru răbdarea cu care ați parcurs acest material, care sperăm să vă fie de folos.

Spuneți și prietenilor să se informeze corect, le puteți distribui acest articol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.