Mumbai – o altă față a realității – una inimaginabilă

Prestigiosul trust britanic BBC face frecvent anchete în lumea întreagă, despre oameni, locuri și vremuri. Astăzi ne oprim asupra uneia care privește India: O lume incredibilă, culturi diverse, populații care trăiesc într-o densitate urbană greu de închipuit. Iată ce am găsit într-unul dintre ultimele articole pe care l-am adaptat special pentru voi, cititorii noștri:


Zeci de mii de oameni se luptă să părăsească Mahul, un cartier puternic industrializat în orașul Mumbai din vestul Indiei, spunând că poluarea toxică are un impact negativ asupra sănătății lor. BBC Marathi lui Mayuresh Konnur și Janhavee Moole raportează despre bătălia locuitorilor care urmează să fie relocată.

Anita Dhole, în vârstă de 38 de ani, a fost forțată să se mute într-o „tabără de tranzit” înființată de autoritățile civile din Mahul în mai 2017, după ce mahalaua ilegală în care trăia a fost demolată. De atunci, spune ea, a suferit continuu.

„Am probleme de respirație și hipertensiune arterială, iar poluarea mi-a afectat și vederea”, spune ea.

Hers este una dintre cele peste 5.000 de familii – estimată a fi între 30.000 și 50.000 de persoane – care și-au pierdut casele în demolare și cărora le-au fost oferite locuințe temporare în Mahul. Li s-a spus că li se vor da ulterior case într-o altă suburbie din Mumbai, dar locuitorii spun că Mahul nu este pregătit să fie locuit, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp.

Un raport în 2013 al Spitalului King Edward Memorial arată că aproximativ 67% dintre cei care trăiesc în Mahul se plânge de respirație de câteva ori pe lună și aproximativ 84% se plânge de iritarea ochilor. În 2015, tribunalul pentru mediu al Indiei, Green National Tribunal, a declarat că există o „amenințare vizibilă pentru sănătatea locuitorilor” din Mahul din cauza „calității predominant toxice a aerului din zonă”.

Dar autoritățile municipale locale susțin că din cele trei sondaje diferite efectuate de către Consiliul de Control al Poluarii de la Maharashtra arata ca „nivelurile de poluare din Mahul nu difera de alte zone din Mumbai”.

Cu toate acestea, locuitorii manifestă probleme de respirație, astm, boli de piele, tuberculoză și problemele tensiunii arteriale.

Pe lângă poluare, locuitorii spun că nu au acces la instalațiile de apă curată și canalizare și că alimentarea cu energie electrică este departe de a fi regulată. De asemenea, în apropiere nu există spitale sau școli. Zona este slab legată de alte părți ale orașului și, prin urmare, multe femei au fost forțate să renunțe la slujbă și să rămână acasă.

Tabăra de tranzit în care trăiește doamna Dhole este de fapt un bloc de apartamente. Zona ere zeci de clădiri și fiecare găzduiește 300 de apartamente aglomerate cu o cameră.

Complexul este murdar – conductele de canalizare sunt rupte, jgheaburile se revarsă pe străzi; firele electrice se încurcă pretutindeni; aerul este înfundat, țânțarii abundă și șobolanii ne acompaniază în timp ce facem turul cartierului.

Cele mai multe dintre aceste case cu costuri reduse sunt destinate familiilor care au fost relocate din cauza demolării unor mahalale neautorizate.

În fiecare an, zeci de mii de persoane migrează din India rurală la Mumbai în căutarea mijloacelor de subzistență și, în cele din urmă, trăiesc în orașe ilegale, adesea înțesând drumurile sau alte infrastructuri urbane.

Contrastele sunt evidente

Majoritatea celor care au fost mutați la Mahul, inclusiv Dhole, trăiau într-o pădure de-a lungul conductei Tansa – conducta de apă lungă de 160 km (99 mile) care trece prin Mumbai, transportând apa de la Lacul Tansa. Este o sursă importantă de apă pentru oraș.

Mai mult de jumătate din conducte sunt supraterane și, de-a lungul anilor, au apărut case neautorizate alături de acestea și, în unele locuri, deasupra lor.

În 2006, a fost depusă o cerere în instanța de judecată de la Mumbai prin care se solicita instanței de judecată să oblige guvernul să îi mute pe cei care trăiesc în mahalale,  să „se asigure că apa folosită de cetățenii din Mumbai este potabilă și că aceste conducte nu devin o reședință pentru persoanele care năvălesc spre Mumbai”.

În 2009, instanța a decis că trebuie să existe un decalaj de 10 metri între conducte și cea mai apropiată casă, ceea ce a însemnat ca mii de familii să se mute. Casele lor au fost ulterior demolate și li s-a spus să se mute la Mahul.

Mulți au refuzat inițial din cauza poluării, dar au fost forțați să se mute deoarece demolările au continuat.

În august, instanța a declarat că autoritățile urnei nu pot forța oamenii să se mute la Mahul și că trebuie să găsească locuințe alternative pentru care să se plătească chirie dar să se locuiască civilizat. (adaptare potrivit bbc)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.