Murele – Doza noastră de sănătate

Negre-lucioase, cu nuanţe de roşu şi albăstrui, cu o aromă discretă, murele ne îmbie să le încercăm gustul dulce-acrişor. Acestea fac parte din categoria fructelor de pădure, iar sub aspectul atractiv ele ascund o mulţime de beneficii pentru sănătate (conţin vitamine, minerale şi substanţe active), care contribuie la tratarea mai multor afecțiuni, începând de la îmbunătăţirea aspectului pielii până la prevenirea cancerului.

Murele conțin resveratrol – cel mai puternic antioxidant, vitamine, minerale, oligoelemente, precum și o serie de substanțe active cu rol antiinflamator, anti-cancerigen și anti-îmbătrânire. Fiind un fruct cu un conținut scăzut de fructoză, acesta poate fi consumat și de către diabetici sau de către cei care urmează diverse diete.

De la mur se folosesc în medicina naturistă atât frunzele, cât și fructele. Datorită proprietăților sale: antidiareic, astringent, antiseptic este apreciat ca remediu natural pentru numeroase afecțiuni. Cu ajutorul murelor pot fi tratate: afecțiuni ale vezicii urinare, afecțiuni pulmonare, alergii, anemie, arsuri gastrice, ulcer gastro-duodenal, cancerul de colon, candidoza digestivă, constipația, colite, diabet, diaree, gastroenterite, leucoree, inflamații ale gingiilor și gâtului, hemoroizi, fisuri anale, obezitate etc.

De asemenea, amintim proprietățile dezinfectate ale frunzelor de mure, ce ajută la moderarea secrețiilor și împiedicarea înmulțirii microbilor. Fructele de mur, gustoase și zemoase, funcționează ca laxative, nutritive, depurative, îmbunătățind în mod special acuitatea vizuală.

Modul de administrare include:

suc de mure – se dă 1 kg de mure prin storcătorul electric, iar din sucul obținut se beau câte două pahare pe zi, acesta fiind un bun remediu împotriva diareii;
infuzie de frunze de mur – peste o linguriță de frunze de mur se toarnă o cană de apă fierbinte și se lasă la infuzat circa 10 minute. Din această infuzie se beau câte două căni pe zi, pe care puteți să le îndulciți puțin utilizând miere de albine;
cataplasme mur – se fac folosindu-se infuzia sau frunzele proaspete de mur, zdrobite și amestecate cu puțină apă. Cu ajutorul acestora se tratează hemoroizii și fisurile anale;
gargara – pentru această procedură se folosește infuzia din frunze de mur. Este recomandată în tratarea afecțiunilor gingiilor și gâtului;
sirop de mure – se pun la fiert 1-2 kg de mure cu aceeași cantitate de zahar și se obține un sirop gros.
De asemenea, murele pot fi combinate cu orez sau cu brânză proaspătă de vaci. Se pot prepara şi gemuri, compoturi sau jeleuri din mure.

Murele se consumă ca atare atunci când sunt coapte. Acestea sunt coapte atunci când au culoarea neagră şi sunt puţin moi.

Se păstrează în frigider (unde rezistă şi 2 săptămâni), dar pot fi şi congelate în caserole de plastic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.