Muzee deschise în această noapte, în cîteva oraşe ale ţării

Anul acesta, în România, Noaptea Muzeelor are loc sâmbătă, 20 mai, iar la eveniment vor participa 145 de muzee și organizații partenere din 45 de orașe din întreaga țară.
Noaptea Muzeelor 2017 – Programul complet București
În București, 49 de muzee și organizații partenere își deschid porțile în Noaptea Muzeelor și vor putea fi vizitate gratuit.
Lista muzeelor care vor participa la Noaptea Muzeelor 2017:
Casa “Filipescu – Cesianu”
Casă Memorială “George și Agatha Bacovia”
Casă Memorială “Ion Minulescu și Claudia Millian”
Casă Memorială “Liviu și Fanny Rebreanu”
Casă Memorială “Tudor Arghezi – Mărțișor”
Muzeul “Ligia și Pompiliu Macovei”
Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cutescu – Storck
Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC
Muzeul Național de Artă al României
Muzeul Național Al Literaturii Române
Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”
Muzeul Cailor Ferate – CENAFER
Muzeul de Artă “Vasile Grigore – pictor și colecționar”
Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică-Minovici”
Muzeul de Istorie și Cultură a Evreilor din România
Muzeul George Severeanu
Muzeul Militar
Muzeul Național al Aviației Române
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi
Muzeul Național al Pompierilor
Muzeul Național al Țăranului Român
Muzeul Național Cotroceni
Muzeul Național de Geologie
Muzeul Național “George Enescu”
Muzeul Național Tehnic prof. ing. Dimitrie Leonida
Muzeul de Artă Populară “Doctor Nicolae Minovici”
Muzeul Theodor Aman
Muzeul Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”
Muzeul Victor Babeș
Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”
Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia
Muzeul Municipiului București – Palatul Șuțu
Muzeul Național de Artă al României va putea fi vizitat între orele 19:00-05:00.
Vor fi deschise următoarele galerii: la sediul central: Galeria de Artă Românească Modernă, Galeria de Artă Veche Românească, Galeria de Artă Europeană (19:00-05:00), la Muzeul Colecțiilor de Artă: Expoziția „Ștefan Caltia. Obiecte grăitoare” (19:00-05:00), Spațiile istorice ale fostului Palat Regal (11:00-19:00).
Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) va putea fi vizitat între orele 18.00-02.00. MNAC își deschide porțile pentru o seară de artă și film din arhivele muzeului. Va anima spațiul din fața muzeului cu proiecții de film de artă din arhivele muzeului, iar expozițiile muzeului sunt deschise publicului pentru vizitare.
Muzeul Naţional al Pompierilor (Foişorul de Foc) este deschis până la ora 01.00. Clădirea Foișorului de Foc este emblematică pentru București, dar și pentru istoria pompierilor. A fost construită în 1890 – 1891 în scopul asigurării supravegherii şi alimentării cu apă potabilă a oraşului. Ca foişor de observare a incendiilor a funcţionat din anul 1892 până în 1910, dar, ca rezervor de apă niciodată, întrucât pompele existente la acea vreme nu au reuşit ridicarea apei la nivelul rezervorului de 750 mc care cuprindea etajele superioare 4, 5 şi 6.Clădirea a fost amenajată în aprilie 1892 ca post de pompieri (nr. 5-Foişor), post ce a asigurat intervenţia la foc în Capitală până în 1936. Începând cu anul 1963, în urma modernizării sale, Foişorul de Foc devine Muzeul Pompierilor, a cărui expoziţie de bază are ca tematică generală istoria pompierilor din România.
Muzeul Național al Aviației Române 
Va putea fi vizitat între orele 18.00-04.00.
Ora 18.00 – Militari ai Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul din București prezintă un exercițiu de drill-team
Ora 20.00 – Prezentare cu temă „Mi-8 nr. 03, elicopterul dictatorului”;
Ora 22.00 – „Smaranda Brăescu – Vreau să fiu pilotă, vreau avionul meu!”, 120 de ani de la naștere și 85 de ani de la realizarea recordului mondial absolut;
– Prezentarea filmelor: „Foșnet de mătase albă” și „Niciodată nu m-am întors din drum!”;
Ora 00.00 – Prezentare cu tema „Femeile în aviație”;
Ora 02.00 – Fanfara Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul din București – „Aviația dă senzația!”.
Muzeul Național Cotroceni va putea fi vizitat între orele 19.00-24.00.
Muzeul Național Cotroceni vă invită să vizitați etajul I al Palatului Cotroceni, fostă reședință regală, cu o istorie de peste 300 de ani, loc în care s-a scris istorie pentru ceea ce este astăzi România modernă. Istoria Ansamblului Cotroceni începe în secolul al XVII – lea, în timpul domnitorului Șerban Cantacuzino, la cererea căruia a fost construită Mănăstirea Cotroceni (1679 – 1681). Ceea ce putem vedea astăzi este, în mare parte, Palatul Regal construit în timpul regelui Carol I și modernizat în timpul regelui Ferdinand.
Noaptea muzeelor la Antipa
Muzeul Grigore Antipa va putea fi vizitat între orele 15.30-00.00. Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” va invită să participați la un eveniment complex denumit „Urme în timp”, format din următoarele activități:
16:30 – 17:00 – Lansarea cărții „Originea speciilor”, autor Charles Darwin;
17:00 – 17:30 – Vernisajul expoziției temporare „Urme în timp”;
Participarea la aceste două evenimente se va face pe bază înscrierii prealabile pe e-mail [email protected], în limita a 100 de locuri.
18:00 – 24:00 – Vizitarea gratuită a expoziției permanente a Muzeului;
18:00 – 24.00 – Proiecții de filme documentare oferite de Digi Animal World;
18:00 – 23.00 – Colectare entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale, sub coordonarea specialiștilor din muzeu;
22:00 – 23.00 – Interceptarea liliecilor din grădina Muzeului „Antipa” cu ajutorul detectorului de ultrasunete, sub coordonarea specialiștilor din muzeu.
Muzeul Național de Geologie va putea fi vizitat între orele 19.00-24.00. Din programul Muzeului Național de Geologie a evenimentului „Noaptea Europeană a Muzeelor”, amintim:
– Expoziția tematică “Lumea Dinozaurilor”, realizată în parteneriat cu Dino Parc Râșnov, va cuprinde o serie de replici, în mărime naturală, ale unor dinozauri care au trăit acum sute de milioane de ani, realizate după ultimele descoperiri paleontologice. Lumea dinozaurilor, așa cum era atunci, prinde viață în curtea Muzeului Național de Geologie!
-“Lumea cuartului”. Expoziție temporară dedicată evenimentului Noaptea Muzeelor 2017, care va cuprinde 13 piese principale din cristal de cuarț cu dimensiuni impresionante.
Elementul central este un craniu de peste 30 de kilograme, unicul de acest gen din Europa. Piesa, adusă special pentru eveniment, realizată în Brazilia cu mijloace rudimentare, este asemănătoare celebrelor artefacte mayase. Precizia tăieturilor și finisajul de înaltă calitate fac din acest exponat un spectaculos punct de atracție.
Muzeul Național ”George Enescu” va putea fi vizitat între orele 18.00-00.30.
O seară plină de surprize în care inspirația de moment și energiile nocturne îți rotesc auzul 360° și te poartă printre stilurile muzicale de la baroc la tango și jazz, cu un accent classy dat de sunetul viorii create de lutierul Paul Kaul pentru George Enescu.
În curtea Palatului Cantacuzino:
18.00-20.30 – Instrumente de hârtie – Atelier de origami cu ACTOR (Asociația Cuturala de Teatru și Origami din România)
19.30-20.00 – Colours of Music Before Sunset. Formația camerala interpretează lucrări aparținînd lui Claude Debussy și maeștrilor epocii baroce (Raluca Stratulat, profesor coordonator)
Expoziție de fotografie – Imagini recurențe : George Enescu prin ochii fotografului călător Ovidiu Ungureanu
În sălile muzeului:
18.00-19.30 – Turneu muzical din Europa în America latină. De la baroc la tango. Lucrări de Haendel, Beethoven, Grieg, Mahler, Debussy, Lipatti, Piazzolla interpretate la vioară, violoncel, pian, chitară (profesor coordonator, Raluca Stratulat)
19.30 – Clasic e fantastic cu Cvartetul Musică Viva – Interpretează lucrări de Haydn, Mozart, Schubert și George Enescu (coordonator Andrei Dragoescu)
20.30 – Vioară Paul Kaul – Enescu (Sabin Penea)
21.30 – Reintepretandu-i pe clasici cu duoul Playthoven (Anca Sinaci – vioară, Radu Sinaci – violoncel )
22.30 – Jazzy Mood (Cristian Soleanu & Albert Tajti – saxofon-pian)
23.30 – High Voltage : cursanți ai școlii de muzică Voltaj Academy (Nicoleta Cristescu, profesor coordonator).
Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suțu
Pinacoteca Municipiului București cuprinde peste 5.500 de picturi, lucrări de grafică, sculptură și artă decorativă, realizate de artiști renumiți precum Pallady, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Maxy și Arthur Verona.Descoperă lucrările expoziției temporare „Pinacoteca Bucureștiului. Un proiect interbelic”, la Palatul Suțu.
Muzeul Satului – „Dimitrie Gusti” va putea fi vizitat între orele 16.00-19.00.
În cadrul programului european Noaptea Muzeelor, Muzeul Satului organizează lansări de carte, expoziții tematice, ateliere de meșteșuguri populare, spectacole de muzică și dans popular din diferite regiuni ale țării, cât și vestitul târg al meșterilor populari organizat mereu la mijlocul lunii mai, pentru a serba cei peste 80 de ani de existență.
Cimitirul Bellu va putea fi vizitat între orele 19.00-00.30.
Centenar Titu Maiorescu (1917-2017) – Un traseu al memoriei
Programul cuprinde:
Oră 19:00: Deschiderea porților.
Orele 19:00-24:00: Tururi ghidate ale cimitirului și vizitarea expoziției Simboluri – Istorii ale vieții culturale.
Oră 20:00 – Recital de jazz (artist: Sofian Miron).
Oră 20:30 – Recital muzică clasică (tenor: Liviu Indricau).
Oră 21:00 – Vizionare film documentar Titu Maiorescu și apogeul literaturii române.
Oră 21:30 – Recital muzică instrumentala (cvartetul Cromatic).
Oră 22:00 – Vizionare piesă de teatru (Taxi Blues de Ana Măria Bamberger, cu Marius Bodochi și Dan Tudor).
Cu o istorie de peste un secol, Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă să porniți într-un voiaj inedit, dar revelator prin propriul său trecut în expoziția din Sala Foaier. Sala Tancred Bănățeanu deschide și ea lumea către poveștile și rosturile din Ținutul Buzăului, cu ajutorul lucrurilor mai vechi sau mai noi făcute de mâini dibace de femei, țesătoare pricepute, ori mâni de bărbați iscusiți.
La final, sunteți invitați să ascultați o mică fanfară dintr-un sat moldovenesc, în curtea muzeului.
Muzeul este deschis doar până la ora 22:00.
 Galeria de artă Calea Victoriei 33 vă așteaptă cu expoziția “Tradiţie în modernitate”, ce poartă semnătura artistului Vitalie Butescu.
„Sunteţi invitaţi să luaţi parte la un exerciţiu de admiraţie şi receptare a unei poveşti văzute în tonuri şi sinteze cromatice de un pictor consacrat atât în spaţiul artistic românesc, cât şi în cel internaţional.” Intrarea este liberă între orele 12.00 – 03.00.
 Casa Experimentelor – Romanian Science Center a pregătit și anul acesta un program interactiv pentru cei mari și cei mici, cu acces liber și program prelungit până la ora 01.00.
„La fiecare oră se vor face show-uri demonstrative cu Patul Fakirului unde experimentăm cum este să stai pe 2000 de cuie, Bobina Tesla cu ajutorul căreia realizăm fulgere adevărate în Casă și Generatorul Van de Graaff. Cei care doresc să experimenteze Generatorul Van de Graaff vor putea să simta energia electrostatică și să-și << coafeze >> părul”, promit organizatorii.
Așadar, se anunță o noapte interesantă și la Casa Experimentelor.
Noaptea Muzeelor 2017 – Programul complet în SIBIU
Complexul Muzeal Național Astra – Sibiu
Punctul forte al nopții de 20 mai este dat de prezenta legendarei trupe Phoenix, cea mai longevivă trupă rock din istoria României. Nicu Covaci va face show sâmbătă, între orele 22 și 23.30, pe scena de pe lacul din Muzeul în aer liber.
Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului – 18.00 – 1.00
Scena de pe lac:
– 18.30 – 20.00 Școala de dans Ioan Macrea
– 20.00 – 20.30 Ansamblul Călușerii din Rășinari
– 20.30 – 22.00 Domino
– 22.00 – 23.30 Phoenix
Târgul de Țară
– 18.00 – 23.00 demonstrații culinare
– 18.00 – 21.00
– Castrum Novis – ateliere de tras cu arcul, făurit săgeți, confecționat obiecte din piele, fierărie
– Veteris Milites – atelierede monetărie, bijuterii, scriere antică și jocuri antice
Gospodăria din Hodac
– 18.00 – 19.00 Teatrul mic din Sibiu cu povești românești
Pavilionul Muzeal Multicultural
– 18.00 – 00.30
– expoziția Atelier. Cale. Târg
– expoziția Schimbări. Changes. Endring
Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder
Casa Hermes, Piața Mică, nr. 11
– 18.00 – 00.30 expoziția Călătoria
Muzeul de Etnografie Săsească Emil Sigerus
Casa Artelor, Piața Mică, nr. 21
– 18.00 – 00.30 expoziția Rosturi și Rostiri la sași
Caravana Noaptea Muzeelor
– 10.00 – 18.00 în localități Axente Sever, Valea Viilor, Mediaș și Dumbrăveni, cu plecarea din Muzeul în aer liber și revenire în aceeași locație
Muzeul Naţional al Unirii – Alba Iulia
Personajele istorice vor fi din nou în centrul atenţiei, la Noaptea Muzeelor, și la Alba Iulia, unde vizitatorii sunt aşteptaţi la Muzeul Naţional al Unirii, Sala Unirii şi Muzeul „Principia”. Intrarea este liberă.
Ora 19.00 Deschiderea oficială. Reprezentaţie Garda Apulum
Ora 19.45 Parada personajelor istorice
Orele 20.00-1.00 Istoria prinde viaţă în muteu – peste 40 de personaje istorice. Atelier de pictat icoane
Orel 20.00-22.00 Momente muzicale. Muzică barocă şi interbelică (Liviu Cernat, Ovidiu Pârjol, Robert Gavrilaş)
Ora 24.00 Moment muzical. Jazz. Laura Orian
Sala Unirii
Orele 20.00-1.00 Atelier de cusături tradiţionale şi confecţionat jucării
Strada Muzeului
Orele 22.00-1.00 Ateliere antice – batere de monede, fierărie dacică, prelucrare lemn, prelucrare os, “plante magice” dacice, pielărie, confecţionat podoabe, tir cu arcul
Ora 22.00 Reprezentaţie Garda Naţională
Orele 23.00-24.00 Dansuri romane / Magna Nemesis. Lupte de gladiatori / Ludus Apulensis
Spaţiul expoziţional Poarta III
Orele 20.00-1.00 New kids in town: Cartier creativ Carolina
Turnul Croitorilor – Cluj-Napoca
Noaptea Europeană a Muzeelor aduce în acest an, la Cluj-Napoca, evenimente şi la Casino, Turnul Croitorilor și Cinema Dacia.
Casino va găzdui expoziția de fotografie Clujul are farmec. Programul de vizitare este 20:00-03:00.
Turnul Croitorilor. La intrarea primului cat, străjerii cu făclii vor întâmpina nu doar breslele din Castrum Clus, ci și oaspeții sosiți în Orașul Comoară spre a se bucura de la ceasurile 9 din noapte de priveliștea romantică a cavalerilor și domnițelor care, profitând de tăcerea armelor în această noapte aparte, vor oferi celor ce vor intra în bastion sonete, dans medieval, commedia dell’arte, fabule, oralitură și surprize pentru cei mici.
Castelul Bran – Brașov
Castelul Bran, cel mai vizitat obiectiv turistic din România, are acces gratuit pentru turiști pe 20 mai, în intervalul orar 20.00-24.00.
„O vioară și un acordeon vă invită la Castelul Bran, sâmbătă, 20 mai, la ceas de seară. Își vor spune povestea, de la ora 20.00 până la miezul nopții, prin intermediul formației „Duo Cafe” din Brașov. O poveste despre istoria noastră, despre frumusețea și curajul Reginei Maria, despre legenda Contelui Dracula. Cel mai vizitat obiectiv turistic din România capătă un farmec aparte, sporindu-și aura de misterios și înfricoșător, în negura nopții. Podelele scârțâie, umbrele se preling pe lângă pereții reci, iar liliecii își fac rondul, deasupra impunătorului edificiu, într-un zbor haotic”, se arată în comunicatul menționat.
Noaptea muzeelor la Iaşi. Program
Sfârsitul de săptămână se anunță plin de activități culturale la Iași. Alături de sute de orașe europene, Iașul va sărbători sâmbătă seară “Noaptea muzeelor”. Vor avea program prelungit muzeografii de la Palatul Culturii, Muzeul Unirii, Muzeul “Poni-Cernătescu”, Palatul “Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa, Muzeul Memorial “Mihail Kogălniceanu” si altele.
În România evenimentul este organizat de către Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, membru în conducerea celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum.
O măsură anunţată de  Compania de Transport Public (CTP) Iaşi   este menită să vină în sprijinul ieşenilor care vor participa la evenimentele organizate în cadrul „Nopţii Muzeelor“, în noaptea de 20 spre 21 mai. Potrivit reprezentanţilor CTP, mijloacele de transport de pe traseele 3, 6, 7, 9, 28, 36 şi 43 vor circula până la ora 02.00. Ultimele plecări de la capetele de linie vor fi în jurul orei 01.30. De asemenea, pe traseul Târgu Cucu – Copou va circula tramvaiul de epocă.
Muzeul Institutul de Anatomie al Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași
Colecție remarcabilă de piese anatomice cu valoare istorică, dovada a continuității cercetării și educației în domeniul medical ieșean
Acces: gratuit. Orar: 18.00 – 23.30. Adresă: Strada Universității, nr. 16, Iași
Palatul Culturii
Orele: 19.00 – 02.00 (ora de intrare a ultimului vizitator)
Holul de onoare: Prezentare de arme și echipamente geto-dacice și sarmatice susținută de Asociația Culturală Geto-Dacii din Moldova.
Muzeul de Artă Iași
Vizitarea gratuită a expozițiilor temporare „Maeștrii picturii românești în patrimonial Muzeului de Artă” și „Afișul polonez contemporan” (9-31 mai 2017)
Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 02.00. Adresă: PALATUL CULTURII Piața Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1 Iași
Muzeul de Istorie a Moldovei
Vizitarea gratuită a expozițiilor temporare „Curtea Domnească din Iași: o istorie redescoperită” și „Socializare și divertisment la 1900”
Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 02.00. Adresă: PALATUL CULTURII Piața Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1 Iași
Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”
Vizitarea gratuită a expozițiilor temporare ”Instrumente de muzică mecanică în colecțiile Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” și „Retrotehnica”
Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 02.00. Adresă: Piața Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1 Iași, Palatul Culturii
Muzeul Unirii Iași
Expoziţia „Personalităţi feminine ieşene în Primul Război Mondial”, parteneri: Arhivele Naționale ale României – SJAN Iași, curatori: dr. Aurica Ichim, dr. Sorin Iftimi
Expoziția „Palatul Unirii – Cartier Regal (1917 – 1918)”, parteneri: Primăria Municipiului Iași, Arhivele Naționale ale României – SJAN Iași, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași
Expoziție de artă plastică, Sorin Purcaru, „Ritual de trecere”
Expoziția permanentă a Muzeului Unirii
Ora 20.30, Spectacol folcloric susținut de ansamblul „Hora Moldovei” al Cercului Militar Iași, parteneri: Primăria Municipiului Iași, Asociația „Alexandru Lăpușneanu”
Ora 21.00 – Proiecție de film, „Ecaterina Teodoroiu”; parteneri: Primăria Municipiului Iași – Departamentul „Centenar”
Ora 21.00 – Momente de muzică, dans și modă, parteneri: Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, îndrumător: Lect. Univ. Dr. Ligia Cosoi, și Academia Jr., îndrumător: Alina Babcinetchi Cosoi.
Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 00.00. Adresă: Iași, Str. Al. Lapusneanu Nr. 14
Muzeul Etnografic al Moldovei
Vizitarea gratuită a expozițiilor:
• „Cotidianul țărănesc: inventivitate şi pragmatism”
• „Sărbătoarea în sat. Spiritualitate şi artă” (Ouă încondeiate și Port popular)
Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 02.00. Adresă: Palatul Culturii, et. I, P-ța Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1, Iași
Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va oferi vizitatorilor accesul liber la colecțiile Civilizației Cucuteni și la Muzeul Academic. Vizitatorii vor putea admira statuiete antropomorfe, vase ceramice cu modele și culori specifice vechii civilizații preistorice, replica boltei înstelate de acum 5000 de ani, dar și mistria și ciocanul folosite la punerea pietrei fundamentale a Palatului Universitar, în 1893, primele steaguri ale facultăților sau galeria de tablouri aparținând lui Constantin Stahi.
Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 12.30. Adresă: Copou, Str Titu Maiorescu 12, Iași
Muzeul „Poni-Cernătescu”
Spectacol literar-muzical-coregrafic „Portativul tânărului artist”; prezintă prof. Carmen Zaharia-Danicov.
• Ora 18.15 – Spectacol de teatru „Frământări interioare” (colaj de monologuri), susținut de studenții anului II Actorie, Facultatea de Teatru Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, coordonator asist. univ. dr. Iuliana Moraru
• Ora 19.00 – Moment muzical – Interpretează Cvintetul de suflători, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, și Giulian Lupu, saxofon. Îndrumători: prof. Florin Loghin, prof. Laurențiu Reuț.
• Ora 19.30 – Momente de teatru. Interpretează elevii clasei a X-a, secția teatru, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași. Îndrumător: prof. Dan Narcis Abuhnoaie
• Ora 20.00 – Momente de balet si dans. Interpretează elevii secției de coregrafie, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași și Ansamblul „Veselka” al Uniunii Ucrainenilor. Îndrumător: prof. Rodica Fălișteanu;
• 18.00 – 22.30, Vizitarea gratuită a expoziției permanente a muzeului și a expoziției temporare „Instrumente și aparate optice.”
Coordonator program: Dr. ing. Monica Nănescu.
Acces: gratuit. Orar: 18.00 – 24.00. Adresă: Iași, Str. Mihail Kogălniceanu Nr. 7 B
Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”
Vizitarea expoziției permanente
Festivalul Boieresc, 19-20 mai 2017, ediția a VII-a, organizat în cadrul Proiectului „Muzeul Memorial Mihail Kogălniceanu – un simbol istoric” derulat de Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi şi Fundaţia Culturală Artex
Acces: gratuit. Orar: 18.00 – 00.00. Adresă: Iaşi, Str. Mihail Kogălniceanu, nr. 11
Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa
Vizitarea expoziției permanente din cadrul muzeului
Palatul „Al. I. Cuza”, aflat de asemenea în subordinea Muzeului de Istorie a Moldovei, este situat în satul Ruginoasa, comuna Ruginoasa. Edificiul a fost construit în primul deceniu al secolului al XIX-lea, de vistiernicul Săndulache Sturdza, care a comandat arhitectului vienez Johan Freiwald ridicarea unei luxoase reşedinţe pe locul vechii case boiereşti a strămoşilor săi. Stilul iniţial a fost cel neoclasic, păstrat de capela reşedinţei, stil care se impusese cu predilecţie în arhitectura civilă din Moldova acelor timpuri.
Acces: gratuit. Orar: 18.00 – 00.00. Adresă: Strada Unirii Nr.34 , Iași
Muzeul Viei și Vinului Hârlău
Lansare de carte – „Curtea Doamnească a Hârlăului. Documente”, autor Dumitru Miron
Vizitarea expoziției permanente, urmată de Petrecerea din Parcul Muzeului cu participarea Ansamblului de dansuri Rapsodia Hârlăului, coregrafia prof. Gabriela Sandu
Muzeul Viei şi Vinului, din subordinea Muzeului Etnografic al Moldovei, este situat pe Str. Logofăt Tăutu nr. 7, Hârlău. Muzeul este găzduit în Casa Logofătului Tăutu, construcţie boierească tipică din secolul al XIX-lea, care a fost supusă unui generos program de restaurare-reamenajare.
Acces: gratuit. Orar: 18.00 – 00.00. Adresă: Str. Logofăt Tăutu nr. 7, Hârlău, jud. Iași
În acest an, la Noaptea Muzeelor, muzeele literare ieșene vor avea în centru câte un obiect a cărui poveste va fi prezentată publicului vizitator.
Va fi deschisă publicului și expoziția „Pogromul de la Iași” (strada Vasile Alecsandri, nr. 6, fosta Chestură de Poliție), care ilustrează cel mai mare masacru de pe teritoriul României în epoca modernă și primul masacru antisemit major de la declanșarea operațiunii Barbarossa împotriva Uniunii Sovietice (22 iunie 1941), la care România lui Ion Antonescu a participat ca aliat al Germaniei naziste.
Duminică, 21 mai 20147, programul de vizitare al muzeelor literare iesene va fi între orele 12:00 și 17:00.
Colecţia „Istoria teatrului românesc”
Audiții, expoziție.  Va fi expusă şi o  insignă de la inaugurarea Turnului Eiffel, care a aparținut lui Teodor Burada, prezent la eveniment;
Poate că nu era loc mai potrivit decât Iaşul pentru deschiderea unui muzeu dedicat istoriei teatrului şi acest lucru se întâmpla în decemdrie 1976, la 160 de ani de la reprezentaţia primului spectacol în limba română, Mirtil şi Hloe, pus în scenă de Gheorghe Asachi, în decembrie 1816. Muzeul Teatrului s-a constituit într-un ansamblu de colecții unicat de afișe, costume, artă plastică și decorativă, manuscrise, fotografii etc.
Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 01.00. Adresă: Parcul Copou, Iaşi
Muzeul „Ion Creangă”
Audiții, expoziție. Va fi expusa si Revista „Convorbiri literare”, nr. 10 din 1881, ce include ca prim text începutul Amintirilor din copilărie de Ion Creangă;
Clădirea care găzduieşte Expoziţia documentară Viaţa şi opera lui Creangă, biblioteca şi fondul documentar constituit la 15 aprilie 1918, ca şi amfiteatrul în aer liber (proiect realizat de arhitectul ieşean Virgiliu Onofrei) au fost construite în perioada 1984-1989 şi inaugurate la 11 iunie 1989.
Cel mai vizitat muzeu din Iaşi, Bojdeuca „Ion Creangă”, se înfăţişează vizitatorilor din ţară şi străinătate nu ca o arhivă, ori ca o colecţie de documente vechi, originale, ci ca o sinteză vie, ca o oglindă modernă a vieţii şi operei unui mare creator român şi a lumii româneşti şi europene în care a trăit Ion Creangă.
Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 01.00. Adresă: str. Simion Bărnuţiu nr. 4, Iaşi
Muzeul „Mihai Eminescu”
Audiții, expoziție. Va fi expusa si o foaie cu semnătura lui Mihai Eminescu.
Clădirea din Parcul de Cultură Copou a fost inaugurată în anul 1989 ca un omagiu adus poetului la Centenarul morţii sale şi este, după părerea specialiştilor în domeniu din România, a zecilor de mii de vizitatori din ţară şi de peste hotare, un adevărat monument de arhitectură capabil să evoce prin sine însuşi dimensiunile creaţiei eminesciene. Un punct de maxim interes pentru public îl constituie expoziţia de fotocopii după Caietele eminesciene, aflate în manuscris la Academia Română din 1902.
Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 01.00. Adresă: Parcul Copou, Iaşi
Muzeul „Otilia Cazimir”
Activități artistice, recital de chitară, expoziție. Vor fi expuse si scrisori de la copii către Otilia Cazimir, cea mai iubită scriitoare de cărți pentru copii;
Casa în care a locuit şi a creat Otilia Cazimir a devenit muzeu memorial în 1972. Biroul la care scria Otilia Cazimir este plin de manuscrise. Călimara, ochelarii şi alte obiecte personale par că o aşteaptă. Biblioteca abundă în cărţi cu dedicaţii. Portrete ale sale sau peisaje din zona Bucşinescu, realizate de pictori din şcoala ieşeană, precum Victor Mihăilescu-Craiu, Nicolae Constantin ş.a. dau măsura preţuirii de care se bucura Otilia Cazimir în rândul artiştilor plastici.
Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 01.00. Adresă: str. O. Cazimir, nr. 4, Iaşi
Muzeul „George Topîrceanu”
Expoziții, recitaluri. Va fi expus si un calculator manual metalic cu husă, din primele modele, realizat de George Topîrceanu și Ștefan Procopiu, în atelierul acestuia din Iași;
Micuţa, discreta, aproape misterioasa casă a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea şi a aparţinut poetului Demostene Botez. Aici a fost instalat şi sediul revistei „Însemnări literare”, la 8 ianuarie 1919, din care făceau parte: M. Sadoveanu, G. Ibrăileanu, G. Topîrceanu şi Demostene Botez. Memorialul a fost inaugurat la 22 iunie 1985, cu un an înaintea centenarului naşterii poetului (centenar UNESCO).
Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 01.00. Adresă: str. Ralet, nr. 7, Iaşi
Muzeul „Mihail Sadoveanu”
Audiții, expoziție. Va fi expus si certificatul de înscriere a firmei de popularizare a jocului de șah, înființată la Iași, în 1930;
În data de 6 noiembrie 1980, casa de la Copou cunoaşte momentul sărbătoresc alinaugurării sale ca Muzeu Memorial „Mihail Sadoveanu”. Sunt prezenţi la festivitate:fiica scriitorului, Profira Sadoveanu, soţia scriitorului, Valeria Sadoveanu, I.P.S. Teoctist, Mitropolitul Moldovei şi Sucevei, scriitori şi oameni de cultură, oficialităţi din Iaşi, un numeros public. Gazde sunt muzeografii Muzeului Literaturii Române din Iaşi, cei care, cu efort şi stăruinţă, au dat clădirii destinaţia şi înfăţişarea de astăzi.
Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 01.00. Adresă: aleea Mihail Sadoveanu nr. 12, Iaşi
Muzeul „Vasile Pogor”
Târg handmade, expoziții, muzică ambientală. Va fi expusa si o casetă de corespondență (proveniență: Dimitrie Anghel), donație recentă către MNLR Iași;
În inima Iașului se află „casa cu ferestre luminate”, în saloanele căreia își dădeau întâlnire câteva dintre personalitățile care au marcat istoria României moderne: Maiorescu, Alecsandri, Xenopol, Conta, Caragiale, Eminescu, Slavici, Creangă și mulți alții. Pe atunci această casă aparținea lui Vasile Pogor, unul dintre fondatorii celebrei societăți literare „Junimea”, și a găzduit nenumărate ședințe junimiste.
Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 01.00. Adresă: str. Vasile Pogor nr. 4, Iaşi
Muzeul „Constantin Negruzzi”
Recitaluri, scenete de teatru, expoziție
Casa, inaugurată ca muzeu la 7 octombrie 1995, i-a avut ca oaspeţi, de-a lungul timpului, pe Mihalache Sturdza, Al.I. Cuza, V. Alecsandri, M. Kogălniceanu, P.P. Carp, majoritatea scriitorilor junimişti şi reputaţi actori ai Teatrului Naţional ieşean, muzicieni ca Eduard Caudella, în prezenţa căruia cei doi fraţi, Leon şi Iacob, cântau la pian şi flaut.
Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 01.00. Adresă: sat Hermeziu, com. Trifeşti, jud. Iaşi
Muzeul „Mihai Codreanu”
Program artistic, expoziție, audiții. Va fi expus si samovarul sonetistului Mihai Codreanu, fabricat la sfârșitul secolului al XIX-lea în oraşul Tula, din sudul Rusiei;
Deschisă publicului în 1970, casa-muzeu în care a locuit Mihai Codreanu, a fost construită în anul 1934, pe un teren donat sonetistului de Primăria Iași ca o recunoaștere a admirabilei sale activități. Casa se păstrează aproape în întregime așa cum arăta în timpul vieții poetului, cu toate valorile artistice, cu biblioteca, biroul de lucru, sufrageria, dormitorul și toate celelalte anexe.
Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 01.00. Adresă: str. Rece, nr. 5, Iaşi
Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei”
Concert cameral, expoziții. Va fi expus si Apostolul (Codicele Bratul, primul manuscris românesc datat – 1559-1560);
Construită, conform unor atestări documentare, în timpul domniei lui Antonie Ruset, între anii 1677-1679, clădirea, care adăpostește secția de literatură veche, a fost sediul celei de a doua tiparnițe din Iași, în perioada 1679-1686. În această clădire a fost organizată, în 1970, o expoziție reprezentativă pentru literatura română veche. Cu prilejul canonizării Mitropolitului Dosoftei (2005), numele muzeului a devenit „Sfântul Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”.
Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 01.00. Adresă: str. Anastasie Panu nr. 54, Iaşi
Muzeul „Vasile Alecsandri”
Pe urmele lui Vasile Alecsandri
Deschisă publicului în 1928, sub egida Academiei Române, casa de la Mircești a lui Vasile Alecsandri a devenit muzeu memorial în anul 1957 și a fost reorganizată în 1987, și restaurată în anii 1991-1992, 1998. Expoziția permanentă cuprinde fotografii, tablouri, manuscrise, reviste, cărți rare, obiecte diverse ce se constituie într-un sugestiv drum al vieții și operei lui Alecsandri.
Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 01.00. Adresă: com. Mirceşti, jud. Iaşi
Punctul muzeal „Garabet Ibrăileanu”
Expoziția documentară reconstituie muzeografic viața și activitatea criticului literar și a scriitorului G. Ibrăileanu și cuprinde manuscrise și fotografii, corespondență, mobilier specific epocii în care a trăit, volume etc. Inițiativa deschiderii punctului muzeal „G. Ibrăileanu” îi aparține Muzeului Național al Literaturii Române Iași, iar amenajarea obiectivului a fost realizată cu sprijinul Asociației „Patrimoniu pentru comunitate” Iași și a Primăriei Orașului Târgu Frumos. Curatorii proiectului au fost Iulian Pruteanu, Corina Irimiță și Oana Melinte. Punctul muzeal se află în incinta Casei de Cultură „G. Ibrăileanu”
Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 01.00. Adresă: Str. Cuza Voda nr. 10 Târgu-Frumos, Iasi
Punctul muzeal „Ionel Teodoreanu”
Punctul muzeal „Ionel Teodoreanu” de la Golăiești a fost inaugurat la 21 mai 2016, cu ocazia Nopții internaționale a muzeelor, în urma unui parteneriat dintre Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Primăria Comunei Golăiești.
Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 01.00. Adresă: com. Golăiești, jud. Iași
Punctul muzeal „Dimitrie Anghel”
În lumea lui Dimitrie Anghel
Punctul muzeal „Dimitrie Anghel” de la Miroslava a fost inaugurat la 18 aprilie 2016, în urma unui parteneriat dintre Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Primăria Comunei Miroslava. Între anii 1971-1990, în conacul de la Corneşti, unde s-a născut poetul Dimitrie Anghel a existat un punct muzeal. Aici erau expuse manuscrise, reviste, fotografii, cărți ale poetului. După Revoluția din 1989, punctul muzeal de la Cornești a fost închis temporar pentru restaurare, iar între anii 1990-1992, conacul, beciul și celelalte anexe au fost demolate până la fundație de către locuitorii din sat.
Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 01.00. Adresă: com. Miroslava, jud. Iași
PRIETENII NOPTII MUZEELOR
Sinagoga Merarilor Iași
Noaptea Sinagogilor Deschise
Ora 22.00 deschiderea oficiala a evenimentului – alocutiune Presedinte Ing.dipl. Ghiltman Abraham – istoricul sinagogilor din Iasi , alocutiune dl. lector univ. Moga Iulian – Sinagoga Merarilor din Iasi, alocutiune director JCC Iasi – Albert Lozneanu , prezentare activitatea JCC Iasi; speech reprezentant Primaria municipiului Iasi cat si alte oficialitati , scriitorul Mircea Radu Iacoban
Ora 22.30 – 23.00 – vizitare expozitie foto si standuri cu principalele sarbatori evreiesti – degustare de produse traditionale evreiesti;
Ora 23.00 – 01.00 – Recital formatia Klezmer Niggun a Comunitatii Evreilor din Iasi
Se vor distribui pliante celor prezenti, ce vor contine o scurta prezentare si un istoric al Sinagogii Merarilor din Iasi.
Acces: gratuit. Orar: 22.00 – 01.00. Adresă: Str. Elena Doamna 13, Iași
Primăria Iași – Serviciul de Stare Civilă
Starea civilă în vreme de război (1916 – 1918)
Expoziție de documente specifice activității de stare civilă din perioada Primului Război Mondial. Parteneri: Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Iași
Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 00.00. Adresă: Str. V. Alecsandri nr. 8, Iași
Primăria Iași – Palatul Roznovanu
Iași, Capitala Renașterii Naționale
Vizitarea gratuită a Palatului Roznovanu, sediul Primăriei Municipiului Iași
Palatul Roznovanu a jucat un rol deosebit pe scena istoriei mai ales în Primul Război Mondial, între 1916 – 1918, când a găzduit sediile ministerelor conducerii politice refugiate de la București. Palatul Rosetti-Roznovanu a găzduit Curte De Casație Și Justiție, Arhiva Și Servicii ale Ministerului De Justiție. În încăperea în care se află acum Cabinetul Primarului își avea biroul M.S. Regele Ferdinand I, iar în actuala Sală de ședințe a Consiliului Local s-a întrunit, în 1918, Consiliul de Război al României.
Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 01.00. Adresă: Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt nr.11, 700064 Iaşi

Sursa:noapteamuzeelor.ro