Myanmar – simbolul libertăţii

23
Burma sau Birmania, numită și Uniunea Myanmar, este o țară din Asia, având ca vecini China, Laos, Thailanda, Bangladesh și India. Dau Aun San Suu Gie, o politiciană care a luptat pentru democrație a primit Premiul Nobel pentru Pace. In Burma și în întreaga lume ea este considerată un simbol al luptei pentru libertate.
Religia predominantă este budismul și fiecare bărbat are datoria ca, la un moment dat, de preferință la o vârstă fragedă, să petreacă câteva luni sau ani într-o mănăstire, în postura de călugăr budist. Oamenii donează în fiecare dimineață mâncare călugărilor de la mănăstiri.
 Myanmar este o tară cu mare potențial turistic și are resurse naturale.
Știați că….
În Myanmar se află cel mai lung pod de lemn, numit U Bein, având lungimea de 1200 metri.
Într-un templu din Mandalay  se află cea mai grea carte religioasă din lume; textele fiind gravate de 100 de cioplitori, timp de 9 ani pe imense “pagini” de piatră.
Bărbații din Burma nu prea poartă pantaloni, ci “longyi”, o bucată de pânză purtată în jurul taliei.
Femeile din grupurile etnice Karen  folosesc ca podoabă mai multe inele puse pe gat, dând impresia unui gat foarte lung.
Una dintre cele mai vechi așezări  din Burma, care pe vremuri a fost și capitală,  Bagan, adăpostește mai bine de 13.000 de temple și pagode
Mai jos vă prezentăm o poveste birmaneză, o combinație între “Scufița Roșie” și “Capra cu trei iezi”:
Cele trei surori
În zilele îndepărtate, a existat o văduvă care a avut trei fiice. Ele trăiau într-o casă mică din pădure. Un tigru din pădure stătea permanent cu ochii pe fete, incercand să le vaneze. Într-o zi, mama le-a spus fetelor: “Trebuie să ies să caute hrană. Nu ieșiți si nu lăsati pe nimeni să intre, e periculos”. O oră mai târziu, tigrul a mers și a bătut la ușă. Una dintre fete, Ma Gyi, s-a dus la ușă și a întrebat:
“Cine e?”
“Sunt eu, mama ta”, a răspuns tigrul.
“Pot să iți văd ochii? De ce sunt așa de roșii?” întrebă Ma Gyi.
“Am fost îngrijorată pentru voi și am plâns în drum spre casă”, a răspuns tigru.
“Pot să iți vad mâinile? De ce sunt mâinile tale atât de mari și murdare?”
Tigrul a răspuns: “Am ajutat la  plantarea unor copaci la o fermă și astfel mâinile mele s-au murdărit.”
Fetele  neînțelepte au deschis ușa și apoi, văzând tigrul, au fugit și s-au urcat într-un copac. Tigrul a întrebat, “Cum pot urca și eu în copac?”
Ma Gyi, smecheră, a răspuns: “Toarnă ulei pe copac.”
Tigrul s-a întors în casă, a adus  ulei și l-a turnat pe copac. Copacul a devenit  atât de alunecos încât nici vorbă să se poată cățăra pe el.
Apoi cealaltă sora,  mai puțin înțeleaptă, a strigat: “Taie copacul  cu un topor!”
Tigrul a luat un topor și a început să taie copacul. Fetele au strigat după ajutor,  rugând zeii din ceruri să le ajute. Zeii au trimis o frânghie la capătul căreia se afla un cos și fetele au urcat în cer. Tigrul a făcut aceeași cerere și a urcat într-un alt coș. Dar frânghia lui era veche și mucegăită, și în cele din era urmă s-a rupt și tigrul a căzut la pământ și a murit.
Fetele au ajuns în cer și s-au transformat în  stele.
Facebook Comments