,,Natura se salvează” – Federica Bertocchini, biolog italian, descoperă viermele care mănâncă plastic

Cercetătoarea a observat viermii găurind într-un timp scurt, un sac de polietilenă, material care în natură se dezintegrează în mai bine de 400 de ani. Acum, va fi posibil să se identifice enzima sau bacteria prin care această larvă digeră materialul atât de poluant.

La Roma, un trilion de saci de polietilena folosim în fiecare an – din munți de deșeuri și din insule din plastic se transformă accelerat în oceane de plastic. După cum se pare acest plastic și-ar fi găsit ,,nașul,, : un vierme cu aspect inofensiv, dar foarte lacom după această substanță, polieetilena, care este de astfel indigest și mortal pentru toate celelalte viețuitoare. Viermele, umit molia de ceară pentru înclinația sa de a mânca fagurii. Să-și dea seama despre acest comportament al viermelui observând că, pentru el, materialul plastic este o bucățică gustoasă, a fost un cercetător italian în biologie moleculară, Federica Bertocchini, afiliată la Cnr secția spaniolă și, în prezent, la Institutul de Biomedicină din Cantabria, Santander. „Eu, de fapt, lucrez în biologia de dezvoltare: studiul embrionilor. Descoperirea viermelui care mănâncă plasticul se datorează hobby-ul meu pentru apicultură și am obiceiul – iarna – să păstrez stupi acasă, pregătindu-i pentru primăvară, anul trecut mi-am dat seama că acestea erau pline de viermi. Așa că le-am curățat, am pus viermii într-o pungă de plastic. Câteva ore mai târziu, punga era plină de găuri și… viermii erau liberi” spune Bertocchini, care a publicat studiul în Current Biology, împreună cu Paolo Bombelli și Chris Howe, ambii biochimiști la Universitatea din Cambridge.

,,Pe Paul l-am cunoscut când făcea o cercetare la University College din Londra, și am avut întotdeauna un interes comun în biodegradarea poluanților, în special materiale plastice, dăunătoare pentru animale și, în același timp, de neînlocuit în biomedicină, electronice, industria alimentară. Deci, l-am rugat să participe la cercetare.”

Prima întrebare pe care cercetătorii și-au pus-o a fost: cum poate acest vierme să mănânce plastic? „Ei sunt viețuitoare care se hrănesc cu ceară de albine și ceara este un complex bogat de molecule diferite, care, totuși, conține o relație similară cu cea care susține și structura puternică molecular a polietilenei:. Un lanț de atomi de carbon care se repetă“  explică biologul. „Astfel, din punct de vedere evolutiv, este logic că viermele este capabil să se hrănească din plastic“. Mecanismul metabolic va face precis obiectul unui studiu viitor. „Chiar acum, cu experimentele noastre, ne-am dat seama că degradarea plasticului nu se face doar prin acțiunea simplă de mestecat, ci și în urma unui proces chimic, de digestie“, adaugă Bertocchini.

Aplicații practice? „Pentru a realiza un depozit ecologic de deșeuri  va servi agentul extras din acești viermi care degradează plasticul, și nu cantități uriașe de viermi vii,  deoarece aceștia sunt dăunători pentru albine, deja în declin la nivel mondial“, conchide biologul. (adaptare după Repubblica)