Ne-a părăsit criticul şi istoricul de film Tudor Caranfil

Criticul şi istoricul de film Tudor Caranfil a murit sâmbătă dimineaţă, în casa lui din Bucureşti, a anunțat Irina-Margareta Nistor. Fiul său este cunoscutul regizor Nae Caranfil.

Tudor Caranfil, născut în anul 1931 în Galați, a fost critic de film, realizator de emisiuni TV cu subiecte cinefile și istoric de film.

A urmat Colegiul Vasile Alecsandri din Galați și ultimul an plus bacalaureatul la Liceul Mihai Viteazu din București. A terminat Facultatea de Filosofie în 1957, pentru ca ulterior să facă presă la Informația Bucureștiului, potrivit Wikipedia.

Din anii ’60 s-a dedicat criticii cinematografice. În 1962 a inițiat „Seara prietenilor filmului”, prima formă a Cinematecii Române.

A fost invitat permanent al Festivalului de la Cannes, al Festivalului de la Berlin și a fost membru in juriul FIPRESCI. A participat la multe alte festivaluri cinematografice internaționale la Karlovy Vary, Los Angeles, Locarno, Cottbus, Rotterdam, San Francisco și la principalele festivaluri românești de film.

A obținut Premiul pentru critică cinematografică al Asociației Cineaștilor din România (ACIN) pe anul 1988 „pentru volumul În căutarea filmului pierdut

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.