”Ne părăsesc femeile, au fugit în spațiu…!!!” – Primul voiaj spațial exclusiv feminin

Oamenii au ajuns în spațiu de acum o jumătate de secol, dar această misiune istorică a marcat prima dată când femeile au făcut o plimbare spațială fără asistența unui coechipier de sex masculin.

Astronauții NASA Christina Koch și Jessica Meir au fost cele două femei din spatele primei echipe din lume care a mers în spațiu doar femei, după ce s-au dus în spațiu pentru a repara un încărcător spart pe rețeaua electrică a ISS săptămâna aceasta.

„Avem oamenii potriviți care fac treaba potrivită la momentul potrivit”, a spus administratorul NASA, Jim Bridenstine, în timp ce urmărea misiunea de la sediul NASA din Washington DC. „Sunt o inspirație pentru oameni din întreaga lume, inclusiv pentru mine. Și suntem foarte încântați să începem această misiune.”

Expediția a avut loc la 35 de ani după ce astronauta sovietică Svetlana Savitskaya a devenit prima femeie care a participat la un voiaj spațial pe 25 iulie 1984. Au trecut 35 de ani și de când Kathy Sullivan a devenit prima femeie americană care a ieșit în spațiu câteva luni mai târziu. Savitskaya în 11 octombrie.

Primul voiaj spațial exclusiv feminin din lume a fost inițial programat pentru luna martie, deși NASA a fost forțată să înlocuiască una dintre însoțitoarele ei, după ce a descoperit că a avut doar un costum spațial de dimensiuni medii pentru echipă.

Reprezentanții NASA speră acum că misiunile doar pentru femei vor deveni rapid la ordinea zilei.

„Avem femei calificate care controlează, gestionează centrele spațiale, comandă stația, comandă navele spațiale și iau fac liniile spațiale”, a declarat Sullivan pentru The Associated Press.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.