Nestlé a dat iarăși de necazuri, milioane de dolari obținuți din… apa chioară

scandal in sua

Apa minerală – proces împotriva Nestlé

SUA au îndoieli cu privire la puritatea apei din sticlele etichetate Poland Spring: este apă de la robinet. Răspunsul Nestlé: afirmații nefondate. Dar și Atari deschide un alt proces în San Francisco pentru produsul KitKat: a folosit un joc video fără licență.

Un proces în America, inițiat de un grup de consumatori care doresc să-l transforme într-o acțiune de anvergură, acuză Nestlé de „fraudă masivă“, pentru că apa vândută  sub marca Poland Spring ar fi apă comună de la robinet și nu de izvor așa cum este promovată de către multinaționala Nestlé. Doar anul trecut, compania, vânzând apă minerală, a câștigat la nivel global 7,9 miliarde de franci elvețieni (aproximativ 6,96 miliarde de euro, la cursurile de schimb actuale). Marca Poland Spring, foarte populară în SUA, are o cifră de afaceri de 900 milioane de dolari pe an (în ultimii 10 ani). Nestlé respinge orice acuzații și definește cauza „lipsită de fundament și… o încercare clară de manipulare a sistemului juridic pentru un eventual câștig personal”. Dar nu este prima dată când multinaționala elvețiană ajunge în instanță în Statele Unite din cauza Poland Spring. În 2003, concernul alimentar a ieșit dintr-o acțiune similară în instanță, plătind daune de 12 milioane de dolari. „O soluție corectă”, a spus Nestlé la vremea respectivă. Chiar și atunci, fusese pusă în discuție puritatea apei îmbuteliate cu marca Poland Spring, a cărei apă, se pare, a provenit din puțuri și nu dintr-un izvor.

Bănuiala se întoarce acum prin procesul intentat la instanța federală din Connecticut, unde se poate citi că: „apa de izvor natural până la 100%“ așa cum se pretinde în publicitatea mărcii, ilustrând o sursă între copaci, cu munți acoperiți de zăpadă în fundal, ar fi de fapt o apă filtrată, comună, contrazicând astfel legile federale. În 325 de pagini de dosar sunt, de asemenea, susține că adevărata sursă a Poland Spring, din localitatea Maine, ar fi epuizată de mai bine de 50 de ani și, prin urmare, Nestlé ar crea în mod ilegal, noi surse artificiale, înșelătoare pentru consumatori, care, prin urmare, ar plăti un preț premium pentru apa obișnuită”.

Problemele juridice pentru grupul condus de Mark Schneider nu se limitează la apa minerală. În vizor, napolitanele cu ciocolată KitKat . Atari a deschis un proces nou în San Francisco, după cel promovat în Marea Britanie, acuzând corporația de a fi utilizat fără permisiune, într-o nouă campanie de marketing, popularul joc video „Breakout“,  inventat în anii ’70 de Steve Wozniak cu ajutorul fondatorului Apple, Steve Jobs. Atari acuză Nestlé de încălcarea drepturilor de autor și de concurență neloială. Sinteză il corriere.