Norvegia, scandalurile sexuale stânjenesc politica. Soluția? Mai puțin alcool…

Iată că până și țara egalității de gen se confruntă cu acuzații de hărțuire și scandal sexual. Pornind de la campania #MeToo, în circulație la nivel mondial, unele femei au deschis o teribilă cutie a Pandorei, care face ravagii  în întreaga clasă de politicieni din Norvegia, tineri sau vechi lideri. Atât de mult stânjenește guvernul, ghidat în posturile-cheie de trei femei, încât poate fi considerat mai rău decât opoziția: reclamații și demisii…

Primul care a căzut a fost Trond Giske, care până la începutul lunii ianuarie a fost șeful adjunct al Partidului Laburist, principalul partid de opoziție. Giske, 51 de ani, iar în trecut de mai multe ori ministru, a demisionat după un val de acuzații de comportament inadecvat cu femeile tinere, comportament care data de ani buni. Kristian Tonning Riise, deputat, 29 de ani, a demisionat din aripa de tineret a liderilor conservatori după ce a fost acuzat de hărțuire sexuală. Chiar și acuzații mai grave deputatului Ulf Leirstein, 44 de ani, care a recunoscut că a trimis pe net imagini cu băieți, cu caracter pedopornografic, dintre care unul în vârstă de 14 ani.

Majoritatea plângerilor au fost anonime, însă, persoanele acuzate s-au grăbit să demisioneze din funcțiile de partid, fără a părăsi postul și din Parlament.

Scandalul afectează mult opinia publică norvegiană. Mai ales într-o țară care deja în 1981 a fost ales un președinte femeie, Harlem Brundtland, și care are acum un guvern în care prim-ministru, ministrul de externe și ministrul Finanțelor sunt femei. Și dacă în Parlament, femeile reprezintă 41% , prin lege, consiliile trebuie să aibă o cotă feminină de cel puțin 40%.

”Când cazurile norvegienilor #MeToo au început să apară, ne-am dat seama că, în realitate, nu suntem atât de „egalitariste“, a declarat Berit Aalborg, editorialist politic pentru ziarul norvegian Vart Land. Reacția la scandaluri, deocamdată, a fost un pic irelevantă. Părțile examinează zeci de alte rapoarte privind abaterile sexuale. În timp ce două dintre cele trei formațiuni de guvernare, conservatorii și Partidul Progresist, au fost criticate pentru că nu ia suficient în serios rapoartele primite în trecut.

Reacția politicii – Ca răspuns la scandalurile și pentru a preveni faptele în viitor, unii au propus crearea structurilor interne ale partidelor politice și ale instituțiilor, pentru a permite femeilor să depășească temerile și să depună plângeri. Deoarece chiar și în Norvegia există încă o scală ierarhică masculinistă în politică. Apoi, există și cei care au evidențiat alcoolul, având în vedere relația dintre unele cazuri de hărțuire și consumul excesiv de bere. De aceea, Partidul Muncii a decis să elimine cheltuielile pentru evenimentele organizate de ei, privind cumpărarea de alccol, în timp ce Tinerii conservatori au introdus o interdicție totală privind consumul de alcool la petrecerile de partid.