Noua lege a minelor și Roșia-Montană

legea minelor

Tot mai multe informaţii oficiale şi neoficiale conturează ideea Guvernul vrea relanseze proiectul Roşia Montană.

Guvernanţii au luat decizia, de principiu, de exploatare a resurselor minerale din zona Roşia Montană şi încearcă tatoneze terenul pentru a vedea reacţia opiniei publice, afirmă surse din PSD.
Premierul Mihai Tudose a confirmat recent faptul Guvernul vrea blocheze dosarul depus de Guvernul Cioloş la UNESCO pentru a declara Roşia Montană arie naturală protejată. Mihai Tudose a spus declararea de către UNESCO a zonei Roşia Montană ca arie protejată ar putea bloca eventuala exploatare a resurselor.

„Poate îl întrebaţi şi pe dl Cioloş de ce în ianuarie, înainte plece, toată zona a declarat-o arie protejată natural şi a trimis hârtiile pe la UNESCO. Adică nu mai sapi o gropită acolo nici sapi după rame, e arie protejată. De ce a făcut-o, nu ştiu„, a spus Tudose.
„Vom încerca retragem, scriem nu ne mai menţinem punctul de vedere, punându-ne într-o situaţie absolut ciudată faţă de organele internaţionale de profil. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis. Acolo sunt zăcămintele noastre. Putea o declare protejată pe la noi prin casă, iar noi o protejăm, noi o deprotejam – puteam spunem acolo trăieşte ultima specie de libelulă şi apoi constatăm libelulă nu mai e şi nu a lăsat moştenitori. Nu cred în coincidenţe„, a mai spus Mihai Tudose. Demersurile privind aria naturală protejată au fost iniţiate de fostul ministru al Culturii, Corina Şuteu.

Răspunsul lui Tudose vine la scurt timp după ce senatorul USR, Mihai Goţiu, a dezvăluit Guvernul Tudose are în plan retragerea dosarului Roşia Montană de la UNESCO. „Actualii guvernanţi se pregătesc facă blat în litigiul de la Washington, pentru a nu se afla adevărul despre modul în care Gabriel Resources a cheltuit sute de milioane de dolari în România cu politicienii, experţii, jurnaliştii şi agenţiile de publicitate şi PR care au susţinut proiectul minier”, a acuzat Mihai Goţiu.

Portiţele din nouă lege a minelor
Atacurile PSD la adresa guvernului tehnocrat par mai degrabă facă parte dintr-o strategie de redeschidere a lucrărilor pentru exploatarea minieră de la Roşia Montană. Semnele de întrebare sunt accentuate şi de proiectul Legii minelor, iniţiat de Ministerul Economiei, pe vremea când instituţia era condusă de actualul premier Mihai Tudose.

Draftul conţine o serie de prevederi controversate. Astfel, este introdusă noţiunea de „proiect de interes public” care se referă la exploatarea resurselor strategice. Este vorba de zăcămintele care contribuie la asigurarea independenţei energeticie, la dezvoltarea infrastructurii sau la punerea în aplicare a strategiei de securitate naţională. În aceste cazuri, cei care vor exploateze astfel de zăcăminte vor putea ocoli procedurile normale de obţinere a autorizaţiilor. Efectuarea de activităţi miniere pe terenurile unde sunt amplasate arii naturale protejate, monumente istorice, culturale, religioase, situri arheleogice, pajişti pot fi executate cu avizul autorităţilor competenţe. Practic, ar fi anulate toate restricţiile din Legea minelor aflată în vigoare, care împiedică exploatarea unor zone precum Roşia Montană.

Gabriel Resources vrea despăgubiri uriaşe
Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), a anunţat la finalul lunii iunie va solicită despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari americani de la statul român. Într-un proces care se judecă la Washington, firma canadiană acuză încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor, prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roşia Montană.

Guvernul PSD susţine, acum, prin vocea premierului Tudose includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO ar fi avantajoasă pentru RMGC în procesul cu România, pentru ar dovedi ţară noastră a blocate defintiv investiţia . a”Includerea Peisajului Cultural Minier Roşia Montană pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO angajează statul în sensul punerii în valoare a sitului (management), dar nu în alt sens (de exemplu, excluderea vreunei activităţi), şi nu creşte riscurile arbitrajului dintre Gabriel Resources/RMGC şi România„, a replicat fostul premier Dacian Cioloş.

Cine face lobby pentru firma canadiană
Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roşia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montană.
Potrivit dezvăluirilor de pe site-ul sorinamatei.ro, compania „Gabriel Resources Ltd.” a plătit 1,8 milioane de dolari pentru activităţi de lobby în Congresul SUA. Banii au fost achitaţi pentru promovarea intereselor miniere ale companiei … Citeste intreaga stire: Culise. Surse PSD: Guvernul Tudose vrea sa relanseze proiectul Rosia Montana. Ce prevedere contine noua Lege a minelor