Nu crede tot ce primești pe Facebook sau Whatsapp – dosare penale pentru răspândirea de informații false și zădărnicirea combaterii bolilor

Cele mai periculoase știri false sporesc panica, sugerează leacuri miraculoase, neverificate și neaprobate de autoritățile medicale, induc în eroare populația privind anumite legi sau interpretarea acestora, distribuie ipotezele nejustificate ale teoriilor conspiraționiste.

Atenție la sursele de unde vă informați!

Sunt deschise 30 de dosare penale pentru comunicarea de informații false privind coronavirusul. Potrivit stirile.tvr.ro

Nu crede tot ce primești pe facebook sau whatsapp – este mesajul prin care autoritățile române fac apel la populație să selecteze cu atenție sursele din care se informează despre noul coronavirus. Și avertizează că răspândirea de informații false și zădărnicirea combaterii bolilor se pedepsesc cu închisoare.

Până acum, polițiștii au deschis 30 de dosare penale. Iar cel care îl vizează pe fostul polițist, angajat al ADP sector patru, internat acum în stare gravă la Institutul Matei Bals, a fost preluat de Parchetul General.

Unul dintre mesajele alarmiste arată că Bucureștiul și județul Ilfov ar urma să devină spații închise din cauza noului coronavirus. Autoritățile au dezmințit vehement că ar avea în vedere un astfel de scenariu în acest moment. Totul a pornit de la un mesaj postat pe o rețea de socializare, care s-a răspândit cu repeziciune. Persoana care a lansat informația este căutată acum de polițiști, care au deschis dosar penal pentru comunicarea de informații false.

Un alt dosar penal pentru dezinformare a fost deschis după ce o persoană a postat un mesaj în numele directorului de la spitalul Dimitrie Gerota al Ministerului de Interne. În prezent autorul postării este căutat de oamenii legii.

Și alți români sunt anchetați după ce au ascuns adevărul în legătură cu țările din care s-a întors, în speranța că vor scapă de izolare sau carantină.

Unul dintre dosare a fost deschis pe numele bărbatului de 60 de ani infectat cu Covid- 19.

În aceste cazuri, pedeapsa cu închisoarea este cuprinsă între 6 luni și 2 ani.

Și inspectorii de la Sănătate Publică au amendat persoane care au ascuns că au ajuns în țară din zona roșie a infectării cu noul coronavirus. Iar amenda, pentru o singură persoană, a fost de 20.000 de lei.


Pentru știrile de încredere accesați site-urile instituțiilor statului, ale marilor trusturi de presă și agenții de știri profesioniste, ale jurnalelor online dovedite ca fiind corecte profesional și care nu răspândesc știri false de dragul ratingului.

Ziarele online care nu au expuse la vedere pe site: corpul redacțional, o adresă geolocalizabilă, date de contact reale, autorii articolelor, NU SUNT DE ÎNCREDERE.

Redacția Vocativ Plus împlinește aceste condiții, selecționează și verifică atent informațiile publicate, arată sursa, indică autorii, respectă cititorii săi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.