Nu mă cicăli… – Ba da!

Auzim zilnic expresia nu mă cicăli și, mai ales acei care trăiesc în zonele mai calde, au fost zgândăriți acustic de cicale (cum li se spune în Italia). De fapt, aceste insectuțe își cântă ritualic chemarea la împerechere. Doar masculii fac zgomotul acela asurzitor pentru a fi auziți de femelele lor care trăiesc separat. În Australia sunt specii de cicade care imită trenul, în țările de pe continentul american pot efectiv distruge urechea umană deoarece emit sunete prea puternice. Cicadidae, cum i se spune științific, este o familie de insecte din ordinul cicalealaHemiptera, subordinul Auchenorrhyncha. Această familie conține unele specii cunoscute sub denumirea de cicade. Căutați detalii pe Wikipedia. “Larva acestui muzician trăiește în pământ, la o adâncime de o jumătate de metru, timp de șaptesprezece ani în sir. Când au trecut acești ani, toate larvele, miliardele de larve răspândite pe un teritoriu enorm, ies din pământ precis în aceeași zi, și anume, în ziua de 25 mai. Fenomenul e studiat de sute de ani – începând din 1633. În zadar în cursul celor 17 ani sunt și ani bisecți, în zadar se învârstează lunile cu 30 și 31 de zile; cicadele ies din pământul unde au stat șaptesprezece ani, toate, precis în ziua de 25 mai. Nici una mai înainte.”

Am făcut o asociere oarecum haioasă dar deloc întâmplătoare legat de verbul românesc a cicăli, conducându-mă la cicalele de la Roma exact cicăleala cu care ne alintă aceste insecte pe anotimpul cald. Aici se spune că vara se află în drepturile ei abia când acestea fac zgomotul lor, chemarea dragostei! În realitate, cuvântul românesc cicăleală provine din sârbescul čakaljati „a flecări”!

Să luăm deci cicăleala nevestelor noastre drept o chemare la dragoste!

Vă divulg un secret: dacă vreți ca soția să nu mai țipe la voi, priviți-o foarte atent în ochi când vă vorbește, încercați să nu fie o privire ironică atunci când ea vorbește de lucruri importante sau grave iar dacă este nervoasă nu are rost să fiți și voi, pe rând e mai bine! De obicei, ele ridică vocea tocmai pentru că …nu le ascultăm.