nu pentru toți viața este o poezie, iată și de ce

Ziua Internațională a Copiilor Străzii – ONU – În fiecare an, pe 21 martie, în toată lumea se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Copiilor Străzii. Această zi a fost stabilită în 1998, prin rezoluţia Forumului Internaţional „Prietenii copiilor străzii”, desfăşurat la Varşovia. Instituirea unei astfel de zile a apărut ca un demers necesar pentru a readuce, an de an, în conştiinţa comunităţii internaţionale, responsabilitatea fiecărei naţiuni şi a fiecăruia dintre noi de a respecta şi promova drepturile fundamentale ale copiilor şi, mai ales, ale copiilor străzii. O zi a copiilor care trăiesc pe stradă poate fi considerată o invitaţie la reflecţie, la autocontrol, cel puţin al limbajului, făcându-se apel la capacitatea de înţelegere umană că dincolo de etichete („aurolac”, „boschetar”) se află fiinţe cu traume, sentimente, speranţe asemănătoare cu ale tuturor oamenilor. Fiinţe care au nevoie nu numai de ajutor material, medical, psihologic, dar şi de acceptarea şi dragostea semenilor lor. Înainte de 1989, existenţa copiilor fără adăpost era total negată. Este adevărat că numărul copiilor străzii era mult mai mic decât în prezent. Putem vorbi doar de copiii care părăseau mediul familial, fără însă ca ei să fi putut da naştere la grupuri pentru care strada să le fi fost mediu permanent de viaţă. În România, legislaţia care vizează direct copiii străzii a apărut abia în 1997, ea fiind adaptată şi modificată ulterior. În prezent, protecţia copiilor aflaţi în dificultate este reglementată de Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Ziua internațională a pădurilor – Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Rezoluția A/RES/67/200 din 21 decembrie 2012, prin care a declarat aniversarea acestei zile începând din 2013, cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra gestionării, conservării și dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generațiilor prezente și viitoare. ONU recomandă statelor membre să organizeze acțiuni pentru reconstituirea pădurilor de toate tipurile, prin organizarea unor campanii de plantare a arborilor.
Forumul Națiunilor Unite pentru Păduri (UNFF) a fost desemnat de către Adunarea Generală a ONU pentru a facilita marcarea Zilei internaționale a pădurilor, în colaborare cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), cu guvernele, cu organizațiile internaționale și regionale, precum și cu părțile interesate, inclusiv cu societățile civile.
Celebrarea acestei zile se bazează pe rezultatele pozitive ale Anului internațional al pădurilor, marcat în 2011.
Potrivit site-ului www.fao.org, tema pentru Ziua internațională a pădurilor din 2017 este „Păduri și energie”.
Manifestările organizate pentru a celebra Ziua internațională a pădurilor din acest an includ plantarea de arbori, dar și alte evenimente, precum expoziții de artă, fotografie, vizionarea de filme și diverse reuniuni ce tratează teme legate de gestionarea pădurilor.  Manifestările organizate pentru a celebra Ziua internațională a pădurilor din acest an includ plantarea de arbori, dar și alte evenimente, precum expoziții de artă, fotografie, vizionarea de filme și diverse reuniuni ce tratează teme legate de gestionarea pădurilor. Oare această zi va schimba vreo ceva privind situația dezastruoasă a defrișărilor masive din România? Sau se sărbătorește doar protejarea pădurilor occidentalilor?

Ziua Mondială pentru lupta împotriva discriminării rasiale – ONU – Marcarea în 2017 a acestei zile are tema: ”Profilarea rasială și incitare la ură, inclusiv în contextul migrației”.
Drepturile omului sunt indicate fiecărei persoane, fără discriminare. Dreptul la egalitate și dreptul la nediscriminare sunt pietrele de temelie ale legislației privind drepturile omului, potrivit ONU. Cu toate acestea, în multe părți ale lumii, practicile discriminatorii sunt încă larg răspândite, inclusiv rasiale, etnice, religioase, profilarea pe bază de naționalitate, precum și incitarea la ură.
Refugiații și migranții sunt ținte specifice ale profilului rasial și incitării la ură. În Declarația de la New York pentru Refugiați și Migranți, adoptat în septembrie 2016, statele membre ale Organizației Națiunilor Unite au condamnat cu fermitate actele și manifestările de rasism, discriminare rasială, xenofobie și intoleranță împotriva refugiaților și a migranților.
De asemenea, statele participante s-au angajat pentru o serie de măsuri privind contracararea unor astfel de atitudini și comportamente, în special în ceea ce privește infracțiunile generate de ură, discursurile de ură și violență rasială.
Summit-ul pentru Refugiați și Migranți din septembrie 2016, a declanșat, totodată, o inițiativă a Națiunilor Unite pentru a promova respectul, siguranța și demnitatea pentru refugiați și migranți. ”Together” este o inițiativă globală condusă de secretarul general al ONU, care își propune să schimbe percepțiile și atitudinile negative față de refugiați și migranți, în parteneriat cu statele membre, societatea civilă și sectorul privat.

Ziua Internațională a Poeziei – ONU, UNESCO – legat de acestă celebrare am postat deja un articol separat aici: Ziua Mondială a Poeziei

Nowruz – Popoarele iraniene – Nevruzul (sau Nowruz) este o sărbătoare închinată focului și purității care coincide conform calendarului solar iranian cu prima zi a anului. Își are originile în zoroastrism, cea mai veche religie a omenirii, religia popoarelor din Asia Centrală, Iran și Azerbaidjan fondată de către profetul persan Zarathustra (Zoroastru), ale cărui învățături au fost scrise în Avesta, la începutul mileniului II î.Hr., fiind o religie caracterizată de dualismul binelui și răului; adepții săi îl venerează pe Ahura Mazda .
Numele sărbătorii este dat, de fapt, de un cuvânt compus, de origine persană, format din cuvintele nev, „nou”, și ruz „zi”, cu înțelesul de „ziua cea nouă”. Prin chiar etimologia cuvintelor care intră în alcătuirea denumirii sale, sărbătorea implică, așadar, ideea de renaștere, de reînnoire, de început al unui nou ciclu.
Sărbătoarea, care în Iran se numește Nowruz și simbolizează urcarea pe tron a regelui Jamshid, poartă în unele zone din Anatolia numele de Mart Dokuzu (9 martie) sau Bereket Bayramı (Sărbătoarea Belșugului); ei îi sunt atribuite semnificații religioase care se asociază tot cu ideea de început, de schimbare, de trecere la o nouă etapă sau la un nou ciclu; ea este asimilată, de pildă, cu ziua de naștere a califului Ali, cu ziua căsătoriei sale cu Fatima, cu ziua în care Dumnezeu a făcut ca ziua să fie egală cu noaptea sau cu ziua în care a încetat potopul, iar arca lui Noe a ajuns pe uscat; în plus, pentru turci reprezintă și ziua elibărării din valea Ergenekon. Din punct de vedere astronomic, această zi reprezintă venirea primăverii astronomice, moment ce coincide cu echinocțiul de primăvară și ieșirea Soarelui din zodia Peștilor, concomitent cu intrarea sa în zodia Berbecului.
Tot Zoroastru este și cel care a facut ca ziua în care se sărbătorește Nevruzul să coincidă cu ziua echinocțiului de primăvară, care este o veche sărbătoare a începutului acestui anotimp, închinată de asemenea focului, ce poate fi interpretată ca începutul anotimpului când Binele răpune Răul și ca o ocazie de comemorare a ultimei zile de existență a lumii, respectiv prima zi a vieții veșnice. O alta credință zoroastriană este și cea conform căreia exact la jumatatea zilei de Nouruz, revine de sub pământ Rapithwa spiritul aducător de căldură și lumină.

Ziua Mondială a Sindromului Down – ONU – Anual, la 21 martie, este marcată Ziua mondială a sindromului Down, fiind dedicată conștientizării problemelor cu care se confruntă cei care suferă de acest sindrom. În 2017, pornind de la logo-ul „Vocea mea, comunitatea mea”, campania se concentrează pe manifestări care să permită persoanelor cu sindrom Down și celor care pledează pentru ei, să vorbească, iar vocile lor să fie auzite. Este îndreptată, de asemenea, spre a informa și a atrage atenția societății și autorităților asupra acestui sindrom, pentru dezvoltarea toleranței și deschiderii față de incluziunea socială a persoanelor cu sindrom Down. Acțiunile campaniei urmăresc să explice de ce este important pentru persoanele cu sindrom Down ca politicile guvernamentale să includă în programele lor protecția, incluziunea, egalitatea, respectul în toate aspectele și la toate nivelele societății. Organizația internațională a persoanelor cu sindromul Down (Down Syndrome International) a decis în 2006 marcarea oficială a zilei dedicate sindromului Down și încurajează organizarea în această zi, în întreaga lume, de activități și de evenimente pentru a ajuta la creșterea gradului de cunoaștere a ceea ce înseamnă a avea sindrom Down, precum și a înțelegerii modul în care persoanele cu sindrom Down joacă un rol vital în viața comunităților din care fac parte. În acest scop, Down Syndrome International a creat un site dedicat Zilei mondiale a sindromului Down ca un loc singur de întâlnire la nivel mondial, unde pot fi împărtășite experiențele și activitățile celor care lucrează cu persoanele cu sindrom Down.  Ne alăturăm și noi unui caz neobișnuit și vă invităm și pe voi să fiți ,,prietenii lui Daniel,, pentru a adera contactați pe Doina Mustățea

Ziua Mondială a Marionetiștilor și Păpușarilor – UNIMA –  Organizațiile ASSITEJ (Asociaţia Internaţională a Teatrelor pentru Copii şi Tineret), UNIMA (Uniunea Internaţională a Marionetiştilor) și ITI (Institutul Internațional de Teatru) au reunit, începând din acest an, sub genericul Săptămâna Mondială a Teatrului, cele trei mari sărbători: Ziua Internaţională a Teatrului pentru copii şi tineret – 20 martie; Ziua Mondială a Marionetiştilor şi Păpuşarilor – 21 martie şi Ziua Mondială a Teatrului – 27 martie, celebrând timp de 7 zile puterea artelor spectacolului.

Acestea sunt argumentele zilei de 21 Martie care o transformă într-o zi foarte importantă pentru sensibilizarea oamenilor și încercarea de a percepe viața și lumea într-o manieră diferită…

Celebrarea poeților, care ..consumă,, hârtie multă, totodată și a pădurii… este o fină ironie? De asemenea, ziua mondială a sindromului down odată cu cea a păpușarilor, este doar o întâmplare? Adică ,,instrumentalizăm,, situația gravă a copiilor down sau îi considerăm doar niște marionete? Mai amintim și de ziua copiilor străzii, a discriminării rasiale și… trăiască publicitatea și …Zeul Bani… Reflectați și voi și …scrieți-ne… opinii, cazuri, soluții… idei și sentimente…