NU toate gelurile pentru mâini dezinfectează – vezi care

Deși dezinfectanții pentru mâini pot contribui la reducerea riscului de a contracta anumite infecții, nu toate produsele sunt la fel de eficiente împotriva coronavirusului.

De la izbucnirea COVID-19, vânzările de produse de igienă pentru mâini au luat amploare. A devenit un produs atât de căutat, încât farmaciile și supermarketurile au început să limiteze cantitatea pe care oamenii o pot cumpăra în același timp.

La fel ca în cazul altor infecții respiratorii virale – cum ar fi răceala și gripa comună – noul coronavirus se răspândește mai ales atunci când picăturile încărcate de virus din gura sau nasul unei persoane sunt transferate către alte persoane. Cu toate acestea, un studiu recent a sugerat că se poate răspândi și prin scaun.

Pe lângă inhalarea picăturilor, puteți obține virusuri respiratorii, atingând orice lucru contaminat cu virusul și apoi atingându-vă fața, în special gura sau nasul. Ne atingem mult fața fără să ne dăm seama chiar. Un studiu din New South Wales a descoperit că oamenii își ating fețele de aproximativ 23 de ori pe oră

Spălarea cu apă caldă cu săpun rămâne gestul de aur pentru igiena mâinilor și prevenirea răspândirii bolilor infecțioase. Spălarea cu apă caldă (nu apă rece) și săpun elimină grăsimile din mâinile noastre care pot găzdui microbii.

Însă produsele igienizante ne pot proteja și împotriva microbilor cauzatori de boli, în special în situațiile în care săpunul și apa nu sunt disponibile. De asemenea, s-a dovedit că sunt eficiente în reducerea numărului și tipului de microbi.

Există două tipuri principale de dezinfectanți pentru mâini: pe bază de alcool și fără alcool.

Dezinfectanții pe bază de alcool conțin cantități și tipuri diferite de alcool, adesea între 60% și 95% și de obicei alcool izopropilic, etanol (alcool etilic) sau n-propanol. Se știe că alcoolul ucide majoritatea germenilor.

Dezinfectanții fără alcool conțin ceva numit compuși de amoniu quarternar (de obicei clorură de benzalconiu) în loc de alcool. Acestea pot reduce microbii, dar …sunt mai puțin eficiente decât alcoolul.

Nu numai că gelurile de mâini pe bază de alcool sunt eficiente pentru uciderea multor tipuri de bacterii, inclusiv MRSA și E coli, dar sunt eficiente și împotriva multor virusuri, inclusiv virusul gripal A, rinovirusul, coronavirus respirator, hepatită A, HIV și MERS-CoV.

Distruge virușii – Alcoolul atacă și distruge proteina învelitoare care înconjoară unele virusuri, inclusiv coronavirusuri. Această proteină este vitală pentru supraviețuirea și înmulțirea unui virus. Dar un produs de igienă a mâinilor trebuie să conțină cel puțin 60% alcool pentru a ucide majoritatea virusurilor.

Chiar și gelurile de mâini care conțin 60% alcool nu pot elimina toate tipurile de germeni. Studiile au descoperit că spălarea mâinilor este mai eficientă decât dezinfectanții de mâini în îndepărtarea virusului Cryptosporidium (un parazit care poate provoca diaree) și Clostridium difficile (bacterii care provoacă probleme intestinale și diaree).

Având în vedere deficitul care îi determină pe unii oameni să încerce să-și creeze propriile produse de dezinfectare pentru mâini, este important să știți că este posibil să nu fie la fel de eficiente precum produsele disponibile comercial.

Dacă mâinile dvs. sunt vizibil murdare, spălarea mâinilor cu apă și săpun este mai eficientă decât folosirea de produse igienizatoare pe bază de alcool. Cercetările au descoperit că efectul de curățare a săpunului și frecarea în timpul spălării funcționează împreună pentru a reduce numărul de microbi de pe mâinile noastre, precum și murdăria și materialele organice.

În consecință, cea mai bună și mai coerentă modalitate de a preveni răspândirea coronavirusului – și de a reduce riscul de a-l contracta – rămâne să te speli pe mâini cu apă și săpun ca o primă alegere și să evitați să vă atingeți fața cât mai mult posibil.

Timpul spălării mâinilor nu poate fi mai scurt de 20 de secunde…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.