Numărul legăturilor aeriene europene și intercontinentale sporește

Liniile aeriene low cost, în plină ascensiune

Numărul legăturilor aeriene europene și intercontinentale sporește. Branșa companiilor de zbor low cost din Germania crește razant. Ele operează tot mai mult și de pe aeroporturile mari.
La început foloseau micul aeroport Frankfurt-Hahn, acum s-au ”mutat” la „FRA”, „adevăratul” aeroport din Frankfurt: mai ales Ryanair și Easyjet renunță în cadrul strategiei lor de creștere la micile aeroporturi germane. Ceea ce ascute concurența în domeniu. Oferta zborurilor low cost bate toate recordurile. Prețurile biletelor sunt în scădere abruptă. Aceste concluzii reies din raportul „Low Cost Monitor 1/2017” al Centrului german pentru trafic aerian și spațial (DLR). Acest for publică, din 2006, astfel de rapoarte de două ori pe an, în primăvară și în toamnă.

„Rețeaua de zbor a operatorilor low cost s-a extins la 518 destinații din Germania, ceea ce este un nou record pentru raportul de iarnă”, spune Peter Berster de la Institutul DLR pentru aeroporturi și trafic aerian din Köln. Ryanair este compania care și-a extins cel mai mult rețeaua, cu 35 de noi legături aeriene, un plus de 25%. Și Easyjet este în creștere, cu șapte noi destinații, potrivit lui Berster. Pentru ultimul studiu dat publicității, DLR a analizat datele de zbor și ofertele dintr-o săptămână din ianuarie 2017.

Eurowings/Germanwings domină piața – Potrivit documentului, poziția dominantă este ocupată de Eurowings/Germanwings, chiar dacă acest grup care aparține gigantului german Lufthansa a înregistrat progrese în materie de extindere a ofertei. Eurowings/Germanwings deține peste 50% din cota de piață în materie de zboruri low cost în și din Germania, fiind cel mai mare operator din branșă în Republica Federală. Urmează irlandezii de la Ryanair, cu o cotă de piață de 21,5 procente și compania britanico-elvețiană Easyjet cu 11%.

„Doar Ryanair și-a sporit oferta cu o cincime și operează cam 150 de zboruri în plus față de aceeași perioadă a anului trecut”, potrivit lui Berster. Alte companii ca Transavia și Norwegian și-au dublat chiar ofertele de zbor. Peste 23% din toate zborurile operate din Germania sunt low cost.

Bilete de zbor tot mai ieftine

Prețurile medii brute pentru un zbor simplu la operatorii low cost a scăzut în marja cuprinsă între 44 și 105 euro. Motivul ar fi, pe lângă continua presiune a concurenței, reducerea prețului combustibilului. Cu un an înainte, prețurile medii brute erau între 64 și 107 euro.

Ryanair și ungurii de la Wizz Air ar fi scăzut prețurile față de anul trecut, în pofida costurilor ridicate generate de prezența lor pe marile aeroporturi, conform lui Berster. S-a consolidat astfel trendul de scădere a prețurilor la biletele de avion.

Cam 30% din zborurile low cost din Germania sunt pe rute interne, deși operatorii low cost din Germania acoperă doar 10% din totalul destinațiilor. „16% din zborurile low cost, adică 85 de destinații din Germania, vizează Spania, o țară tot mai vizitată de turiștii germani”, spune Berster. „O creștere de 20% față de iarna lui 2016.” În plus, au crescut și zborurile spre țări est-europene ca România, Ungaria sau Bulgaria. Prin ofertele pe distanțe lungi ale Eurowings a sporit și importanța unor destinații ca SUA, Tailanda sau America Centrală.

Pe aeroportul Berlin-Schönefeld zboară cele mai multe companii low cost

Berlin-Schönefeld conduce în clasamentul aeroporturilor de pe care se operează zboruri low cost în Republica Federală. Este urmat de Düsseldorf, Hamburg și Köln/Bonn. Berlin-Schönefeld a înregistrat și ce mai mare creștere, cu oeste 30%. La Hamburg, avansul este de 23 de procente, mai ales datorită expansiunii Ryanair. Dar și Germanwings, Easyjet și Norwegian își sporesc oferta în orașul din nordul Germaniei, de care a devenit interesată și Wizz Air.

Până și pe cel mai mare aeroport german, Frankfurt pe Main, importanța zborurilor low cost crește încet, dar sigur. Cota zborurilor la prețuri mici reprezintă însă doar 1% din traficul total de la acest aeroport, adică un nivel încă extrem de scăzut. Pe Berlin-Schönefeld, aproape 90% din pasageri folosesc ofertele companiilor low cost, la Köln/Bonn cota este de două treimi din totalul traficului.

Marea Britanie are cea mai mare ofertă

Potrivit DLR, țara cu cea mai mare ofertă de zboruri low cost rămâne Marea Britanie, cu peste 9000 de zboruri pe săptămână. Rețeaua britanică de zboruri low cost depășește acum 1000 de destinații interne și europene. Între timp, în aproximativ 800 de legături există doi operatori concurenți iar pentru 100 de destinații concurența depășește două companii low cost. În curând, o treime din traficul aerian european va aparține segmentului low cost.

Iar distanțele lungi devin la rândul lor tot mai interesante pentru acești operatori de zboruri ieftine. Norwegian oferă deja din 2013 zboruri în SUA și Asia cu aparate moderne Boeing 787, de pe aeroporturile din Copenhaga, Oslo sua Stockholm. Între timp, aceste destinații sunt acoperite și din Londra, Paris sau Barcelona. În plus, Eurowings oferă de la sfârșitul lui 2015 zboruri low cost pe distanțe lungi spre Asia și America de pe aeroportul Köln/Bonn. Numărul zborurilor de acest tip a crescut serios în acest an față de 2016. În total, numărul zborurilor intercontinentale low cost din Europa a sporit la 92 pe săptămână, față de 55 pe săptămână câte erau anul trecut.

Studiul Low Cost Monitor al DLR identifică societățile aeriene nu după modelul lor de afaceri, ci după numărul ridicat de legături aeriene oferite de acestea în segmentul low cost raportat la întreaga piață. Prin urmare, Airberlin, care era prezentă anul trecut în Low Cost Monitor, nu mai face parte din studiu în 2017, din cauza modificărilor structurale suferite de această companie. (sursa:DW)