O altfel de …horă!… pentru românii din Italia

O mână de oameni, în vara anului trecut, la Roma, au ”pătimit” la nașterea unei ”hore” a cât mai multor organizații și asociații românești de pe teritoriul Italiei. ”Durerile de facere” încă se mențin și se resimt dar ”mama” este sănătoasă și rezistă!… Este foarte greu să cristalizezi într-un împreună solid grupurile unei comunități atât de complexe și de mari, oricât de bravi ar fi inimoșii inițiatori, mai ales că românul este fie susceptibil (bănuitor), fie degrabă-săritoriu la critică și apoi (sau deloc) la fapte!… Și totuși, mâna de oameni nu s-a descurajat, a formulat, reformulat, ales roluri, reales, legat parteneriate, creat structuri, discutat și răs-discutat, (ba chiar ici-colo și certat…) cu cât mai multe persoane, români și italieni, până ce… ”hora” s-a urnit!… ”Orice-nceput se vrea fecund, risipei se dedă florarul”, cum bine spunea Blaga, importantă este nu intenția cât consecvența și să nu abdici de la un vis măreț niciodată. Și iată, roadele încep să apară.

Este vorba despre Federația Organizațiilor Românești din Italia, un proiect ambițios, cu viziune amplă și de lungă durată. Proiectul se vrea doar în slujba comunității și nicidecum a vreunui partid sau alianțe ori cine mai știe ce alte grupuri ”interesate”!… Este structurată pe departamente de interes social și pe regiuni. Programul său este unul uluitor de concret și totodată flexibil la nevoile oamenilor. Veți mai auzi despre faptele bune ale acestor români, care se unesc din ce în ce mai mulți din întreaga Italia, sub aceleași îndemnuri de suflet: F.O.R.I.  Desigur, la români nu este horă fără călcat pe bombeuri și veți auzi și cârcote, bârfe, instigări, defăimări că, deh, așa-i românul…  ATENȚIE: Voi să socotiți doar faptele și pe acelea să le judecați. Iar dacă vă place ce se întâmplă în ”hora” F.O.R.I., alăturați-vă…

De curând, F.O.R.I și-a inaugurat o platformă de site-uri departamentale și regionale. Platforma, deși accesibilă, vizibilă, este încă în lucru, site-urile urmează să încarce materialele, în plus, toate celelalte materiale și servicii să fie postate și activate. În Italia pare că lucrurile se mișcă spre bine, o fi anul Centenarului Unirii care animă toată suflarea românească?

Puteți vizita platforma și toate site-urile din ea, apăsând aici: F.O.R.I 

Dați-ne de veste la ziarul nostru dacă aflați mai multe… sau dacă doriți să dezbateți argumente legate de românii din Italia și lumea asociațiilor.