O boală rară în rândul copiilor este descoperită într-o tumoră de dinozaur cu vârsta de 66 de milioane de ani

O boală rară în rândul copiilor este descoperită într-o tumoră de dinozaur cu vârsta de 66 de milioane de ani

O boală rară care afectează și astăzi oamenii, a fost găsită în rămășițele fosilizate ale unui dinozaur care a cutreierat Pământul cu cel puțin 66 de milioane de ani în urmă.

Cercetătorii Universității Tel Aviv au remarcat cavități neobișnuite în două segmente de coadă ale adrosaurului, care au fost descoperite în Parcul provinciei Dinosaur din sudul Alberta, Canada.

Ei au comparat vertebrele cu scheletele a doi oameni despre care se știe că au avut o tumoare benignă numită histerocitoză celulară Langerhans (LCH), o boală rară și deseori dureroasă, care afectează copiii, în primul rând băieții.

„Diagnosticul bolilor din resturile scheletice și fosile este complicat, deoarece în unele cazuri, diferite boli lasă urme similare pe oase. Cu toate acestea, LCH are un aspect distinctiv care se adaptează leziunilor găsite în adrosaur”, a spus Dr. Hila May, șeful Laboratorului de Biohistorie și Medicină Evoluționară, la Facultatea de Medicină Sackler din TAU.

Cercetătorii au utilizat scanări CT avansate de înaltă rezoluție pentru a analiza fosilele din coada dinozaurilor. „Noile tehnologii, cum ar fi scanarea micro CT, ne-au permis să examinăm … structura leziunii și să reconstruim supraaglomerația și vasele de sânge care au alimentat-o”, a declarat May pentru CNN.

„Analizele micro și macro au confirmat că a fost de fapt LCH. Aceasta este prima dată când această boală a fost identificată la un dinozaur”, a spus May. La om, LCH este uneori descrisă ca o formă rară de cancer, dar May a spus că există opinii diferite între experți dacă este cu siguranță cancer sau nu, deoarece în unele cazuri trece spontan.

„Cele mai multe tipuri de cancer legate de LCH, care pot fi foarte dureroase, apar brusc în oasele copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 10 ani. Din fericire, aceste tumori dispar fără intervenție în multe cazuri”, a spus ea.

Adrosaurs ar fi avut înălțime de aproximativ 10 metri și ar fi cântărit câteva tone. Au rătăcit în grupuri mari acum 66 până la 80 de milioane de ani, studiul, publicat săptămâna aceasta în revista Scientific Reports.

Bolile Dino

La fel ca noi, dinozaurii s-au îmbolnăvit, dar dovezile de boală și infecție din registrele fosile – un domeniu cunoscut sub numele de paleopatologie – au fost rare.

Cu toate acestea, există dovezi că tiranosauridele, cum ar fi T-Rex, sufereau de gută și că Iguanodonii ar fi putut avea osteoartrită.

Studiul a spus că și cancerul s-a dovedit a fi mai dificil pentru diagnosticul paleopatologilor, dar există dovezi că dinozaurii ar suferi de boală.

Studiul bolilor în fosile, indiferent de specie, este o sarcină complicată. Și este și mai complicat când vine vorba de animale dispărute, deoarece nu avem o referință vie, a explicat May.

Autorii au declarat că descoperirea ar putea ajuta în continuare medicina evolutivă, un nou domeniu de cercetare care investighează dezvoltarea bolii și comportamentul în timp.

Având în vedere că multe dintre bolile de care suferim provin de la animale, cum ar fi coronavirusul, HIV și tuberculoza, May a spus că înțelegerea modului în care acestea se manifestă la diferite specii și evoluția supraviețuitoare poate ajuta la găsirea unor modalități noi și eficiente de a le trata.

„Când știm că o boală este independentă de specie sau timp, înseamnă că mecanismul care încurajează dezvoltarea acesteia nu este specific comportamentului uman și mediului, ci mai degrabă [este] o problemă de bază în fiziologia unui organism”, spuse May.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.