O casă la preț de apartament

Vecini gălăgioşi, zgomote puternice la ore târzii în noapte, probleme cu administrarea blocului şi mulţi datornici pe scară sunt doar câteva din problemele cu care se confruntă un locatar de bloc. Te regăseşti şi tu în această situaţie? Ai ajuns la capătul răbdării şi iei în calcul mai mult decât oricând te muți de la bloc, la casă pe pământ, dar nu ai găsit cea mai bună variantă? Bugetul poate fi principal problemă. Nu dispera, alternative există.
Ce-ai zice, dacă ai da locuinţa în care stai acum, un apartament de două camere, în oraş, pe o casă? Poate o vila nou construită, cu teren şi verdeaţă din plin?
Nu trebuie mai visezi. Iată ce variante ai:
· Poţi participa la licitaţii pentru achiziţia unei case executate silit.
Băncile care au avut parte de clienţi rău platnici sau care nu au mai avut posibilitatea îşi mai plătească ratele, preiau bunurile acestora şi le scot la licitaţii. Dacă eşti la curent cu astfel de oferte, poți participa la licitaţiile organizate de bănci şi poţi avea şansa găseşti locuinţe, executate silit la preţuri cu mult sub cel al pieței. Atenţie, însă, concurenţa e acerbă în astfel de cazuri. Interesul pentru astfel de locuinţe este destul de mare şi s-ar putea fie multe persoane cu experienţă în astfel de licitaţii iar finalizarea contractului poate fi un drum mai anevoios. Dar, cu puţin noroc, poţi cumpăra o casă cu teren, cu banii scoşi pe apartament. Trebuie doar fii consecvent.
· Dai apartamentul din oraş pentru o casă mai la periferie
Dacă apartamentul, de care vrei scapi, este bine poziţionat, într-o zonă cu acces la centre comerciale sau la o gura de metrou ori parcuri, cât mai central şi preţul cu care îl vei scoate la vânzare va fi unul bun. Acest lucru îţi poate uşura calea către casa visurilor tale, poate nu chiar la periferia oraşului. Dacă îţi doreşti o casă spaţioasă, cu spaţiu verde şi curte generoasă e posibil, inclusiv la periferia oraşului, preţul fie cu mult peste cel pe care l-ai primit pentru apartamentul tău central. De exemplu, preţul unui apartament cu două camere, într-o zona bine situată, poate ajunge între 40-60 de mii de euro iar o casă mai la periferie, cu 3 sau 4 camere poate costa, undeva în jur de 60-70 de mii de euro. Aşa vei fi nevoit acoperi cumva diferenţa de preţ. Efortul va merita toţi banii.
· Cu banii din chiria apartamentului plăteşti rată la nouă casă
Cu banii scoşi pe chiria apartamentului poţi plăti ratele la o casă. Dacă nu ai luat în calcul, această variantă, poţi te gândeşti acum. Iată ce paşi trebuie urmaţi:
te informezi, câţi bani poţi scoţi pe închirierea apartamentului;
cauţi casa pe care ţi-o doreşti într-o zonă care te avantajează;
mergi la bancă afli condiţiile creditării şi rata lunară pentru căsuţa ta de vis.
Un apartament cu două camere se poate închiria, în funcţie de zonă şi amenajări, cu aproximativ 300 de euro. Trebuie iei în calcul e nevoie dai un avans înainte. De asemenea, e bine te interesezi ce suma maximă îţi poate împrumuta banca şi dacă dobânda este una avantajoasă. Dacă rata la banca e apropiată sau egală cu suma pe care o primeşti din închirierea apartamentului, nu mai sta pe gânduri şi optează pentru această variantă.
· Vinzi apartamentul şi cumperi teren pentru construcţia casei visate
O altă soluţie, de luat în calcul este cumperi, cu banii obţinuţi din vânzarea apartamentului, un teren intravilan, unde poţi construi casa visurilor tale. E bine îţi faci cât mai exact calculele încă de la început, mai ales dacă vrei faci totul singur. Bugetul poate fi depăşit uşor, dacă nu ai experienţă. Caută o echipa serioasă de meseriaşi, materiale de construcţie bune şi înarmeazăte cu răbdare. Te vei confrunta însă cu o problema majoră. Unde vei locui în această perioadă, cât timp se va construi casa şi unde vei depozita lucrurile personale? Găseşte o soluţie provizorie. Construcţia se poate întinde pe parcursul a patru sau cinci luni, în funcţie de constructori şi buget. La final satisfacţia va fi pe măsură. Vei avea o casă, aşa cum ai visat, construită de tine.
Soluţii sunt, iniţiativă ai şi timp pentru a alege varianta care te avantajează cel mai mult. Sursa:biroucadastral.com