O cerere de prietenie pe Facebook l-a condus la trei ani de închisoare

Medhanie Tesfamariam Berhe a petrecut trei ani într-o închisoare italiană, dar spune că nu-l învinovățește pe omul cu care a fost confundat.

Timp de trei ani, un paznic de închisoare îl trezea chemându-l cu un nume care nu era al său. La fiecare audiere, un judecător i-a ordonat să tacă și să se așeze, folosind un nume al altuia.

Medhanie Tesfamariam Berhe a fost victima a ceea ce poate fi catalogat ca unul dintre cele mai notorii cazuri de identitate greșită în Italia.

Reținut în mai 2016, el a fost acuzat de către procurori din Palermo că ar fi unul dintre cei mai căutați traficanți de ființe umane din lume, Medhanie Yehdego Mered, alias Generalul.

În timp ce contrabandistul real huzurea liber prin Africa, Berhe, a suferit în Sicilia trei ani de închisoare.

Chinul a început atunci când a lansat o cerere de prietenie pe Facebook, trimisă soției lui Mered, fără să știe a cui soție este. Anchetatorii aveau convingerea că ar fi contrabandistul urmărit și că opera …sub o nouă identitate…

„M-am gândit chiar să mă sinucid,” Berhe, de 32 de ani, presei. „Când experimentezi o astfel de nedreptate și afli că ești neputincios să faci ceva în privința asta, pierzi voința de a mai trăi. Încercați să vă imaginați în locul meu: nu am fost arestat, am fost răpit și cei trei ani de închisoare au fost ca un coșmar nesfârșit, totul a început de la o prietenie pe Facebook.”

Drama s-a încheiat luna trecută, când un judecător sicilian a achitat pe Berhe de sentința privind traficul de ființe umane, a confirmat că el a fost doar victima unei identități eronate și a ordonat eliberarea imediată.

Acum, Berhe trăiește ca om liber într-un mic apartament, pe una din străduțele orașului vechi din Palermo, după obținerea azilului din Italia. Anii de închisoare l-au transformat într-un om retras și neîncrezător.

În după-amiaza zilei de 24 mai 2016, Berhe, un refugiat din Eritreea, își bea cafeaua la un bar de la periferia Khartoum-ului, capitala Sudanului, când șase polițiști i-au pus o glugă pe cap, l-au luat și l-au adus forțat la Roma.

Arestarea sa, după o investigație pe două continente și cinci țări, a fost prezentată presei italiene ca fiind un uriaș triumf, după o nouă strategie anti-trafic. Suspectul a fost supranumit  „Al Capone al deșertului” și primul traficant de ființe umane care a fost extrădat din Africa. Dar când a ajuns în Italia, nu avea idee ce avea să i se întâmple.

„Am bănuit că au vrut să mă extrădeze în Eritreea pentru că am părăsit armata”, a spus el. „În timpul primului meu interogatoriu de la Roma mi-au spus că am fost acuzat că …sunt Mered, un traficant de ființe umane. Am crezut că sunt nebuni.”

Berhe a fost în cele din urmă transferat la închisoarea Pagliarelli din Palermo, în așteptarea a ceea ce va deveni un proces lung și controversat. Două teste ADN, o serie de martori care au vorbit de adevăratul contrabandist, toate au indicat nevinovăția sa, dar detenția a continuat.

Cu câteva luni înainte, procurorii sicilieni au aflat că un eritreean pe nume Medhanie a devenit prieten pe Facebook cu soția traficantul, Lidya Tesfu. Ei au decis că acest cont ar trebui să fie Mered, cel dat în urmărire. Agenția națională a criminalității britanice a furnizat numărul de telefon asociat cu contul lui de Facebook procurorilor sicilieni, care l-au urmărit până la Khartoum și au emis un mandat de arestare.

Lidya Tesfu însăși a dovedit că Berhe nu era soțul ei, dar procurorul Calogero Ferrara a respins declarația împreună cu toate celelalte dovezi care l-a conddus pe …omul greșit… în boxa acuzării. La finalul procesului, a cerut o sentință de 14 ani de închisoare.

Între timp, Mered fusese eliberat din închisoare în Emiratele Arabe Unite și s-a aflat că și-a cheltuit câștigurile substanțiale din trafic în capitala ugandeză, Kampala, unde era un obișnuit al discotecilor.

Cu azil în Italia, Berhe are tot restul vieții sale înainte. „Oamenii mă întreabă ce am de gând să fac acum că sunt liber”, a spus el.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu slujbașii justiției care au greșit și cum vor despăgubi bietul om care a făcut închisoare nevinovat vreme de trei ani. Probabil, ca de obicei, NIMIC… Bugetul statului acoperă eventuala decizie de despăgubire bănească…

Concluzia, aveți grijă cui cereți prietenia pe Facebook!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.