O FEMEIE a povestit cum a ajutat ​​să-i condamne pe părinții celei mai bune prietene după ce aceștia au ucis-o pe sora prietenei într-o ”crimă de onoare”

O FEMEIE a povestit cum a ajutat ​​să-i condamne pe părinții celei mai bune prietene după ce aceștia au ucis-o pe sora prietenei într-o ”crimă de onoare”.

În 2003, Shafilea Ahmed, în vârstă de 16 ani, a fost ucisă de mama și de tatăl ei, care apoi i-au aruncat trupul și au mințit poliția despre locul în care se afla.

Shahin Munir, în vârstă de 29 de ani, a ținut secretul crimei timp de patru ani, jurat în secret cu sora lui Shafilea, Mevish, cunoscută sub numele de Mev.

În cele din urmă, a decis să meargă la poliție, iar părinții Șafilei au fost condamnați.

Shahin, din Warrington, Cheshire, a spus: „Mersul la poliție a fost cel mai greu lucru pe care l-am făcut vreodată, dar știam că este corect. Am ajutat să obțin dreptate pentru Shafilea. Dar făcând acest lucru, mi-am pierdut cel mai bun prieten, Mev.” Shahin era o prietenă apropiată a lui Mev și cunoștea bine familia Ahmed.

Și știa că Mev a fost martorul oribilului „omor de onoare” pentru că ea a avut încredere în Șhanin, printr-o serie de scrisori emoționante. Shahin a făcut un pact cu Mev că nu va spune nimănui ce știe.

Dar, în iulie 2012, în urma achitării procesului de omor împotriva părinților lui Shafilea, Farzana și Iftikhar Ahmed, Șahin a decis să-și încalce promisiunea.

Dovada lui Shahin s-a dovedit esențială în asigurarea condamnării cuplului pentru omor și la pedeapsa lor la câte 25 de ani de închisoare.

Shahin a explicat: „Știam că este ceea ce trebuie să fac. Dar Mev nu i-ar spune niciodată mamei sau tatălui său, pentru că ar fi ca să-i înșele. De asemenea, i-a fost teamă că, dacă m-ar duce la poliție – sau dacă aș merge la poliție – chiar viața ei ar fi în pericol. A cântărit mult pentru mine și nu voiam să se întâmple nimic rău cu Mev. Am făcut rău celui mai bun prieten al meu care a avut încredere în mine și a avut încredere în mine. Cu toate acestea, o tânără inocentă și-a pierdut viața. Și asta mi-a dat puterea să fac față. Nu este vorba despre mine, nici măcar nu este vorba despre mama și tata. Este vorba despre Shafilea.”

Shahin și Mev s-au cunoscut când aveau doar șapte ani și au participat la aceeași moschee din Warrington, Cheshire.

Shahin a explicat: „Am fost educată ca musulman, dar lucrurile erau destul de relaxate acasă. Dar știam că casa lui Mev nu este aceeași stare.”

Prietenia lor s-a răcit când au crescut, dar cuplul s-a reapropiat la 17 ani în timp ce studiau în același colegiu.

Shahin s-a împrietenit, de asemenea, cu cealaltă sora lui Mev, Alesha – care, mult mai târziu, urma să ofere probe ale urmăririi penale.

Shahin a spus: „Alesha și cu mine ne-am văzut mai puțin după ce am început facultatea și am devenit cu adevărat prieteni cu Mev. Am fost cele mai bune prietene. A fost atât de ușor să vorbim cu ea; foarte amuzant și drăguț. Știam că Shafilea lipsise de câțiva ani și văzusem afișele dispărute, dar eran doar un copil când a dispărut.”

„Nu le-am întrebat niciodată pe Mev sau Alesha pentru că nu am vrut să mă implic. Dar știam că le era foarte dor de sora lor.”

Timp de câteva luni după intrarea în universitate, Shahin a simțit că ceva o deranjează pe Mev.

Ea a spus: „Am vrut să aflu ce nu este în regulă, dar nu am avut niciodată un minut doar cu Mev. Niciodată nu i s-a permis să iasă singură. Mama ei a luat-o de la facultate și a ținut-o strâns. Părinții ei i-au cunoscut numărul PIN pentru telefon, așa că i-au citit toate mesajele text. Știam că viața sa de familie a fost foarte severă. Dar habar n-aveam cât de grav era.”

În august 2008 Mev, care avea atunci 18 ani, a luat în sfârșit curajul să-i spună lui Shahin ce s-a întâmplat cu Shafilea.

Shahin i-a sugerat lui Mev să scrie ceea ce a deranjat-o. Mev a scris apoi două scrisori pe care le-a dat prietenului său.

Shahin a spus: „Am citit scrisorile din dormitorul meu și sângele mi se răcea. A fost oribil.” Dar în același timp, ea a explicat comportamentul Mev – și de ce a fost atât de speriată și neliniștită tot timpul.

Ea a continuat: „A fost îngrozită că ar putea fi următoarea”. A doua zi, fetele s-au întâlnit în parcul local pentru a discuta despre scrisori.

Shahin a spus: „I-am cerut să le citească și nu se poate pentru că era atât de supărată. M-a rugat să nu spun nimănui și i-am promis că nu o voi face.

„Mi-a spus că tatăl său a început să o bată pe Shafilea și că a încercat să-l oprească, dar mama lui a respins-o. Unul dintre ei a folosit o pungă de plastic pentru a o sufoca și într-un minut sau două, asta este totul – ea a dispărut. Shafilea se udase în luptă și săptămâni mai târziu mama ei curăța constant canapeaua.”

Ea a continuat, „Mev mi-a spus că ea și Alesha erau la fereastra dormitorului și au văzut că tatăl ei a pus ceva în valiză și a plecat. Mev s-a gândit că a luat trupul într-o valiză, deoarece a doua zi dimineață era o valiză goală în bucătărie. Încerca să-l țină împreună, dar, evident, m-a durut. El a spus că a doua zi mama lui era ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic.”

Mev a scris, de asemenea, în scrisori despre cum a fost afectată de coșmaruri după ce a văzut crima.

Se credea că tatăl lui Shafilea i-a dus cadavrul fiicei sale la 70 de mile spre Sedgwick, în districtul lacurilor, unde l-a aruncat în apropierea râului Kent. Rămășițele lui au fost descoperite cinci luni mai târziu.

Shahin a fost un vizitator frecvent la casa familiei după dispariția lui Shafilea, dar susține că părinții au devenit rapid ostili față de ea.

Ea a spus: „Nu au vorbit niciodată despre cine a ucis Shafilea. Părinții ei nu-mi plac și cred că au bănuit că Mev a avut încredere în mine. M-am luptat cu conștiința mea despre oportunitatea de a merge la poliție. Știam că este de datoria mea să o raportez. Dar eu făcusem o promisiune. A avut încredere în mine. Am fost singurul său confident.”

„Și știam că dacă mă duc la poliție, viața lui Mev ar fi în pericol. Știam că nu va avea niciodată puterea să depună mărturie împotriva părinților și, prin urmare, o va lăsa într-o poziție imposibilă. Am încercat de nenumărate ori să conving pe Mev să meargă la poliție, dar mi-a spus că trimiterea părinților săi în închisoare nu-i va readuce sora, iar m-a implorat să-i păstrez secretul.”

„Am fost îngrozit de părinții lui. Am sunat la poliție de mai multe ori pentru că eram preocupat de siguranța lui Mev.” … „De două ori, Mev a fugit de acasă și a venit să stea cu mine la universitate. A crezut că părinții ei o vor ucide. Era ca un joc de așteptare.”

Șahin a ținut-o secret timp de patru ani. Dar Alesha s-a dus la poliție și le-a spus că și-a văzut părinții să-l ucidă pe Shafilea. Părinții, cei doi Ahmed au apărut în instanță.

Curtea a auzit că Shafilea a refuzat să accepte o căsătorie aranjată în timpul unei vizite în Pakistan cu puțin timp înainte de a muri în 2003 – și chiar a băut înălbitor într-o tentativă de sinucidere.

Procurorii au spus că cei doi părinți și-a ucis fiica, deoarece au simțit că obiceiurile „occidentale” de a se machia și de a vorbi cu băieții au adus necinste familiei.

În timpul probelor, Shahin, care a studiat psihologia la universitate, a decis în cele din urmă să meargă la poliție. Shahin a spus: „Când Alesha a spus în instanță că ochii sorei sale au fost larg deschiși la moartea ei, a repurtat in memorie totul. Am sunat la poliție și le-am spus că pot demonstra că Alesha nu minte. Am scrisori pentru ei pe care Mev le-a scris acum patru ani. Mev nu știa că le mai am. Ea a cerut să returneze originalele și să le fi sfâșiat, dar le-am fotocopiat.

Mev i-a trimis lui Shahin un mesaj text prin care i-a cerut să spună poliției că a mințit. Șahin a refuzat și a petrecut patru zile în instanță, oferind dovezi împotriva lui Ahmed.

Dovada lui a fost crucială. Acum, Shahin nu are niciun regret pentru ceea ce a făcut, în ciuda cauzei judecătorești care îi influențează studiile universitare și îi provoacă multă anxietate. Dar prietenia lui cu Mev este ruptă.

O zi anuală de pomenire, inspirată de Șafilea, este organizată în fiecare an pentru ziua ei de naștere, 14 iulie, pentru a-și aminti de cei care s-au pierdut pentru a onora uciderea.

Shahin a spus: „Mev mă învinovățește pentru că părinții îi sunt în închisoare. Ea simte multă mânie față de mine și nu mai vorbim. Am avut multe gesturi urâte din partea foștilor prieteni și a comunității noastre. Este dureros, dar tot simt că am făcut lucrurile corecte. Mă gândesc la Shafilea în fiecare zi, întrebându-mă ce fel de tânără va deveni. Vorbind, sper să pot salva o altă viață.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here