O femeie, deși aflată în comă timp de trei luni și jumătate din cauza unei forme severe de encefalopatie, a dat naștere unui copil

Femeia ajunsese la a opta lună iar medicii au stabilit intervenția pentru că erau în pericol viața ambelor, a ei și a fătului. O echipă de 30 de specialiști au ajutat la naștere copilului.

O femeie aflată în comă timp de trei luni și jumătate din cauza unei forme severe de encefalopatie a dat naștere unui copil la spitalul Carlo Poma din Mantova. Fetița, care a ieșit la lumină joi, după 8 luni de gestație, este bine. Nașterea a fost asistată de o echipă de 30 de persoane, inclusiv medici, asistente medicale și tehnicieni, condusă de ginecologul Giampaolo Grisolia. Nu este sigur că femeia, aflată încă într-o comă ușoară, ar ști că a dat naștere pruncului.

Ea a fost în comă timp de peste trei luni. A început cu un stop cardio-circulator brusc, care a dus apoi la un accident vascular cerebral. Femeia, în vârstă de 33 de ani, diagnosticată cu daune neurologice și, de atunci, a fost în stare de comă ușoară. Respiră fără aparate și în anumite momente este trează, dar nu poate vorbi. Ceea ce a reușit însă…  a fost completarea sarcinii, care a început cu cinci luni înainte de boală. Fetița s-a născut la spitalul din Mantova, unde mama ei a fost transferată la sfârșitul lunii Mai, pentru începerea un tratament de recuperare.

Echipa medicilor au monitorizat permanent starea ambelor și astfel, după ce a constatat că organele fătului au fost suficient de dezvoltate, intervenția cezariană a fost planificată. La 15 iunie, ora 11:30, o echipă de lucru formată din specialiști din șapte departamente diferite și coordonată de ginecologul Giampaolo Grisolia a dat naștere copilului. Mama în timpul nașterii și-a deschis ochii de câteva ori, dar nu a vorbit. Prin urmare, nu se știe dacă și-a dat seama că a născut. Pe de altă parte, tatăl și bunica au așteptat în afara sălii de operații pe întreaga durată a intervenției.

În ciuda faptului că a fost obligată să nască în a opta lună de sarcină, copilul este bine. Greutatea si funcțiile vitale sunt complet normale,  au asigurat medicii. Cu toate acestea, a fost transferată la Departamentul de Patologie Neonatală a aceluiași spital. În ceea ce privește mama, cu toate acestea, încă se află în dezechilibru. Atâta timp cât nu poate comunica, de fapt, nu este încă posibil să se stabilească care vor fi consecințele patologiei sale. Sursa: tgcom24