O insulă complet independentă energetic de continent a fost făcută de scoţieni

25

Insula Eigg are doar 9 km în lungime şi circa 5 în lăţime. Ea se alimentează exclusiv din contul surselor de energie regenerabilă şi poate servi drept exemplu cum va arăta energetica viitorului

Circa 20% din populaţia planetei (1,3 miliarde de oameni) nu au acces la energie electrică. Muţi dintre ei trăiesc în locuri greu accesibile şi fără infrastructură. Este greu să te conectezi la reţea, cînd ea e departe, sau cînd ea este, dar nu funcţionează în modul cuvenit. Anume de aceea, energetica regenerabilă poate fi utilă – ea nu doar generează energie pură şi ieftină. Ea nu are nevoie de reţeaua naţională, la care sînt conectate staţiile atomice puternice. Este real să folosim panourile solare sau generatoare eoliene mici, la fel cum fac oamenii de pe insula Eigg.

În 2008, Eigg a devenit prima comunitate din lume, care a lansat un sistem energetic autonomi, ce foloseşte apa, vîntul şi soarele. Totul a fost făcut de localnici cu propriile lor forţe.

În prezent, acolo funcţioneată patru centrale eoliene ce furnizează 24 kWt în reţea. Panourile solare produc pînă la 50 kWt. Instalarea panourilor solare pe insulă ar putea părea stranie, pentru că anual, ele nu produc multă energie. În schimb vara, ele produc cu mut mai multă energie. Pe insulă mai sînt trei hidrocentrale – una de 100 kWt şi două de 5 şi 6 kWt.

Un alt fapt curios este că locuitorii insulei Eigg au implementat acest proiect fără a avea studii sau experienţă în domeniu. Pe insulă nu există nici un inginer electric.

Dar există un mare dezavantaj – investiţii mari. În general, construcţia sistemului a costat 1,66 milioane de lire sterline, o mare parte dintre care a fost acordată de Uniunea Europeană. Dar în ţările cu o economie mai salbă, unde acest ajutor financiar este inaccesibil, implementarea unor asemenea proiecte ar putea fi complicată.

Totuşi, există şi perioade, mai ales primăvara, cînd timpul nu vrea să colaboreze şi locuitorii insulei sînt nevoiţi să includă cîteva generatoare diesel. Însă 95% din tot timpul, insula foloseşte exclusiv energie curată.  Sursa: rodovid.me

Facebook Comments