O lume cu probleme psihice – desigur, TU NU!

o lume bolnavă psihic

Știm cu toții că mintea ne poate juca feste și chiar pățim asta din când în când. Însă atunci când festele iau proporții de necontrolat, nu mai e de glumă. Îți prezentăm 5 tulburări psihice bizare, de care probabil n-ai mai auzit.

1. Sindromul Quasimodo, obsesia pentru un defect minor

Sindromul Quasimodo – denumit științific dismorfofobie – este o tulburare psihică extrem de periculoasă. Cei care suferă de acest sindrom au o obsesie ieșită din comun pentru un defect fizic minor pe care-l au.

Se uită mereu în oglindă, încercând să găsească un unghi din care respectivul defect nu se vede. Refuză să fie fotografiați și au o preocupare obsesivă pentru modul în care arată. Încet, cei afectați de sindromul Quasimodo se retrag din viața socială, limitează contactul cu alte persoane și își dezvoltă o imagine total deformată despre propriul aspect.

În timp, această obsesie duce la depresie, iar uneori chiar la suicid. Potrivit specialiștilor, este foarte probabil ca Michael Jackson, scriitorii Franz Kafka și Sylvia Plath, dar și artistul Andy Warhol să fi suferit de această afecțiune. De altfel, cei patru nu sunt singurele celebrități care au suferit tulburări psihice.

2. Tulburări psihice misterioase – Erotomania

Cei care suferă de erotomanie sunt absolut convinși că o persoană celebră este îndrăgostită de ei. Pacienții sunt convinși că admiratorii lor imaginari își arată dragostea prin semne speciale, semnale secrete, telepatie și mesaje codate.

Unul dintre cele mai celebre exemple ale acestei tulburări psihice a fost descris de psihiatrul francez Gaëtan Gatian de Clérambault. Una dintre pacientele lui De Clérambault a dezvoltat o obsesie pentru regele Marii Britanii, George al V-lea.

Femeia obișnuia să stea în fața Palatului Buckingham ore întregi, convinsă fiind că regele îi transmite mesaje de dragoste de după perdele. În unele cazuri, cei care suferă de erotomanie pot recurge la gesturi necugetate doar pentru a-i impresiona pe cei care fac ținta obsesiei lor.

3. Sindromul Capgras: incapacitatea de a recunoaște un apropiat

Nimeni nu știe care sunt cauzele acestei tulburări psihice. Cei care suferă de sindromul Capgras sunt convinși că o persoană foarte apropiată lor (de obicei părinții sau soțul ori soția) a fost înlocuită de un impostor.

Practic, pacientul poate percepe fețele și recunoaște că acestea îi sunt familiare, dar respectivul chip nu le stârnește sentimentul de familiaritate. Din moment ce legătura emoțională este distrusă, bolnavul este convins că persoana în cauză nu poate fi cine pretinde că este.

4. Criptomnezia, plagiatul inconștient

Cum ar fi să te uiți la filmul „Tăcerea mieilor” și să fii convins că acțiunea din film ți s-a întâmplat ție? N-ar fi prea plăcut, nu-i așa? Ei bine, cei care suferă de criptomnezie pățesc asta frecvent. Ei nu sunt capabili să distingă între evenimentele pe care le-au trăit personal și cele din vis, pe care le-au citit sau auzit.

Practic, pacienții uită sursa informației, iar apoi nu-și mai pot da seama dacă o idee sau o experiență le aparține lor sau unei alte persoane.

5. Sindromul „Alice în Țara Minunilor” sau realitatea deformată

Una dintre cele mai bizare tulburări psihice este sindromul „Alice în Țara Minunilor”. Botezată după celebra carte a lui Lewis Carroll, boala are manifestări la fel ce ciudate ca întâmplările din carte. Pacientul are o imagine total distorsionată a realității. El percepe obiectele din preajmă ca fiind mult mai mari sau mai mici decât sunt în realitate.

Distanța și spațiul sunt, la rândul lor, deformate, iar uneori chiar și timpul este perceput în mod distorsionat. La fel ca personajul Alice, cei care suferă de acest sindrom trăiesc într-o realitate în continuă schimbare și nu pot fi siguri pe nimic din ce-i înconjoară. Totuși, toate aceste procese se petrec doar la nivelul minții, sistemul senzorial fiind perfect sănătos. Potrivit: incredibilia