O nouă disciplină școlară: ”Educația rutieră” – România își apără copiii

Pe fondul tot mai crescândei mortalități în accidente rutiere,  a ușurinței cu care se obține un permis de conducere… iată o măsură unică și lăudabilă, o nouă disciplină școlară și sperăm că astfel de materii noi să se înmulțească, să cuprindă un minim de cunoștințe juridice, financiare, civice, de prim ajutor și altele…

Elevii vor avea ore de educație rutieră la școală din anul 2021-2022, potrivit unui proiect adoptat tacit de Camera Deputaților și pus în dezbatere la comisia de învățământ de la Senat.

Proiectul de lege prevede ca până la sfârșitul anului 2020, Ministerul Educației, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, să elaboreze o strategie privind educația pentru prevenția rutieră a elevilor.

Proiectul propus în luna mai a fost adoptat tacit în Camera Deputaților arată că elevii trebuie să fie educați în sensul prevenției unor accidente. Articolul care modifică legea educației prevede că:

Art. 65 – După alin. (6) se introduce un nou alineat, alin. (6¹) cu următorul cuprins: Ministerul Educației Naționale, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, elaborează o strategie privind educația pentru prevenția rutieră a elevilor până la data de 31 decembrie 2020. Strategia va fi transpusă în planurile-cadru de învățământ începând cu anul școlar 2021-2022.

„Strategia trebuie să fie transpusă în planurile-cadru de învățământ începând cu anul școlar 2021-2022. Ideal ar fi ca elevii din învățământul obligatoriu de stat, privat și confesional să beneficieze de cel puțin un curs de prevenție rutieră o dată la două săptămâni. Școala va putea decide dacă această practică va fi extinsă prin curriculumul la decizia școlii, la propunerea consiliului profesoral”, se precizează în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Proiectul arată că pentru început orele se vor ține lunar sau bilunar, însă fiecare școală va putea să decidă, la propunerea consiliului profesoral, ca aceste cursuri să se țină la intervale mai scurte, inclusiv săptămânal.

Guvernul a trimis un punct de vedere pentru acest proiect, în care a arătat că nu susține adoptarea unui astfel de proiect, pe motiv că o astfel de materie nu se justifică în condițiile în care există deja o disciplină Educație pentru prevenirea riscului rutier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.