O nouă tehnică pentru cultivarea legumelor și fructelor favorabilă zonelor aride – apă de mare și energia solară

Apa sărată și climatul uscat al deșertului poate să nu pară o rețetă bună pentru creșterea produselor agricole sănătoase, dar tocmai asta a reușit să facă un grup de oameni de știință.

Cercetătorii de la compania britanică Seawater Greenhouse au descoperit o modalitate rezistentă la secetă de a cultiva fructe și legume pur și simplu folosind energia solară și apa sărată pentru irigare și răcire.

Compania a început proiectele de plantare în regiuni aride, precum Australia, Abu Dhabi, Somalia, Oman și Tenerife. În ciuda climatului dur al acestor locuri, plantațiile sunt capabile să crească și mii de kilograme de produse să rezulte prin simpla creare de „case de răcire” din pereți groși de carton umezit.

În timp ce serele de sticlă sunt concepute pentru a menține grădinile umede și calde, structurile de carton folosesc „răcire evaporativă” pentru a menține interiorul structurilor plantației umed și proaspăt.

Proiectarea panourilor din carton ondulat ajută la răcirea vântului care vine din afara structurii. În același timp, o mică pompă cu energie solară livrează apă de mare în partea de sus a panourilor, astfel încât să se poată scurge prin pereții din carton.

Această tehnică de „răcire prin evaporare” creează condițiile perfecte pentru produsele agricole din regiunile afectate de secetă.

Mai mult, deoarece apa de mare este colectată și recirculată în mod repetat prin panourile de carton, sarea poate precipita din pereți. Acest lucru nu numai că ajută la fortificarea cartonului, dar poate fi, de asemenea, colectată și vândută pentru un nou profit.

Potrivit fondatorului Charlie Seaon, ar fi nevoie de doar aproximativ 2.000 de hectare din aceste instalații pentru a alimenta toată Somalia, care este o țară de aproximativ patru milioane de oameni.

După ce a finalizat proiectul în Somalia, în noiembrie 2017, produce aproximativ 300-750 tone de roșii pe an – iar specialiștii susțin că sunt foarte încântați și că au  intenția de a lansa și mai multe proiecte în regiuni predispuse la secetă în întreaga lume.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.