O româncă, stomatolg în Franţa, supranumită „măcelarul”, condamnată după ce a mutilat 22 de pacienţi

O româncă, stomatolg în Franţa, supranumită „măcelarul”, a fost condamnată, după ce a mutilat 22 de pacienţi, într-o perioadă de doi ani. Unuia dintre ei i-a scos 15 dinţi sănătoşi, deşi omul venise la cabinet doar pentru un dinte cariat.

Românca, a cărei identitate şi vârstă nu au fost făcute publice, a şocat întreaga Franţă, după ce s-a aflat povestea. Stabilită la Angouleme, ea a făcut intervenţii stomatologice inclusiv în bucătăria casei în care locuia. Victimele sale, 22 la număr, sunt toate de pe Coasta de Azur.

Unul dintre pacienţi s-a dus la cabinet pentru o durere la un incisiv, durere provocată de o carie mică. A plecat cu doar 4 dinţi intacţi în gură. Un alt pacient a suferit o triplă extracţie atât de neglijent efectuată încât şi după 6 ani de la acel episod are nevoie de tratament. „Un adevărat măcelar”, a fost declaraţia uneia dintre victime, un avocat, la proces.

Românca făcea deseori extracţii şi alte intervenţii fără anestezie, astfel că nu de puţine ori pacienţii leşinau în cabinet. Mărturiile tuturor celor 22 de oameni care au avut de suferit între 2010 şi 2012 au constituit tot atâtea probe împotriva româncei.

Marţi, ea a fost condamnată de un tribunal francez la 3 ani de închisoare cu suspendare şi o perioadă de probă în toţi aceşti trei ani. De asemenea, i s-a interzis să mai practice vreodată meseria de medic stomatolog, să lucreze într-un cabinet medical, de orice fel, în orice funcţie sau să desfăşoare pe teritoriul Franţei vreo activitate comercială.

Românca a fost obligată şi să plătească despăgubiri fiecăreia dintre victimele sale, între 400 şi 20.000 de euro, în funcţia de vătămările aduse acestora.