oamenii urmăresc mai degrabă dietele nutriționiștilor decât posturile creștinești

Primii teologi creștini care au inițiat obiceiul posturilor nu erau dogmatici pe cât erau de atenți științific, am putea spune, la sănătatea oamenilor. De pe atunci se știa despre efectele benefice ale unei diete, ceea ce se traducea de pe atunci în expresia CUMPĂTARE. Detoxificarea organismului, consumul de legume și fructe, eliminarea abuzurilor, și așa mai departe, asigurau omului o viață sănătoasă iar dacă această dietă era însoțită și de rugăciune, astfel și o igienă sufletească, viața omului căpăta un curs longeviv și împlinitor… Astăzi, oamenii urmăresc mai degrabă dietele nutriționiștilor decât posturile creștinești, deși în esență, aparent, sunt cam aceleași reguli, dar ”dă bine” la …trendismul sau snobismul actualist!… Moda consumismului excesiv, mese regești și apoi fugulița la spa și cure de slăbit!… Amintește cumva de epoca romană când romanii mâncau și apoi mergeau în vomitorii pentru ca să facă loc altor serii de bucate, doar pentru a simți gustul (ne)îndestulării…! Unii devin vegetarieni, alții vegani, alții pur și simplu țin postul așa cum au învățat de la bunicii și părinții lor și …foarte bine fac!…

Oamenii devin vegetarieni din multe motive. În principal, fiindcă vor să se simtă plini de energie, să scape de riscul de a face diverse boli și de a scădea în greutate. Dacă va întrebați, este oare în ordine să renunț la carne, îmi va face bine? Specialiștii spun: cu siguranță!

Veți scapă de inflamații – Când consumați brânză, carne și alimente procesate, veți avea și diverse afecțiuni inflamatorii. Inflamația cronică este strâns legată de atacurile de cord, de accidente vasculare cerebrale, ateroscleroza, diabet și boli autoimune. Mâncărurile bazate pe legume sunt bogate în antioxidanți și fibre, deci natural anti-inflamatorii. Un studiu ne arată că vegetarienii își reduc semnificativ proteină C reactivă (CRP), nivelul de proteină C reactivă ridicat din sânge poate indică o gama largă de afecțiuni. Este o proteină sintetizată în ficat, ale cărei niveluri în sânge cresc în inflamație. Ea nu este însă specifică, adică nu poate indica natura sau localizarea respectivului proces inflamator.

Veți reduce nivelul colesterolului – Creșterea colesterolului poate duce la accidente vasculare cerebrale și boli de inima. Carnea este bogată în grăsimi săturate, ceea ce duce la creșterea nivelului de colesterol din sânge. Multe studii arată că, atunci când oamenii mănâncă vegetarian, colesterolul din sânge scade până la 35%. Dietele pe baza de legume și produsele integrale va reduc nivelul de colesterol din sânge, deoarece conțin cantități mici de grăsimi săturate și colesterol zero. Este cunoscut faptul că alimentația vegetariană este bogată în fibre, iar fibrele reduc colesterolul din sânge.

Scădeți dramatic riscul de a face diabet de tip II – Este dovedit că o dietă bogată în carne roșie va crește riscul de a face diabet de tip 2. Amatorii de carne au șanse duble de a face această boală, în comparație cu vegetarienii. Dacă mâncați carne o dată pe săptămână, creșteți riscul de a face diabet cu 74%! Poate va întrebați de ce consumul de carne duce la diabet de tip 2. Fiindcă grăsimea animală, nitritul de sodiu și fierul de proveniență animală distruge celulele pancreatice, cauzează inflamații, duce la îngrășare și perturbă buna funcționare a insulinei.

Un microbiom intestinal mai sănătos – Microbiomul intestinal este numele colectiv al tuturor microorganismelor care trăiesc în corpul nostru. Aceste microorganisme sunt cheia pentru a avea o sănătate bună. Acestea ajută procesul digestiei alimentelor, pregătesc sistemul imunitar, produc nutrienți vitali, mențin sănătatea țesutului intestinal și ne protejează de cancer. Un studiu a arătat că microorganismele au, de asemenea, un rol în diabet, obezitate, boală intestinală inflamatorie, boli hepatice și boli autoimune.

Dietă vegetariană va poate ajută să aveți un microbiom intestinal mai sănătos. Fibrele vegetale vor facilita prezența bacteriilor sănătoase în intestinele noastre, ne vor „curată” și desfundă arterele, reducând astfel riscul de infarct.

Veți beneficia de nivelul optim de proteine – Dieta carnivoră pompează în organism mai multe proteine decât are corpul nevoie. Efectul nu este o super putere, ci dimpotrivă, o slăbire a organismului. În plus, vine cu exces de grăsime, duce la îngrășare, diabet zaharat, inflamații, boli de inima și cancer. Proteinele vegetale sunt cele bune pentru organism, care ne protejează de bolile cronice. Hrănindu-va vegetarian, nu mai este nevoie să va monitorizați aportul de proteine, nici să luați suplimente, întrucât organismul știe singur să își dozeze cantitățile. Organismul uman este o mașinărie uluitoare, care nu da greș. Trebuie doar să ii fie sprijinite procesele naturale, când este perturbat, este firesc să reacționeze.

Și în tot acest proces, să nu uităm elementul esențial: apa. Hidratați-va corect și corpul vă va mulțumi.