Ofensiva internațională anti-mafia – Ndrangheta a primit o grea lovitură în Canada și Italia

Poliția canadiană a arestat nouă membri suspectați aparținători ai grupului de criminalitate organizată din Calabria, Ndrangheta, acuzați de spălare de bani și jocuri de noroc ilegale în zona Toronto.

Pentru mai mult de trei zile, Poliția a percheziționat 48 baruri, întreprinderi și locuințe legate de grup, a urmat sechestrarea unor active în valoare de 35.000.000 de dolari (26.800.000 dolari SUA), inclusiv cinci Ferrari.

Cei nouă suspecți au fost arestați pentru o serie de acuzații, inclusiv spălarea banilor, frauda guvernamentală și participarea la grup penal organizat.

Poliția canadiană are sub urmărire un alt om cu acuzații de jocuri de noroc ilegale și droguri.

În Italia, Poliția a arestat 12 persoane și a căutat încă două, într-o investigație paralelă pentru asociere la mafie, posesie ilegală de arme, transferuri de bunuri frauduloase și alte infracțiuni.

Fondatorul ndragheta Antonio Macri
Fondatorul ndragheta Antonio Macri

„Ndrangheta este o organizație criminală foarte periculoasă”, a declarat Fausto Lamparelli, un investigator italian anti-mafia care a participat  la o conferință de presă lângă Toronto. „Organizațiile criminale nu recunosc granițele.”

Unul dintre oamenii arestați joi a fost Angelo Sonmeni, alias „tâlharul” sau „banditul”, care a fost căutat în Italia timp de aproape un deceniu și îl așteaptă o pedeapsă de 20 de ani închisoare.

Pentru că el este un cetățean canadian și crima de asociere la clanuri mafiote nu există în Canada, el nu a putut fi extrădat și a trăit confortabil în Vaughan, o suburbie din Toronto.

În Canada, el a dezvoltat o operațiune masivă de spălare a banilor, potrivit Poliției din York, Carl Mattinen, care a ajutat la conducerea anchetei. Banii au fost spălați prin cazinourile din Canada, a adăugat Mattinen, spunând că Organizația Sonmeni a „spălat un exces de 70.000.000 dolari australieni în câțiva ani.”

Așa-numita „Sonmeni Group” a gestionat, de asemenea, cazinouri ilegale, dintre care 11 au fost confiscate de către Poliție. Poliția a confiscat 27 de case și 23 de vehicule de lux, inclusiv Ferrari, evaluate la 880.000 de dolari.

Ndrangheta este omniprezentă în regiunea de Sud Italia, Calabria, situat la vârful afacerilor, depășind Cosa Nostra din Sicilia și a devenit cel mai puternic grup criminal organizat din peninsulă.

Anchetatorii italieni spun că Ndrangheta, care este formată din zeci de clanuri mai mici, care răspund nominal la un grup de directori seniori din Calabria, câștigă milioane de euro pe an ca principalul broker de cocaină din Europa. Dar, totuși, Calabria rămâne cea mai săracă și cea mai subdezvoltată regiune din Italia.

Legislația anti-mafia strictă facilitează autorităților să profite de activele legate de mafia din Italia, ceea ce înseamnă că grupul investește deseori câștigurile sale criminale în străinătate.

Mattinen a declarat că operațiunea a afectat liderii clanului și resursele lor.

„Ei sunt un grup foarte puternic și violent, astfel încât modul pe care le-am abordat în anchetă au fost menite de a atinge mai sus, Fundația care le permite să existe, nu infracțiunile individuale”, a spus Mattinen.

„Contabilitatea criminalistică nu se teme, matematica nu se teme, dovezile documentate nu se tem… Putem lua în considerare faptul că, în instanță, fără preocupări pentru eventuale frici a celor din justiție față de Comunitate și Ndrangheta”, a adăugat el.

Ancheta canadiană este în curs de desfășurare, a adăugat Mattinen. „Este lucru cert, după aproape un an de documentare, avem o mulțime de informații pentru a merge și mai departe.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.