Ōkunoshima – „Insula Iepurilor”

Ōkunoshima – numită şi „Insula Iepurilor” este o insulă mică situată în Marea Mării Insulelor Japoneze, în orașul Takehara din prefectura Hiroshima. Pe insulă sunt locuri de interes istoric dar şi foarte mulţi iepuri. Japonezii îi spun Usagi Shima. Animalele sunt foarte frumoase şi blînde, mai ales că trăiesc în apropierea oamenilor de multă vreme. Ōkunoshima a jucat un rol cheie în timpul celui de-al doilea război mondial. Acolo a fost o fabrică de gaze otrăvitoare. În 1925, Institutul Imperial Japonez al Institutului de Știință și Tehnologie a inițiat un program secret de dezvoltare a armelor chimice, bazat pe cercetări ample care au arătat că armele chimice au fost produse în întreaga Statele Unite și Europa. Japonia a semnat Protocolul de la Geneva din 1925, care a interzis folosirea războiului chimic. Fabrica a fost construită în perioada 1927-1929 și găzduia o instalație de arme chimice care a produs peste șase kilotone de gaze lacrimogene. Ruinele uzinei de producție a gazelor și a stației electrice care le-a furnizat sunt încă în picioare şi astăzi.

Iepurii erau folosiţi în fabricile de muniții pentru a testa eficacitatea armelor chimice. După război au fost eliberaţi, iar zona a fost declarată parc natural. Din anul 1934 Ōkunoshima face parte din Parcul Naţional „Setonaikai”.Astăzi, vînătoarea lor este interzisă prin lege, aceste animale fiind protejate.

Pentru a se ajunge pe insulă, se poate lua feribotul din Tadanoumi sau Ōmishima. Sau, cea mai bună modalitate de a accesa insula de pe continent este cu trenul din gara Mihara. Apoi de acolo se ia un tren local către Tadanoumi, de unde se ia feribotul. Insula este departe de Tokyo, dar foarte mulţi turişti vin din capitală să admire iepurii şi să facă poze cu ei. Animalele sunt foarte prietenoase dar li se recomandă turiştilor să îşi pună mănuşi, mai ales cînd le dau de mîncare, ca să nu fie muşcaţi.