Omenirea risipeşte fără discernămînt resursele preţioase

Omenirea, la ora actuală risipește fără nici un discernămînt resursele preţioase de care dispune. Pămîntul este sufocat de masa de oameni care consumă fără limită. Indicii de consum ale planetei sînt de fapt echivalentul resurselor de pe o planetă și jumătate, şi asta pentru că este necesar să se susţină stilul de viață din prezent. Ţările bogate consumă foarte mult. Cele mai importante resurse se risipesc în ţările bogate.

Oamenii folosesc deja resursele unei planete și jumătate încă din din 2007. Amprenta ecologică a Pămîntului — adică suprafața de pămînt și volumul de apă necesare pentru a produce resursele utilizate de populație într-un an — a ajuns la dublul celei din 1966.

Totul a scăpat de sub control şi dacă nimic nu se va schimba în modul nostru de consum, omenirea va avea nevoie în acest ritm de resursele de pe două planete pentru a-și asigura nevoile de-a lungul unui an, începând cu 2030. acesta este un semnal de alarmă, pentru că nu vom mai avea resurse. Nu vom mai avea efectiv ce şi de unde să consumăm.

Dacă fiecare om de pe planetă ar trăi la standardul de viață mediu occidental, din SUA sau din Arabia Saudită, am avea nevoie de resursele de pe 4,5 planete identice Pămîntului. Dimpotrivă, dacă toți locuitorii planetei ar trăi ca un om obișnuit din India, capacitatea Pământului ar fi folosită doar la jumătate.

Toţi oamenii de ştiinţă şi cei din zona mediului trag efectiv un sistem de alarmă şi încearcă să arate, prin raporturile lor, că sîntem deja la limită în ceea ce priveşte consumul. Nu ar fi rău să fim mai conştienţi şi mai implicaţi în tot ceea ce înseamnă echilibru pe consum.