Opinii germane după votul din UK

Viitorul politic al Marii Britanii este foarte incert după alegerile parlamentare de joi. Pierderea majorităţii absolute de către conservatorii premierei Theresa May este comentată cu îngrijorare de politicienii germani, care nu se bucură deloc de înfrângerea suferită de susţinătorii ieşirii din UE. Eurodeputatul german Elmar Brock, membru al CDU, se îndoieşte că negocierile de Brexit vor debuta, deşi sunt programate zilele viitoare. „Pentru noi ar fi fost cel mai bine ca Theresa May să câştige cu largă majoritate şi să poarte negocieri oneste. Astfel, ar fi fost în situaţia să-şi asigure majorităţi parlamentare”, a declarat el pentru postul naţional de radio german, Deutschlandfunk. Ori, după alegeri, UE „nu dispune de un partener capabil de acţiune de cealaltă parte”, a completat Brok.

Unii observatori au presupus că rezultatul votului din insulă produce satisfacţie la Bruxelles şi Berlin. May s-a declarat în repetate rânduri adepta unui „Brexit dur”, fără concesii făcute UE şi fără rămânerea Marii Britanii în piaţa internă europeană. Aceasta a însemnat o opoziţie totală faţă de politica propusă de cancelara germană Angela Merkel, care s-a pronunţat pentru un Brexit cât mai edulcorat.

Brok consideră însă că eşecul la urne al Theresei May nu este un vot pro sau contra Brexit, ci un semnal clar de politică internă adresat premierei de la Londra. Aceasta a pierdut, în opinia eurodeputatului, pe perioada campaniei electorale, „orice urmă de autoritate”, din cauza mesajelor electorale nepotrivit alese şi a incapacităţii de a conduce. De aceea, campania electorală a fost dominată de carenţele existente în sistemul social britanic şi de chestiunea nesoluţionată a ameninţării teroriste.

Oettinger: „Fără guvern nu vor exista negocieri”

Concluzii asemănătoare a exprimat şi colegul de partid al lui Brok, comisarul european pentru buget, Günther Oettinger. Acesta a declarat pentru Deutschlandfunk: ” A fost o alegere critică la adresa situaţiei din Marea Britanie”. De aceea, Oettinger se aşteaptă la o  mare instabilitate politică la Londra şi multă nesiguranţă în relaţiile cu UE. „Cu un partener de negociere slab există pericolul ca rezultatul alegerilor să fie nesatisfăcător pentru ambele părţi”.

Oettinger a subliniat că nu există motive de satisfacţie după rezultatul alegerilor. Un guvern britanic capabil de acţiune este acum mai necesar ca oricând. Şi pentru UE sunt multe în joc, fiindcă Marea Britanie a contribuit anual cu aproximativ 13 miliarde de euro la bugetul Uniunii, ocupând locul doi la acest capitol, după Germania. Ori, după Brexit, este posibil să li se ceară celorlalte state membre ale UE contribuţii mai mari la bugetul comunitar.

Oettinger s-a arătat de asemenea încredinţat că, dacă va fi perfectat un acord de Brexit până în data de 29 martie 2019, aşa cum este programat, negocierile propriu-zise trebuie încheiate până în toamna anului 2018. Urmând ca în timpul rămas parlamentele statelor membre ale UE şi Parlamentul European să voteze acordul. Doar că „fără guvern nu sunt posibile negocieri”, a subliniat comisarul.

Martin Schulz vrea să se întâlnească cu liderul laburiştilor britanici

Social-democratul german Michael Roth, secretar de stat pentru probleme europene în cadrul Ministerului de Externe de la Berlin, s-a grăbit în răstimp să amintească responsabililor britanici de răspunderea ce le revine la nivelul politicii europene în ansamblu. Pentru postul de televiziune german ZDF, el a declarat că este necesar cât mai rapid un guvern capabil de acţiune, „care să menţină unită Marea Britanie”.  Responsabilul a cerut de asemenea începerea fără întârziere a negocierilor de Brexit fiindcă ceasul ieşirii britanicilor din UE ticăie deja.

Martin Schulz, liderul formaţiunii social-democrate din Germania şi candidat la funcţia de cancelar la alegerile legislative din septembrie, a anunţat pe twitter că vrea să se întâlnească cât mai rapid cu putinţă cu liderul laburiştilor britanici, Jeremy Corbyn. El l-a felicitat pe omologul său britanic cu exclamaţia: „Ce spectaculoasă revenire din handicap!”

Rezultatul bun al laburiştilor britanici a fost salutat şi de europarlamentarul ecologist german Reinhard Bütikofer. Dar vidul de putere de la Londra înseamnă pentru el condiţii neprielnice pentru debutul negocierilor de Brexit. „Timpul rămas pentru o negociere înţeleaptă a termenilor ieşirii Marii Britanii din UE devine foarte scurt din cauza neclarităţii privind viitorul guvern”, a declarat el agenţiei de presă DPA.

Nesiguranţa este otravă pentru comerţul exterior german

Rezultatul alegerilor din Marea Britanie este foarte nefavorabil economiei germane, fiindcă insula este ce-a de-a treia piaţă de desfacere, ca mărime, pentru produsele sale de export. „Foaia de drum pentru negocierile de Brexit a devenit acum maculatură”, a explicat Martin Wansleben, înalt responsabil în cadrul Camerei Germane pentru Industrie şi Comerţ (DIHK). Preşedintele comerţului exterior german, Anton Börner, a exprimat la rândul său temerea că un guvern britanic slăbit ar putea prezenta pe masa negocierilor de Brexit cereri şi mai radicale. Wansleben a pledat însă, dincolo de rezultatul votului, pentru menţinerea neschimbată a capitolelor de negociere a ieşirii Marii Britanii din UE. Viitorul cetăţenilor UE în Regatul Unit trebuie să rămână unul din capitolele de negociere centrale, a evidenţiat el. „Companiile germane au nevoie de un acord urgent privind statutul viitor al britanicilor care trăiesc în Germania şi al cetăţenilor UE care trăiesc în Regatul Unit”, a subliniat Wansleben.(dw.com)