Orchestra Simfonică Bucureşti – cea mai cunoscută orchestră privată din România

Cătălin Oprițoiu, Gabriel Gheorghe şi Alexandru Duţulescu se cunosc de mici. Au locuit în acelaşi cartier, au frecventat aceeaşi şcoală. Viaţă i-a trimis apoi în toate colţurile lumii, dar i-a adus înapoi în Bucureşti – oraşul pe care îl iubesc şi pe care vor să îl schimbe prin cultură. Reţeta lor este una cât se poate de neobişnuită: au format cea mai cunoscută orchestra privată din România. Într-o ţară în care proiectele culturale se nu se regăsesc printre priorităţile bugetare, Orchestra Simfonică Bucureşti se bazează doar pe finanţări private.

”Uşor, uşor am reuşit să construim un brand şi lumea să ne ştie, cel puţin în Bucureşti. Eu cred că piaţa liberă a avut nevoie de noi. Pentru că noi suntem o orchestra simfonică uşor atipică. Suntem diferiţi prin evenimentele pe care le facem şi prin modul de a gândi mesajului pe care noi vrem să îl transmitem. Am fost în mai multe locaţii neconvenţionale – am cântat în parcuri, în aeroporturi, am fost într-un centru spa, am concertat pe gheaţă – oriunde am avut public. Motto-ul nostru este că noi credem în dezvoltare prin cultură”, spune Cătălin.

Iar piaţa liberă i-a primit cu braţele deschise. Pentru că oamenii sunt atraşi de spectacole inedite cu arii celebre, firmele vor să se asocieze cu buna dispoziţie – aşa arată pe scurt modelul de afaceri. Dar oamenii sunt expuşi nu doar unei muzici de calitate, sunt purtaţi către originalul multor hituri contemporane.

”Vreau să spun că în muzică clasică se regăsesc rădăcini ale marilor hituri din muzică pop. Ar fi necinstit că oamenii să nu ştie de unde provin aceste rădăcini”, mai spune Cătălin.

Gabriel spune că ”publicul bucureştean este în primul rând unul exigent. Dacă reuşeşti să treci bariera exigenţei, este un public deschis, cinstit şi sincer. În momentul în care îţi apreciază munca, îţi arată bucuria şi ţi-o demonstrează prin aplauze. În momentul în care este mai puţin mulţumit de prestaţia artiştilor de pe scenă îşi manifestă nemulţumirea. Este un număr minim de aplauze după care părăsesc sala.”

Iar prietenul sau Alexandru completează: ”Oamenii vin la spectacole, sunt doritori de muzică şi ne bucurăm de fiecare dată să vedem o prezenţă care ne surprinde realmente. Au fost momente când au fost şi două mii şi trei mii de oameni în aer liber în Bucureşti.

Cei trei prieteni cred că Bucureştiul avea nevoie de o astfel de entitate – culturală, dar orientată către piaţă, de elită dar fără să fie aroganţă. Totuşi, în ciuda succesului comercial, nu se consideră antreprenori. Fac de toate – găsesc clienţi, prezintă proiecte şi organizează turnee. Ca în cazul reprezentaţiilor lor, rezultatul este excelent fără să fie clar la prima vedere cine sunt ”vedetele”.

Iar lucrurile au mers atât de bine încât OSB a devenit produs de export. Al Bucureştiului. Cea mai entuziasmantă reacţie a fost la Buenos Aires, când Orchestra Simfonică Bucureşti a avut parte de 15 minute de standing ovations, aplauze la scenă deschisă.

În această perioada Orchestra Simfonică Bucureşti susţine un turneu naţional cu muzică de desene animate, cu licenţă Disney. ”Ne-am propus să avem un proiect de lungă durată şi, că în alte ţări civilizate unde de mici oamenii au acces la cultură, la noi dacă nimeni nu face atunci ne-am decis să facem noi. Pentru că dacă mâine nu avem oameni în sala de concert, noi nu putem există!„ mai spune Cătălin.

sursa: http://economie.hotnews.ro