Organizația Salvați Copiii: „Foamea ucide 3 milioane de copii pe an”

foametea ucide copii

Sărăcia, schimbările climatice și conflictele armate privează 155 de milioane de copii de alimentele esențiale pentru creșterea lor.

Foamea ucide trei milioane de copii pe an. Potrivit unui raport publicat de Save the Children în campania „Până la ultimul copil”, malnutriția produce aproape jumătate (45%) dintre decesele copiilor la nivel global. Și alți șase milioane de copii își pierd viața pentru cauze ușor de prevenit, înainte de a ajunge la cinci ani. O urgență agravată de schimbările climatice și de conflictele armate.

Nu doar sărăcia – Cincizeci și două de milioane de copii suferă de lipsa de hrană. Pentru alții, cu toate acestea, este o problemă recurentă: 155 de milioane de copii sunt cronic subnutriți și pot risca un impact grav asupra dezvoltării fizice și cognitive.

Schimbările climatice și războaiele sunt cauzele principale penuriei de alimente (în țările cu venituri medii și mici, doi minori din cinci trăiesc în sărăcie), astfel, aceste cauze au un impact asupra nutriției copiilor, și iată: în Cornul Africii, șapte milioane de copii suferă consecințele fenomenului „El Niño”; în 2016, conflictele au dus la refugierea a 65,6 milioane de persoane și au aruncat în brațele foametei 122 milioane de copii; alți 122 milioane de copii cu malnutriție cronică trăiesc în zone implicate în lupte armate.

Asia și Africa, continentele cele mai afectate – din cele 155 de milioane de copii care suferă de malnutriție cronică (unul din patru sub cinci ani), mai mult de jumătate sunt în Asia (61 milioane), și 30% în Africa. Cincizeci și două de milioane de copii (1 din 12) sunt afectați de malnutriție acută, dintre care mai mult de jumătate din Asia de Sud. Printre țările care raportează cele mai grave rate sunt Eritreea – unde sunt afectați un copil din doi, sub cinci ani  – și India, unde incidența afectează aproape 48%. Chiar și țările cu venituri mari, mai des afectate de fenomenul obezității din copilărie, găzduiesc 1,6 milioane de minori malnutriți. O veste bună vine dinspre creșterea, la nivel global, a practicii alăptării, care garantează de șase ori mai multe șanse de a supraviețui după primele luni de viață: 36% dintre copii cu vârsta mai mică de șase luni au fost alăptați  în 2005, și a crescut la 43% în 2016, cu creșteri substanțiale în Asia de Sud (59%) și Africa de Est (75%).