Orice om are dreptul să fie informat.

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

„Reporteri fără frontiere” împlinește în acest an 32 de ani. Organizaţia militează pentru libertatea presei şi pentru libertatea de exprimare în întreaga lume.

La propunerea acestei organizații, începând cu anul 1991, lumea întreagă celebrează în fiecare an la 20 Aprilie, Ziua Internațională a Presei Libere.

Cât este de importantă o presă liberă nu mai are nevoie de argumente și nimic nu ar trebui să prevaleze înaintea acesteia, nici măcar deseori abuziv invocata ,,securitate națională,, știindu-se faptul că acele chestiuni strict necesare securității unui stat jurnaliștii profesioniști nici nu le divulgă.

O presă cu adevărat liberă poate fi doar acea care nu este înregimentată trusturilor media care servesc alte interese decât presa în sine. În majoritatea statelor lumii presa este ,,cumpărată,, și folosită la manipularea populației. La modul general, guvernele mai puțin reușesc să influențeze negativ asupra libertății presei, cel mai eficient mijloc este banul, banii mari au corupt lesne mai întotdeauna, iar cine nu se supune este marginalizat sau chiar eliminat.

În lume încă mai sunt extrem de grave abuzuri ținând de libertatea presei și asta tocmai în statele care pretind o veche și consolidată democrație și un nivel mai înalt de civilizație. Încă mai sunt ziariști arestați sau uciși din pricina exercitării profesiei, incomodității adevărului pe care aceștia l-ar putea face public.

România, conform  Press Freedom Index pe care îl puteți consulta apăsând aici: Clasament s-a plasat anul trecut, 2016, pe locul 49 în lume în ceea ce privește indicele de liberate a presei pe când Italia pe locul 77. Chiar vă sugerez să consultați cu răbdare acest clasament pentru a vă lămuri în care state există o adevărată democrație și în care …nu prea!

Orice om de pe planeta asta are dreptul să fie informat întocmai și la timp și în lumina adevărului asupra oricăror chestiuni, mai puțin viața și proprietatea privată a oricărei altei persoane, fără consimțământul acesteia, mai puțin informațiile cu caracter de secret de stat, care ar putea face obiectul spionajului economic, industrial, militar, ș.a.m.d. și …care nu-i periclitează viața.

Oricare stat care nu asigură temeinic libertățile fundamentale și care nu a instaurat un real stat de drept, de sus în jos și nu invers, nu este un stat democratic, oricât s-ar pretinde el că este.

Datoria oamenilor de presă este să se păstreze mereu apărători activi  ai deontologiei lor profesionale, incoruptibili, setoși de adevărul dovedit și nicidecum adevăruri confecționate. O presă liberă este o pârghie vitală progresului dar, mai mult ca oricând, și al supraviețuirii omului pe Pământ.

Libertatea presei nu presupune violarea celorlalte libertăți fundamentale ci împletirea lor armonioasă spre binele real al umanității.

Libertatea presei nu îmi îngăduie să aduc ofense nimănui și de nicio natură.

În lupta pentru instaurarea și menținerea unei prese cu adevărat libere trebuie să se implice fiecare cetățean al planetei, până la ultimul.

_________________________________________

Orice sugestie sau comentariu ne-ar ajuta să îmbunătățim ziarul. Iar dacă poți considera articolul interesant și demn să îl afle și alții, te rugăm să îl distribui, ai aici mai jos butoanele anume. Mulțumim.

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •