Oricine are Dreptul să scrie însă nu și Datoria. (Postul Vacant)

Librăriile sunt pline de cărți mediocre, virtualul înecat, sufocat  (dați-mi un superlativ) în literatură mediocră. O inflație de ,,best seller”-uri care merită mai degrabă eticheta kitsch. Criticii absenți, neîncurajați sau, adesea, foarte ,,sensibili,, la câștiguri. Formarea de mici cluburi, să nu spun altfel, pretins elitiste, dar în care scriitorii (sau cocalari literari) se complimentează gratuit, își dau unul altuia apelative de alde ,,maestre” și mai beau și ei acolo câte ceva împreună… probabil de dorul vremurilor când se scria bine!

Editori care, pentru ca să-și plătească factura la curent și alte taxe și cheltuieli, acceptă să publice aproape orice, altfel falimentul îi mănâncă!  …Într-o vreme când cititorii sunt din ce în ce mai puțini iar care au mai rămas recitesc clasicii în lipsa unei literaturi actuale penetrante sau, mai grav, se dau după mode și ,,înghit” orice, până renunță definitiv și aleg să ardă vremea jucându-se la PC sau pe rețele de socializare!

Iată pe scurt, și desigur incomplet, un tablou din care țâșnește un personaj urlând: ,,am dreptul la o literatură de calitate, vremea foștilor a fost bine marcată, hei, scriitorule, scrie-mi ca tine, nu mai imita pe nimeni, ajunge lumii un Eminescu, un Coșbuc, și așa, nu ai să-i atingi”. Din spatele lui își face loc, dând din coate, un alt personaj. Se forțează să-i acopere urletul: ,,am dreptul să scriu cum vreau, ce vreau, când vreau eu”.

Amândoi au dreptate. Așa cum mereu a fost o ,,piață,, pestriță pentru kitsch-uri, va mai fi încă – de asemenea, și cine să o deservească – și pentru ,,zona cenușie,, vor fi noi furnizori de idei, metafore, stiluri, maniere artistice, incitând și ducând mai departe arta scrisului.

Problema nu este deloc nici alarmistă, pentru ca să invocăm cumva  ,,salvatori”, cum nici nu stă careva să miște cursorul standardelor mai sus ori mai jos, un fel de ,,judecători,,  pentru ca noii condeieri să se raporteze. Timpul este cel mai drept critic și totodată etalon al valorii. Unii ar fi tentați să considere și numărul de cititori însă, dacă citesc în număr mare o operă imitativă (din zona folclorică, de exemplu) asta nu înseamnă nicidecum că acea operă poate trece drept reprezentativă sau mai rău, drept o operă cultă, autentică. Cum nici dacă o operă capătă nenumărate ,,laude” de la presupuși critici, din efortul disperat de a utiliza marketingul eficient   pentru promovare. O carte bine vândută nu este obligatoriu și o carte valoroasă pe care Timpul să fie obligat să o înscrie la …capodoperele umanității.

Oricine are dreptul să scrie însă nu și datoria. Datoria apare abia atunci când ai izbutit să atingi un nivel de autenticitate și, mai ales, dacă mai ai încă vreun mesaj important de dat condeiului.

Oricine are dreptul să judece o operă artistică. Gustul omului nu-i latrină așa că orice opinie rămâne simplă opinie și nicidecum marcaj cu fierul înroșit.

Un ghid al artistului desăvârșit încă nu există, cum nici unul al ,,consumatorului” (urăsc să-i spun așa) de artă.

Arta este o expresie a libertății iar libertatea sălășluiește doar în ceea ce iubim, altfel ar fi rătăcire. (Abia atunci când o creezi îți dai seama că arta este cel mai crunt despot și doar creația este expresia libertății, nu și viața ta de autor).

Revin la primele enunțuri constatatoare pentru ca să vă îndemn la un gest esențial: ,,orice creație, oricare produs, vă implor, treceți-l prin cele mai intime filtre personale, minte și inimă, probați-l ca pe o cămașă, gustați-l chiar și cu riscul să muriți otrăviți, dar pentru numele lui Dumnezeu, nu mai considerați ceva operă de artă DOAR pentru că vi se spune că este așa. Nu mai luați de bună opinia altuia fără să o pătrundeți voi înșivă.

Cel mai mare dușman al artei este nătângul pretins școlit. (Cel cu adevărat școlit este setos de autentic iar cel neșcolit deloc este prea curat la inimă pentru ca să mai aplece urechea la alții și… filtrează totul instinctiv). Așadar, nătângul pretins școlit este cel care distruge limba (gramatica), imită marii creatori, fură trunchiat, din ignoranța de a surprinde esențialul, nu are nimic important de spus prin creația sa, își urlă numele mai întâi de operă, pretinde să i se zică ,,poetule,, sau ,,maestre,, și moare la vremea lui convins că …a marcat posteritatea. Va fi uitat a doua zi, cu tot cu pseudo-opera sa.

Tot legat de starea prezentată mai sus, inevitabil se impune să amintesc și de drama ambelor tabere, ca să le spun așa: ,,eu, autorul, am ceva nou, simt că este o operă grandioasă, dar nu îmi permit să o public și, mai mult, să o promovez. Cine mă ajută?,, Sau, pe de altă parte: ,,eu, cititorul, unde găsesc o carte cu adevărat bună, scrisă fără stilul ăla comercial prin care orice pare important, aș vrea chiar ceva autentic, profund, să-mi tulbure mintea, să mă marcheze pentru multă vreme, de unde pot să o cumpăr, librăriile sunt ticsite cu șărlătănii literare sau …pleavă. Să stau acum să citesc toate tâmpeniile în speranța de a găsi acel ceva bun? Dar ia stai, uite o carte bună! Cuuum? Costă 40 euro?! Iar nu-mi mai cumpăr palton!,,

Observați, ambele drame același subiect, opera. Cineva ar trebui să intervină aici. Cine, Ce, Cum, Cât și mai ales… ce l-ar determina?

Virtualul și tehnologiile moderne oferă autorilor oportunități nesperate, un pic de noroc, un pic de istețime și…

Mai rămâne să treacă marele judecător, Timpul, care să cântărească opera. A! Uitam, toți autorii buni au murit, probabil nu știați asta, cititorii lor însă nu, niciodată, ei sunt din ce în ce mai mulți!… Vrei să fii veșnic? Nu scrisul te leapădă erou posterității, mai degrabă cititul. Fii cel mai mare cititor fiindcă, iată, la mari scriitori nu prea, dar la mari cititori postul este vacant.

Ne mai scriem și mâine aici. La bună citire.

_________________________________________

Orice sugestie sau comentariu ne-ar ajuta să îmbunătățim ziarul. Iar dacă poți considera articolul interesant și demn să îl afle și alții, te rugăm să îl distribui, ai aici mai jos butoanele anume. Mulțumim.