Oricine se poate afla în pericolul de a folosi în mod accidental o supradoză de medicamente eliberate fără prescripție medicală

Medicamentele administrate pentru ameliorarea durerii nu sunt, în general, periculoase dacă sunt folosite corect. Dar utilizarea prelungită a acestora poate duce la formarea leziunilor hepatice, sângerare stomacală și boli renale. Majoritatea persoanelor atunci când sunt gripate utilizează medicamente pentru scădere febrei, ameliorarea durerilor generale, tusei și a nașului înfundat înainte de a ajunge la consult de specialitate.

Oricine se poate află în pericolul de a folosi în mod accidental o supradoză de medicamente eliberate fără prescripție medicală. În primul rând este important să se cunoască tipul de medicamente eliberate fără prescripție medicală consumate, care sunt clasificate în:-medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)-aspirina, ibuprofen, naproxen-acetaminofen-paracetamol.

Acetaminofenul face parte din compoziția a mai multor medicamente eliberate fără prescripție medicală. În plus față de ameliorarea durerii, aceste tipuri de medicamente au rolul de a reduce febră, fiind disponibile în mai multe forme comprimate, capsule, gel și lichide.

Analgezicele și antipireticele eliberate fără prescripție medicală sunt sigure și eficiente când sunt administrate conform unor scheme de tratament care conțin inclusiv medicamente pentru ameliorarea simptomelor alergice manifestate în timpul gripei sau răcelii, dar și alte tipuri de medicamente, cum ar fi cele eliberate cu prescripție medicală. Important este să nu se utilizeze mai mult de un medicament care are aceeași substanță activă.

Este esențial ca medicul sau farmacistul să cunoască dacă o persoană suferă și de alte probleme de sănătate pentru care utilizează alte medicamente, înainte de a recomanda un medicament.

Importanța prospectului medicamentelor

În prospectul unui medicament vor fi specificate toate ingredientele active și inactive ale medicamentului și vor fi menționate instrucțiunile de administrare.

Printre cele mai des întâlnite tipuri de medicamente eliberate fără prescripție medicală, care pot conține acetaminofen sau AINS sunt:-medicamentele pentru ameliorare durerii, inclusiv unele tipuri de analgezice eliberate pe bază de prescripție medicală-medicamentele pentru reducerea febrei-medicamentele pentru diminuarea simptomelor alergice-medicamentele pentru tratarea simptomelor gripei sau ale răcelii-medicamentele pentru înlăturarea insomniei-medicamentele pentru ameliorarea durerilor provocate de artrită, de dureri de cap sau sinuzită.

Utilizarea în siguranță a acetaminofenului

Acetaminofenul este unul dintre medicamentele cel mai frecvent utilizate deoarece este un ingredient activ regăsit în compoziția a sute de tipuri de medicamente. Acetaminofenul poate fi deosbit de periculos atunci când doza recomandată este depășită deoarece poate provoca leziuni hepatice grave care pot determină insuficiență hepatică sau chiar decesul bolnavului. Riscul crește în cazul persoanelor care utilizează mai mult de trei băuturi alcoolice pe zi.

Semne, simptome de supradozaj:
– vărsături
– arsuri stomacale
– dureri de stomac
– mișcări oculare rapide
– vânătăi
– îngălbenirea ochilor sau a pielii
– confuzie. (sursadesanatate.ro)

Articolul precedentMitul Potopului și migrațiile preistorice
Articolul următorCompania aeriană Lufthansa se extinde pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj
Scriitor și jurnalist, fondator Radio Vocativ, Revista Vocativ, Vocativ Plus, il romeno