Papa Francisc împlinește astăzi patru ani de papalitate

Papa Francisc împlinește astăzi patru ani de papat. Biografia actualului papă o găsiți și aici: Bergoglio

Papa a izbutit să se facă foarte îndrăgit mai ales de către tineri. Gesturile și discursurile sale, mai puțin obișnuite pentru un papă, dezaprobarea luxului în care trăiesc de obicei papii și deschiderile sale, ieșirile ,,clandestine,, pe străzile Romei, ajutorarea săracilor și mai ales subiectul ecumenismului, drumul spre unirea bisericilor, au atras atenția asupra dumnealui și s-a făcut apreciat într-un mod particular… deși are și oarece parte de contestatari printre conservatorii catolici sau printre cei pe care îi ,,deranjează,, cu bunătatea sa… Unii îl văd ca un papă ceva cam prea populist, alții dimpotrivă, tocmai deschiderile sale îi apreciază mai mult… Nu poți mulțumi peste șapte miliarde de suflete, printre care peste un miliard de catolici!…

Să-i trimitem felicitările noastre pentru cei patru ani de când a fost ales papă și să-i urăm Sfințeniei Sale viață lungă, sănătate și putere duhovnicească și să ne rugăm pentru el și pentru pacea lumii…

Iată și zece chestiuni mai mult sau mai puțin cunoscute despre Bergoglio:

1. Atunci când sunt aleşi, papii îşi aleg un nume. Francis şi-a ales numele dupã Sf.Francisc de Assisi, un cãlugãr și preot catolic din Italia, considerat protectorul animalelor şi al mediului înconjurãtor şi sanctificat.
2. Înainte de a deveni papã, era cunoscut drept Cardinalul Jorge Mario Bergoglio.
3. Deşi s-a nãscut în Argentina, Papa Francis are rãdãcini italiene. Pãrinţii lui au emigrat în Argentina în anii ’20 pentru a scãpa de regimul fascist impus de Benito Mussolini.
4. Suveranul Pontif are doar un plãmân. Celãlalt i-a fost extirpat pe când avea 21 de ani, din cauza unei infecții.
5. Este primul papã iezuit, primul papã latino-american şi primul papã non-european din ultimii 1.000 de ani.
6. Are diplomã de inginer în chimie de la o şcoalã tehnicã şi una în filosofie de la Colegio de San José din San Miguel, Buenos Aires.
7. Înainte de a deveni arhiepiscop, a predat literaturã, filosofie, teologie şi psihilogie.
8. A lucrat ca portar la un club de noapte din Buenos Aires pentru a-şi putea plãti colegiul.
9. A mãrturisit de mai multe ori cã urãşte papamobilul, vehiculul construit special pentru a proteja pontiful, dupã ce Papa Ioan Paul al II-lea a fost împuşcat în anul 1981.
10.Vorbeşte fluent limbile italianã, germanã şi spaniolã, dar şi englezã, francezã şi portughezã.