Parlamentul polonez a aprobat o prevedere care limitează accesul la contracepţia de urgenţă

0

Camera inferioară a Parlamentului polonez a aprobat o prevedere care limitează accesul la contracepţia de urgenţă.

Camera inferioară a Parlamentului polonez, Sejm, a aprobat un proiect de lege controversat redactat de partidul de guvernare PiS, care include o prevedere ce limitează accesul la contracepţia de urgenţă, precum aşa-numitele „pastile de a două zi”, relatează Politico.

Măsură a provocat nemulţumire din partea organizaţiilor pentru drepturile omului şi din partea opoziţiei. Este necesar ca libertatea femeii de a alege să fie o opţiune de luat în seamă în acest sens.

Proiectul va fi analizat de camera superioară a Parlamentului, Senatul, după care preşedintele susţinut de PiS, Andrzej Duda, ar urmă să o promulge. Calendarul procedural sugerează că proiectul de lege va intră în vigoare în august.

Guvernul conservator susţine că vânzarea pilulei contraceptive de urgenţă numai pe baza de reţeta va fi în beneficiul femeilor, pentru că medicii vor avea ocazia să verifice sănătatea femeilor înainte de a prescrie medicamentul.

Pe de altă parte, organizaţiile pentru apărarea drepturilor femeilor subliniază că metodele de contracepţie de urgenţă sunt sigure – sunt disponibile fără reţeta în majoritatea statelor membre UE – şi că proiectul de lege poloneză vizează să restricţioneze opţiunile femeilor în cazul unei sarcini nedorite.

Polonia are legi extrem de restrictive în privinţa avortului

Ministrul Sănătăţii, Konstanty Radziwiłł, şi alţi politicieni PiS, spun că astfel de pastile sunt folosite de femei pentru a induce avortul precoce. Polonia are deja unele dintre cele mai restrictive reglementări privind avortul din Europa.

Pe de altă parte, parlamentarul Bartosz Arłukowicz, ministru al Sănătăţii în Guvernul precedent, condus de partidul Platforma Civică, aflată în prezent în opoziţie, spune că limitarea accesului la contracepţia de urgenţă că afecta exact femeile care au cele mai mari probleme.

„A face contracepţia de urgenţă disponibilă numai pe baza de reţeta înseamnă numai că nu va fi disponibilă pentru femeile poloneze care locuiesc în afară oraşelor mari şi pentru cele care nu îşi permit să plătească o consultaţie privată cu un ginecolog”, a adăugat Arłukowicz. (9.am)

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

vă rog adăugați un comentariu
introduceți numele aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.