Partea a doua – se întorc românii din străinătate – România neguvernabilă

La ultimele alegeri, dacă urmăriți statisticile oficiale, prezența la vot a fost un dezastru. Apoi, la numai câteva săptămâni, se mobilizează cea mai puternică manifestație de după 89, contra celor abia aleși. Pare ilogic dar nu este. Dovada că românii nu mai au încredere în partidele care se bat pentru putere, este taman aceste atitudini ale oamenilor. Ambele atitudini ar părea greșite, dar soluția nu vine de la omul de rând.
Crearea unor noi forțe politice s-a mai încercat și tot în zadar, mobilizarea populației pentru manifestări de stradă iar a mai fost încercată și fără succes. Abia acum oamenii ,,au aprins,, dorul de a-și striga în stradă of-ul, dar de ce abia acum? Să fie doar corupția nodul problemei? Corupția este o trăsătură înveșnicită de-a lungul întregii istorii a spațiului carpatic. Știindu-se că un OUG controversat a fost lansat de către noul guvern, menit să servească slăbirii luptei anticorupție, poate chiar și slăbirii autorității statului prin înlesnirea sau legalizarea furtului, CINEVA a instrumentalizat argumentul, cine, cine ar beneficia de fructul manifestațiilor?!..
Sunt voci care spun că trei sute de mii de manifestanți nu înseamnă voința poporului. Că acești oameni sunt manipulați de ,,corporatiștii,, afectați de perspectiva plății taxelor acolo unde își desfășoară activitatea, adică în România, cum alte voci spun că, nu este altceva decât războiul puterilor străine, ba rușii cu americanii, ba nemții cu cine mai știe cine… Realitatea părând mult mai simplă în complexitatea ei: românii se vor guvernați cu transparență și cu simț de răspundere și acestea două înseamnă doar că poate să fure alesul, poate să fie corupt, dar să mai scape câte ceva și gloatei!… Una la mână, apoi, o altă realitate dureroasă este faptul că omul de rând, dacă nu are o educație politică, și democratică mai ales, mai treacă-meargă, însă până și cei cumva școliți par ignoranți, manipulabili și lesne prinși în vrajbe și se transformă cu ușurință în involuntari dușmani ai țării, instigând, dezbinând, derutând pe oricine le stă în preajmă.
Mult mai mult au dăunat țării ,,deștepții, decât ,,proștii,, fiindcă se fac oarecum credibili prin meșteșugirea cuvintelor sau prin înflăcărarea, sentențiozitatea și chiar ,,urletul,, lor, părând că sunt puși pe ,,salvarea situației,,!…
Mass-media este un instrument insuficient astăzi, așa că ,,infiltrarea,, ici-colo a slujbașilor intereselor este mai directă și mai eficientă, astfel, apar pe rețelele de socializare personaje care ,,știu totul,, care ,,au dreptate,, care înjură pe oricine nu este de acord cu ei… Fiindcă am zis mass-media, televiziunile și jurnalele aduc în fața publicului mereu aceiași ,,analiști,, care să prezinte cronica zilei sau soluțiile necesare și lesne se observă cât de direct manipulează publicul și cât sunt de obedienți celor care îi plătesc, derutând și dăunând și mai mult societății. Unde mai pui că frecvent nu fac altceva decât contestă orice și pe oricine și lansează vrajbe!
La momentul acesta niciun politician nu mai este credibil. Niciun partid nu are o soluție acceptabilă, nimeni nu mai servește țării ci sieși sau unui grup mai mult sau mai puțin mafiot, mai mult sau mai puțin atârnat ,,marilor puteri,,.
Guvernarea unei țări se face prin sistemele statului, dar mai ales prin legile în vigoare și legiuitorii au rolul să aducă legi noi adaptate la nevoile oamenilor și nu la interesele oricui în afară de cetățenii țării.
Sistemele statului, stufoase și consumatoare de buget, ineficiente și arogante, au voie să eludeze legi, să-și procure legi prin care să se de-responsabilizeze, să dăuneze țării fără să plătească vreo consecință și astea omul de rând, chiar dacă nu le înțelege, le simte și le poartă drept poveri.
Tinerii, copiii, sunt puși în fața unei grave probleme, să nege tot ceea ce văd și să-și caute propria viziune și, nu e de mirare, o caută nu în istoria țării, ci afară, în alte țări. Foarte curând ne putem aștepta ca acești tineri să schimbe starea lucrurilor printr-o atitudine vehementă, mai ales că ei sunt cei care vor plăti ,,tot deranjul,, ultimilor 27 de ani.
Diaspora, pentru a nu părăsi ideea de continuitate din titlu, reîntorcându-se acasă, va putea cu greu să convingă pe cei rămași în țară asupra faptului că MUNCA este cheia oricărei probleme, apoi, delimitarea de învrăjbitori și însușirea unei adevărate educații democratice, învățarea identificării adevăratelor probleme și exprimării lor libere și directe. Nu este suficient să ieși în stradă și să urli, trebuie să știi ce să-i ceri celui căruia îi urli… fiindcă este posibil ca să se împlinească ceea ce vrei… adică, ai grijă ce îți dorești fiindcă dorința ți se poate împlini!
Emigrații care se vor întoarce definitiv în țară, vor avea de luptat cu nepotrivirile, cu precaritatea, cu deznădejdea oamenilor dar și cu sistemele și legile statului prost clădite. Cine mai are astăzi răbdarea să reconstruiască o țară? Probabil vom lăsa această povară tot copiilor, precum datoriile țării pe la ,,porți străine”… (va urma)