Păsărica ”pârâcioasă”- prietenia între rinocer și ciocănitoarea cu ciocul roșu

ciocanitoare cu ciocul rosu
pasarea alarma

Relațiile simbiotice din natură sunt fascinante și chiar firești.

Floarea produce nectar, astfel încât insectele care îl beau sunt acoperite cu polenul său și îl aduc la alte flori: ambele specii efectuează un serviciu pentru cealaltă în schimbul a ceea ce apreciază cel mai mult… Potrivit goodnewsnetwork.

ciocanitoare cu ciocul rosu
pasarea alarmistă

Cu toate acestea, o relație simbiotică iconică – între rinocer și ciocănitoarea cu ciocul roșu – ar putea fi să ofere rinocerilor un sistem de alertă rapid de salvare a vieții atenționându-i asupra prezenței braconierilor din apropiere.

Braconajul este în mod notoriu ceva dificil pentru rinocer, dar ciocănitoarea roșie, o pasăre care poate ați văzut călătorind pe mamifere mari, cum ar fi bivoli și rinoceri, în timp ce se hrănește cu paraziții care se agață de ei, ar putea de fapt să ofere alarme pentru a ajuta rinocerii să scape de pericole, nu doar de paraziți.

Nu este clar dacă această pasăre avertizează doar rinocerul sau și alte păsări de pericol, dar interpretarea și bazarea pe alte semnale la animale este un comportament bine documentat în natură.

În timp ce rinocerul are un bun simț al mirosului și al auzului, are o vedere slabă și, dacă rămâneți pitulați în preajma acestor fiare mari, puteți de fapt să vă apropiați destul de mult fără să fiți detectați, cu excepția cazului în care există o ciocănitoare cu ciocul roșu pe spate.

Numele în limba swahili al păsării askari wa kifaru, care se traduce prin „paznicul rinocerului”, ne oferă un indiciu asupra atemporalității teoriei lui Plotz, care s-a dovedit corectă într-o lucrare de cercetare.

În timp ce își scria teza de doctorat despre rinocerul negru, Roan Plotz a avut în vedere modul în care speciile pe cale de dispariție ar putea evita oamenii.

Conform unei caracteristici a National Geographic, Plotz a menționat că majoritatea rinocerilor pe care îi observa, aveau păsări pe spate și care dădeau alarma ori de câte ori se apropia pericolul.

Rinocerii însoțiți de păsări au detectat cu succes oamenii și au demonstrat semne fizice de neîncredere pe măsură ce se apropia un om, decât cei care nu erau însoțiți de prietenii lor cu pene.

În unele locuri, pesticidele utilizate de oameni au dus la extincția păsării cu ciocul roșu, care depinde acum doar de paraziții acestor animale pentru hrană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.