Pasul pe Lună – 50 de ani… Homo Cosmicus

Pe 20 iulie 1969, echipajul navetei Apollo 11 a cucerit solul lunar: Neil Armstrong și „Buzz” Aldrin au plantat steagul american și au arătat lumii că …cerul nu este atât de departe.

„Acesta este un pas mic pentru om, dar un pas mare pentru umanitate.” – acum 50 de ani, în acea zi istorică, 20 iulie 1969, umanitatea a văzut altfel speranța de a cuceri cosmosul, lăsând o amprentă de neșters pe Lună.

Prima amprentă umană de pe Lună a fost a astronautul NASA Neil Armostrong, urmat de Edwin „Buzz” Aldrin.

Al treilea membru al echipajului, Michael Collins, a păstrat controlul misiunii la bordul modulului Columbia. Timp de două ore și 31 de minute, Neil a rămas pe solul lunar.

Papa de la acea vreme: „Science fiction devine realitate”. Papa Paul al VI-a comentat cu privire la „fapt singular și minunat care a invitat întreaga lume pentru a medita asupra cosmosului, care se deschide înaintea noastră”. Pontiful vorbise despre misiunea spațială la liturghia din duminica de 20 iulie, 1969, cu o zi înainte de aterizare.

Tonurile și mâinile entuziaste, de asemenea, datorită gradului de conștientizare a ororii de pe urma războaielor care aveau loc în Vietnam, Africa și Orientul Mijlociu: „mai bine progresul, din care astăzi sărbătorim o victorie sublimă, adevărat și bine, temporal și moral pentru umanitate”.

Collins, născut la Roma, a rămas singur la bordul modulului său, experimentând ceea ce, prin propria definiție, a fost „o singurătate umană necunoscută de la vremea lui Adam”.

Întoarcerea pe Terra – 16:50:35, 24 iulie, 1969, Oceanul Pacific. Parașutele de pe Columbia sunt deschise. Șapte minute mai târziu, nava are impact asupra apei cu susul în jos. „Totul este bine, lista noastră de verificare este completă, așteptăm scafandri” – a fost ultima difuzare oficială a lui Armstrong de pe Columbia.

Ultima comunicare a celui mai mare angajament pe care omul însuși l-a realizat vreodată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.